Bila berdepan dengan beberapa masalah kesihatan biasanya kita akan mengalami kesukaran untuk tidur.

Tapi hakikatnya jika tahu cara tidur yang betul ia akan membantu mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan yang kita alami.

Untuk 8 masalah kesihatan ini anda disarankan tidur dalam posisi berikut:

1. Sakit belakang

Posisi Tidur Yang Betul Ikut Jenis Penyakit

Sakit belakang memang akan menyebabkan kita tak selesa tidur. Posisi tidur paling baik untuk mereka yang ada masalah ini adalah dengan baring terlentang.

Letakkan bantal kecil pada di bawah lutut dan juga tuala pada bahagian belakang yang melengkung sebagai sokongan untuk mengurangkan tekanan pada bahagian belakang.

2. Masalah sinus

Posisi Tidur Yang Betul Ikut Jenis Penyakit

Bagi mereka yang ada masalah alahan, resdung atau selesema waktu tidur mungkin menyebabkan keadaan lebih teruk.

IKLAN

Cara tidur paling baik untuk mereka yang berdepan masalah ini adalah dengan tidur dalam keadaan kepala dan bahu lebih tinggi daripada badan. Posisi ini akan meredakan situasi sinus yang dihadapi.

3. Sakit kepala

Posisi Tidur Yang Betul Ikut Jenis Penyakit

Posisi tidur yang tidak betul boleh menyebabkan sakit kepala kerana ia menjerut otot dan juga saraf semasa tidur. Sebaiknya berbaringlah dan letakkan tuala pada kiri dan kanan kepala untuk mengelakkan kepala melentuk.

4. ‘Cramp’ perut akibat PMS

Posisi Tidur Yang Betul Ikut Jenis Penyakit

Perut terasa kejang atau cramp adalah masalah biasa bagi wanita dalam haid. Ketika ini adalah disarankan tidur dalam keadaan berbaring. Sambil itu letakkan bantal di bawah lutut untuk mengurangkan tekanan pada bahagian perut dan belakang.

Boleh juga meletakkan tungku panas pada bahagian perut untuk mengurangkan kesakitan dan memberi keselesaan agar mudah untuk tidur.

IKLAN

5. Kurangkan tekanan darah tinggi

Posisi Tidur Yang Betul Ikut Jenis Penyakit

Satu kajian di Jepun menyatakan tekanan darah tinggi akan dapat dikurangkan apabila tidur dalam keadaan menelangkup berbanding berbaring.Tapi tidur menelangkup akan menyebabkan sakit belakang, leher, otot dan juga boleh menyebabkan kesukaran bernafas.

Selain itu:  Kalau Suka Makan Pedas, Tanam Sendiri Cili Bara. Ini Tip Cili Lebat & Elok Hasilnya

Alternatifnya tidur dalam keadaan mengiring ke kanan yang mana akan mengurangkan tekanan pada jantung (sebelah kiri) selain mengurangkan tekanan darah. Posisi tidur mengiring sebelah kanan juga adalah amalan Rasulullah s.a.w atau sunnah selain meletakkan tangan kanan di sebelah pipi kanan.

6. Redakan masalah GERD atau pedih ulu hati

Posisi Tidur Yang Betul Ikut Jenis Penyakit

 

Sekiranya mengalami masalah GERD (gastroesophageal reflux disease), penghadaman atau pedih ulu hati tidur dalam keadaan mengiring sebelah kiri mungkin membantu meredakannya. Posisi ini akan mengurangkan tekanan pada bahagian perut dan juga esophagus.

IKLAN

7. Sakit leher

Posisi Tidur Yang Betul Ikut Jenis Penyakit

Tidur dalam keadaan berbaring akan membuatkan bahagian leher lebih selesa. Tidur atas bantal tapi sebelum itu gulung tuala kecil dan letakkan di belakang leher yang melengkung ketika berbaring untuk memastikan tubuh selesa.

8. Lenguh bahu

Posisi Tidur Yang Betul Ikut Jenis Penyakit

Jika satu bahagian bahu sakit atau lenguh, jangan menambahkan tekanan pada bahagian tersebut. Tidur mengiring pada bahu sebelah lagi sambil kaki dan tangan dibengkokkan.

Letakkan juga bantal di tengah kaki dan satu lagi di bahagian siku hingga menyentuh dada. Sekiranya kedua belah bahu sakit, baring dengan kedua tangan di lurus di sisi.

Sumber: Daily Health Post

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI