Kuih tradisional ini memang ramai suka, cuma tak ramai yang nak buat sendiri.

Sebenarnya cara buat bengkang ubi ini tersangatlah senang. Kalau tiada oven, guna pemanggang ajaib pun boleh buat.

Kalau nak cuba boleh ikut perkongsian daripada Rohani Ani.

Buat sendiri bengkang ubi, mudah sangat caranya

Mudah Sangat Rupanya Buat Bengkang Ubi, Bakar Guna Pemanggang Ajaib Pun Boleh

Bahan-bahan

3 cawan ubi kayu – yang siap dihancurkan dan ditos airnya
2 cawan santan pekat
1 cawan gula
Pewarna kuning
Garam secukup rasa

IKLAN

Cara membuat:

1. Campur semua bahan dalam bekas dan adun sebati.

2. Setelah sebati, bolehlah dibakar. Boleh guna oven, atau pemanggang ajaib saja macam ini.

Mudah Sangat Rupanya Buat Bengkang Ubi, Bakar Guna Pemanggang Ajaib Pun Boleh

IKLAN

3. Guna api perlahan saja (lihat gambar). Bakar bahagian bawah 30 minit kemudian terbalikkan dan bakar bahagian atas 30 minit lagi.

Mudah Sangat Rupanya Buat Bengkang Ubi, Bakar Guna Pemanggang Ajaib Pun Boleh

4. Tunggu sejuk barulah dipotong.

IKLAN

Mudah Sangat Rupanya Buat Bengkang Ubi, Bakar Guna Pemanggang Ajaib Pun Boleh

5. Adunan ini juga boleh buat lepat ubi kayu ya.

Selamat mencuba.

Kalau belum ada pemanggang ajaib boleh survey SINI ya

Sumber: Rohani Ani

Selain itu:  Kalau Buat Kuih Ketayap Ikut Cara & Tip Ini Supaya Tak Melekat Dan Kulit Berlubang, Itu Tanda Ketayap Menjadi