Fuel pump atau pam minyak merupakan antara elemen penting komponen dalaman kereta anda. Ia berfungsi membekalkan bahan api yang diperlukan oleh enjin dengan konsisten bagi membolehkan enjin kereta beroperasi dengan baik.

Disebabkan ia penting maka, kita pun kena jaga sebaiknya supaya tak cepat rosak. Lagi pula kos membaiki atau penggantian fuel pump ini pun boleh tahan juga.

Bagaimana tanpa kita sedar rupanya pun ada dua kebiasaan yang selalu lakukan sebenarnya menjadi penyebab fuel pump tak bertahan lama. Dikongsi oleh James Alatin, dua perkara ini memang selalu kita buat.

IKLAN

1. Masuk kereta terus start enjin tanpa tunggu meter fuel pump naik.

Cara ini salah ya! Bagi memastikan fuel pump tahan lama ketika masuk kereta jangan terus buka enjin. Masukkan kunci dulu, pulas tapi jangan start enjin dulu. Tunggu meter fuel pump naik, baru start enjin.

@james_alatin Tips Penjagaan Fuel Pump #james_alatin #Alatin #education #tiktokmalaysia #tahukahanda #tinted #cermingelap #windowfilm #carmalaysia #fypシ ♬ original sound – James_Alatin

2. Tunggu sampai lampu indikasi menyala baru isi minyak

Ramai yang buat begini. Dah tahu minyak sikit tapi tak isi juga. Tunggu lampu indikasi ini menyala baru isi. Jangan amalkan.

IKLAN

Tindakan ini akan memudaratkan fuel pump kereta. Jangka pendek mungkin tak jadi masalah tapi masalah akan muncul dalam jangka masa panjang.

IKLAN
@james_alatin Tank Petrol Kosong Fuel Pump Rosak#Alatin #james_alatin #education #tiktokmalaysia #tahukahanda #tinted #windowfilm #cermingelap #carmalaysia #fypシ ♬ original sound – James_Alatin

Bagi menjaga fuel pump pasti minyak/petrol pada tahap yang ideal. Sekiranya minyak berada pada tahan yang rendah, ia secara tidak langsung menyebabkan fuel pump menahan haba tambahan yang boleh merosakkannya.

Selain itu:  Tip Pilih USB Cable Yang Betul, Salah Pilih Bateri Handphone Lambat Penuh

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI