Ramai yang berhajat untuk pasang decorative bricks ini pada dinding luar rumah supaya kediaman nampak lebih bergaya dan ada stail.

Boleh upah tukang, tapi jika ruang dindingnya kecil boleh saja kita buat sendiri. Jika memilih untuk DIY,  sebelum buat kena tahu pemilihan batu bata hiasan ini dan juga beberapa aspek lain.

Berpengalaman melakukan DIY pemasangan decorative bricks di kediamannya アリフ モクタル berkongsi tip yang perlu dipraktikkan.

Tip jika nak DIY decorative bricks

Tip pemilihan “decorative bricks” iaitu Facing Bricks ataupun lebih moden yakni Stone Veneer untuk dinding luar, pagar batu atau apa-apa sahaja struktur seperti outdoor table top, flower planter, outdoor bench.

Apa yang perlu difikirkan sekiranya buat cara DIY:

IKLAN

1. Jenis surface finishing
Jenis surface finishing yakni unplastered menggunakan Facing Brick. Ni nak kena susun cantik cantik, dengan penggunaan teknik Layering->Gap Measure>-Brushing>-Wet Sponge Wipe->Grouting with Jointer Tool.

Pergi ke kedai hardware, minta Facing Brick yang ada permukaan licin tanpa “burnt marks”, kalau ada pun satu atau dua permukaan sahaja, permukaan lain mesti licin dan warna sekata. Facing Brick atau Facing Clay Brick ni tebal, ikut standard engineering bricks.

2. Boleh juga guna stone veneer
Sekiranya ada budget, boleh guna Stone Veneer dengan pelbagai color, surface profile dan saiz yg boleh dipilih. Stone Veneer ini nipis dan ditampal seperti tiles ke dinding telah siap (unpainted, plastered wall atau direct ke concrete surface yg sudah grooved).

Running pattern. Jenis stone verneer yang berbeza mengikut Surface Profile, Color, Rusty dan Size.

3. Cara susun
Jenis susunan bricks seperti Zig-Zag Pattern, Herringbone, Running Bond, Basketweave. Saya pilih Running Bond yakni susunan paling simple tetapi versatile dengan industrial look.

IKLAN

4. Jenis acuan
Jenis acuan bricks yakni sama ada Flat Bricks atau Corner Bricks. Sebab Stone Veneer adalah nipis berbanding standard red bricks, so kita kena beli bahagian Corner Bricks supaya finishing di bahagian bucu nampak natural.

Susunan bahagian bucu menggunakan acuan Corner Brick Stone Verneer. Jangan guna acuan Flat Brick nanti bucu tak cantik.

5. Keluasan yang diperlukan
Ini sangat penting supaya kita tidak terlebih atau terkurang membeli Stone Veneer. Dealer yang bagus adalah yang boleh estimate dan bagi anggaran berapa kotak diperlukan mengikut keluasan yg anda berikan.

– Jenis simen gam – gunakan Sika Ceram 88 Tiling Premixed.
– Jenis Topcoat – High Gloss Finishing untuk Mansory Bricks.

IKLAN

Ade penerangan video untuk perkongsian lebih lanjut.
https://youtu.be/eOA62-okB14

Susun dulu
Jenis stone verneer yg berbeza mengikut Surface Profile, Color, Rusty dan Size. Sebelum pasang, test dulu gam simen dan gap antara bricks.

Cara bancuh simen gam untuk batu hiasan

Saya buat 1 bahagian simen gam (sika ceram 88), dan sedikit pasir halus dan Sika Latek (sebagai ganti kepada air). Bancuhan mesti likat dan tak jatuh bila ditampal pada dinding. Kelikatan lebih kurang macam Peanut Butter tu.

Starting point kena penting. Kalau start dah salah, sampai habis akan salah atau senget. Semak betul-betul sebelum pasang grouting. Bila sudah grouting, end of story.
Siap ditampal, belum grouting, belum coat.
Hasil selepas grouting dan high glossy topcoat.

*Saya bukan pakar pertukangan, cuma DIY sahaja menggunakan rujukkan am yang boleh didapati dari Tukang Sebenar dan Internet.

Sumber : アリフ モクタル