Ramai yang merungut tentang bil elektrik atau bil api yang selalu saja mahal.Tambah pula musim panas bila selalu guna aircond lagilah makin tinggi bil.

Kalau aircond dan barangan dalam rumah pulak bukan jenis inverter atau jimat tenaga lagilah mahal. Ini yang selalu kita alami.

Tapi berbeza pula Mohd Azrin Roselan, beliau membuktikan sebaliknya. Dengan ahli keluarga yang ramai 8 orang dan masih menggunakan alatan elektrik bukan inverter terutama aircond bil tetap dapat dijimatkan.

Bil elektrik yang diterima sekitar RM70-RM80 saja. Paling murah RM46 dan hanya sekali mencecah lebih RM100. Beliau berkongsi amalan yang dipraktikkan untuk memastikan bil elektrik kekal rendah sepanjang tahun.

Amalan harian untuk jimat bil elektrik walau tak guna barang inverter

Masih Guna Alat Elektrik Non Inverter, Famili 8 Orang Tapi Bil Api Kekal Murah. Lelaki Ini Kongsi Tip Dilakukan Setiap Hari

Berapa bil api korang? Ini bil api untuk ahli keluarga 8 orang. Nak berjimat tak susah tetapi perlu disiplin tinggi. Ini amalan saya.

1. Sejak awal lagi sudah pasang lampu energy saver. Tahu tak lampu kalimantang kuat makan api.

2. Menggosok baju sekali banyak bukan nak pakai baru nak gosok. Iron guna api yang banyak bila nak capai suhu yang diset.

IKLAN

3. Aircond set mod Dry dan timer. Mod Dry tidak memaksa compressor aircond bekerja sepanjang masa.

Makluman aircond rumah bukan jenis inverter. Biaser-biaser sahaja.

4. Tutup lampu selepas digunakan. Ini perlu disiplin tinggi selain ambil tanggungjawab tolong tutup kalau ada yang terlupa.

Masih Guna Alat Elektrik Non Inverter, Famili 8 Orang Tapi Bil Api Kekal Murah. Lelaki Ini Kongsi Tip Dilakukan Setiap Hari

5. Tidak meletakkan peralatan elektrik pada mod standby kerana masa api digunakan walaupun kecil. Off dan cabut plug.

IKLAN

6. Mengenal pasti barang elektrik menggunakan api yang kuat. Vacuum elektrik, Iron, Microwave , PC high spec dan sebagainya kuat guna api.

Selain itu:  Rumah 4 Bilik, Semua Ada Aircond Tapi Bil Elektrik Kurang Dari RM70 Sebulan. Lelaki Ini Kongsi Apa Yang Dilakukan Setiap Hari

7. Sebelum masuk tidur akan buat round periksa barangan elektrik, lampu, kipas dan sebagainya yang tidak ditutup dan cabut plug bila tidak digunakan.

Ada yang mengatakan plug tak dicabut tidak ada significant pun sebab dah Off. Terpulang pada masing-masing malas nak argue bab ini.

Amalan saya selepas guna barangan elektrik akan cabut plug.

Kalau beli barangan elektrik yang mempunyai energy saver rating adalah bonus sebab harganya tak murah.

IKLAN

Saya sudah buktikan tanpa barangan elektrik inverter pun boleh buat penjimatan sebab tabiat dan cara pengunaan.

Semoga bermanfaat dan taraf kos kehidupan meningkat marilah berusaha buat penjimatan ikut kemampuan masing-masing.

Semoga bermanfaat

Sumber: Mohd Azrin

Beli pendingin hawa jenis inverter murah klik SINI

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI