Sekarang musim durian, harga pun sudah mampu milik jadi peminat raja buat takkan lepas peluang.

Tapi dalam keterujaan makan durian ini kita kena ingat, ada makanan yang tak boleh kita ambil dalam jarak waktu yang dekat selepas atau sebelum makan durian.

Makanan ini jika dimakan dalam tempoh masa yang dekat boleh memberi kesan pada tubuh termasuklah jantung. Awas ya.

1. Kopi

Kopi adalah minuman yang tidak boleh diambil bersama dengan durian. Minuman ini mengandungi tahap kafein yang tinggi dan mampu meningkatkan degupan jantung.

Kopi juga boleh menyebabkan suhu tubuh menjadi panas, begitu juga dengan durian. Sebab itu kita tak boleh mengambil makanan ini sekali terutama untuk yang ada masalah jantung.

6 Makanan Ini Tak Boleh Dimakan Bersama Dengan Durian. Bahaya!

IKLAN

2. Susu

Makan durian dan kemudian minum pula susu boleh menyebabkan tekanan darah naik. Kandungan sulfur yang ada pada durian juga ada pada susu. Jadi bila durian diambil dengan susu, ubuh tak dapat bekerja secara maksimum untuk mengeluar dan menghancurkan toksin.

6 Makanan Ini Tak Boleh Dimakan Bersama Dengan Durian. Bahaya!

3. Ketam

IKLAN

Selepas makan durian badan kita akan cepat panas, tapi ketam pula dikatakan boleh menyejukkan suhu badan. Perbezaan yang ketara ini menyebabkan ia tidak sesuai dimakan bersama, selain itu keduanya juga mempunyai tahap kolesterol yang tinggi.

6 Makanan Ini Tak Boleh Dimakan Bersama Dengan Durian. Bahaya!

4. Daging lembu & kambing

IKLAN

Daging lembu juga memberi kesan panas pada tubuh. Bila dimakan bersama boleh mengakibatkan peradangan dalam tubuh. Oleh itu elak jadikan durian sebagai pencuci mulut selepas makan lauk daging atau stik.

6 Makanan Ini Tak Boleh Dimakan Bersama Dengan Durian. Bahaya!

 

5. Minuman bikarbonat

Minuman ini juga membukan kadar kafein, selain kandungan gula yang sangat tinggi. Mengambil minuman ini ketika makan durian atau sejurus selepas makan durian kana meningkatkan tekanan darah tinggi dan kadar degupan jantung.

Selain itu:  Buat Sendiri Laksam, Ini Cara Masak Lengkap Dari Kuah, Laksam & Sambal

Sumber

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI