Dah ‘berbuih’ mulut nasihat pasangan, atau ahli keluarga yang merokok supaya tinggalkan tabiat ini tapi tetap tak jalan.

Situasi ini mungkin turut anda alami. Tak dinafikan ada yang berusaha berhenti tapi ramai juga putus asa separuh jalan dan kembali merokok.

Hakikatnya meminta perokok tegar meninggalkan rutin yang dilakukan mungkin berpuluh tahun memang agak sukar.

Akan tetapi seiring dengan perkembangan teknologi telah ada alternatif untuk golongan tegar ini terutama dalam mengurangkan risiko kemudaratan.

Caranya adalah dengan mengelakkan membakar rokok atau dengan kata lain memilih produk bebas asap. Ada beberapa produk sebegini di pasaran seperti e-rokok atau vape, tampalan nikotin ataupun produk tembakau yang dipanaskan (heated tobacco product atau HTP).

Nak Kurangkan Kemudaratan Tembakau? Beralihlah Kepada Alternatif Bebas Asap

Cuma masih ramai dalam kalangan perokok tegar ini belum mendapat pendedahan tentang alternatif bebas asap (free smoke alternative) ini dan bagaimana ia boleh membantu mengurangkan kemudaratan pada diri mereka dan orang sekeliling.

IKLAN

Sebab itu bagi meyakinkan mereka agar beralih kepada produk atau alternatif bebas asap yang kurang berbahaya golongan ini terlebih dahulu perlu memahami kenapa pilihan itu harus dibuat. Mengapa mereka harus elak bakar rokok dan memilih produk tanpa asap?

Apa terjadi bila rokok dibakar

Apabila rokok dibakar ia akan menghasilkan asap yang mengandungi sekurangnya 6,000 bahan kimia di mana 100 daripadanya telah diklasifikasikan berbahaya.

Asap rokok inilah yang mencetuskan pelbagai masalah kesihatan seperti penyakit jantung, kanser paru-paru, strok dan sebagainya. Malah orang sekeliling yang menghidu asap rokok juga terdedah kepada bahaya ini.

Kesan buruk bukan sebab nikotin

Nikotin memang terkandung dalam tembakau dan mencetuskan ketagihan, namun ia bukanlah punca utama penyakit berkaitan merokok. Kesan buruk itu berlaku akibat asap yang dihasilkan bila rokok dibakar.

Selain itu:  Elak Bakar, Alternatif Kurangkan Risiko Perokok. Ini Fakta Yang Perlu Diketahui

Berbeza dengan penggunaan produk bebas asap, ia membolehkan nikotin disalurkan tanpa perlu sebarang pembakaran. Namun pada masa yang sama produk ini tetap memberi kepuasan kepada perokok tegar sekali gus membantu mereka meninggalkan rokok dengan lebih mudah.

IKLAN

Nak Kurangkan Kemudaratan Tembakau? Beralihlah Kepada Alternatif Bebas Asap

Tar rokok

Tar terhasil bila rokok dibakar namun ia bukanlah sejenis bahan sebaliknya ukuran untuk menentukan berat zarah selepas sisa nikotin dan air dikeluarkan asap rokok. Tar sejak dulu digunakan sebagai standard ukuran dalam penghasilan rokok.

Bagaimanapun secara amnya tar tidak digunakan sebagai ukuran untuk produk bebas asap memandangkan wap yang terhasil adalah berbeza kerana tiada pembakaran berlaku.

Elak bakar kurangkan kesan kemudaratan

Konsep pengurangan kemudaratan menekankan untuk mengurangkan kesan negatif terhadap perlakuan manusia. Begitu juga tujuan penggunaan produk bebas asap kalangan perokok.

IKLAN

Sememangnya cara terbaik adalah dengan tidak memulakan atau berhenti menggunakan produk tembakau dan nikotin. Tapi bagi perokok tegar cara ini tidak begitu realistik.Justeru produk bebas asap adalah alternatif untuk menurunkan risiko kesihatan buat mereka.

Tanpa membakar tembakau atau beralih ke produk bebas asap, perokok boleh mengurangkan pendedahan terhadap bahan kimia berbahaya. Ia sekaligus mengurangkan risiko pada kesihatan diri sendiri dan juga orang sekeliling terutama keluarga tersayang.

Alternatif bebas asap

Terdapat beberapa jenis produk bebas asap di pasaran antaranya seperti produk tembakau yang dipanaskan atau heated tobacco products (HTP), vape atau e rokok, snus dan juga tampalan nikotin.

Semua ini adalah jenis produk tanpa asap yang menggunakan kaedah berbeza untuk mengolah nikotin tanpa membakarnya. Ia juga telah melalui penyelidikan saintifik untuk memenuhi keperluan dan kepuasan pengguna.

Produk ini juga sudah tersedia di pasaran termasuk di Malaysia sendiri, terpulang kepada golongan perokok untuk menilai alternatif yang kurang memudaratkan buat diri mereka dan orang sekeliling.

Selain itu:  Tip Tanam Pokok Daun Sup Supaya Kekal Subur, Boleh Hidup Sampai 2 Tahun