Bagi yang baru nak belajar memasak di rumah, boleh cuba buat rendang pula. Nampak macam susah tapi sebenarnya tak.

Supaya mudah untuk korang yang dalam kategori beginner masak rendang boleh ikut step by step yang dikongsi oleh Nurul Jannah Zakariar ini. Insya-Allah menjadi!

Bahan-bahan

1 ekor ayam
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cili padi (ikut tahap kepedasan
2 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
4-5 batang serai
Santan
Cili boh
1 kotak santan 200ml
Gula Melaka
Kerisik
Daun limau purut

Ini yang penting, cara masak rendang ayam

1. Kisar bawang merah, bawang putih, cili padi halia, lengkuas, kunyit, serai. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar.

2. Tumis dalam beberapa minit. Kemudian masukkan cili boh ( agak-agak ) Sebab cili api yang diblend pun tadi pun pedas.

3. Kacau sebati. Akan jadi macam ni dan masak seketika.

IKLAN

4. Kemudian masukkan ayam siap cuci bersih (Ayam saya tu 1 ekor berat anggaran 2kg).

5. Gaul rata ayam dengan semua bahan.

6. Kemudian perasakan dengan garam. Ikut selera masing-masing nak guna garam jenis kasar/halus.

7. Kemudian masukkan santan kelapa/santan kotak segera.

IKLAN

8. Tambahkan satu setengah air masak dalam kotak santan.

9. Kemudian akan jadi macam ni.

10. Pastikan kerap mengacau rendang supaya tidak hangus.

11. Kemudian bila rendang agak kering sedikit masukkan gula Melaka.

IKLAN

12. Diikuti dengan kerisik.

14. Gula melaka dan kerisik dah sebati.

15. Kemudian masukkan daun limau dan daun kunyit (hiris halus ).

16. Masak sampai daun limau dn daun kunyit agak layu kemudian tutup api.

SIAP!

Sumber: Nurul Jannah Zakariar