Setiap anak sebaiknya ada tabungan atau simpanan dan paling bagus mulakan dari kecil. Salah satu tempat menyimpan yang biasa dilakukan adalah Tabung Haji.

Sekarang juga nak buka akaun untuk anak lebih mudah. Boleh dibuat melalui online saja. Tak perlu dah ke kaunter dan beratur lama.

Cara untuk daftar online boleh ikut perkongsian Areefah Ahmad ini.

Cara buka akaun Tabung Haji anak secara atas talian

Baru lepas bukak akaun anak secara atas talian (online), kemudian sekejap ke pergi activate di cawangan.

Call customer service pun tak perlu tunggu berjam-jam untuk jawab. Pihak TH guide macam mana nak bukak akaun anak under pemegang akaun Official : Lembaga Tabung Haji. Ni nak share, mudah je.

1. Log masuk apps Thijari atau link https://www.thijari.com.my

2. Pilih ‘pembukaan akaun kanak-kanak’ macam dalam printskrin 1. Isi details lengkap dan submit.

IKLAN

3. Once dah siap hantar, akan terima emel pengesahan.

4. Pergi ke cawangan yang dipilih, bawa;
– Surat beranak anak & salinan
– MyKid anak & salinan
– IC pendaftar (ibu/bapa) & salinan
– Deposit akaun pembukaan (Minima RM10, dan kalau RM1,310.00 boleh terus daftar haji)
* Bagi anak yang lahir 2021 dan tak ada MyKid lagi, bawak surat beranak saja.

IKLAN

5. Daftar di kaunter, siap. Tak sampai 5 minit pun untuk sahkan dokumen.
Semalam buat di IFIC – Islamic Financial Services Center, Putrajaya tak ramai orang pun. Laju je. Boleh walk-in.

Boleh check status dan akaun anak dalam apps Thijari.

INFO

IKLAN

Sekarang dah tak dapat buku akaun TH. Kalau tengok dekat resit no giliran tu, ada tulis senarai bank yang boleh linked dengan TH. So untuk cash in or cash out boleh guna bank-bank yang dalam senarai (Bank Islam Malaysia Berhad, Bank Rakyat, Maybank, CIMB Malaysia)

Untuk ‘linked’  ke Maybank2u, bukak maybank2u.com.my > apply > services > Link Tabung Haji Account.

Nak tengok jumlah duit dalam akaun boleh tengok bahagian Wealth.

Untuk transfer online, tekan pay & transfer > Tabung haji.

Semoga bermanfaat

Sumber: Areefah Ahmad