Nak mudah masak kita biasa beli santan segar tapi ada masa dah beli berkilo-kilo waktu nak guna baru perasan dah masam.

Kejadian santan masam ni ramai yang terkena tapi jangan terus buang santan ini, rugi. Kita boleh guna untuk buat minyak kelapa.

Boleh guna untuk rambut dan kulit kering, atau jadi minyak untuk urutan. Minyak kelapa semula jadi lagi elok. Cara membuatnya dikongsi oleh Yatie Rahim.

Guna santan masam buat minyak kelapa

Santan Masam Jangan Buang, Boleh Buat Minyak Kelapa Homemade. Ini Caranya

Siap dah santan masam kami. Terima kasih semua bagi idea. Dah nak buang dah santan. Elok ja kejadian minyak bersih tak de bau. Boleh letak kat rambut, siapa kena macam saya boleh la buat cara ni.

1.Panaskan santan masam guna api perlahan.

IKLAN

2. Biarkan santan sampai pecah minyak. Yang ini memang lama dan kena kacau selalu.

Santan Masam Jangan Buang, Boleh Buat Minyak Kelapa Homemade. Ini Caranya

4. Masak sampai jadi tahi minyak dan bertukar warna kekuningan atau keperangan. Tutup api.

IKLAN

5. Sejukkan dan tapis untuk ambil minyak saja.

Santan Masam Jangan Buang, Boleh Buat Minyak Kelapa Homemade. Ini Caranya

TIP: Sebelum masak, boleh juga letak santan masam dalam peti sejuk dulu. Bila kepala santan timbul, kaup dan guna ini saja untuk dipanaskan. Tak perlu guna airnya. Cara ini lebih cepat.

IKLAN

Tahi minyak tadi boleh guna untuk buat kole kacang, atau masuk dalam sambal.

Sumber: Yatie Rahim

Sertai telegram channel Vanilla Kismis untuk lebih info-https://t.me/vanillakismis

 

Selain itu:  Tip Masak Sup Ikan Merah Yang Sedap, Ikan Tak Hancur. Buat Sekali Sambal Kicap Ini, Lagi Padu
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI