Walaupun pun hari hari masak lauk ayam tapi ramai sebenarnya tak tak tahu cara nak potong ayam.
Kadang-kadang terpaksa beratur lama untuk tunggu ayam dipotong bila beli di pasar raya.
JAdi elok juga jika kita belajar cara potong ayam. Caranya boleh ikut perkongsian peniaga ayam Krboyy Asnizam II.
Cara potong ayam basic, potong 14
Hari ini nak ajar cara amatur potong ayam, potong 14. Potong basic untuk peniaga ayam macam saya. Tapi sebelum potong pastikan beberapa perkara;
Ayam dah disembelih
Pisau tajam, kalau besar dan berat sikit lagi bagus. Kalau takde pisau besar, carilah batu lesung utk hentak sikit kat pisau nanti.
1. Potong bahagian belakang ayam, antara tulang belakang dan peha.
2. Dah potong, tarik ayam hingga jadi dua bahagian. Ambil bahagian kaki macam ni dan potong dua.
Ads
3. Ini hasilnya.
4. Potong antara bahagian peha dan tight di bahagian sendi.
Ads
5. Potong 2 bahagian tight.
6. Ambil ayam bahagian atas pula dan tarik keluar isinya. Kosongkan.
Ads
7. Potong jadi 2 bahagian.
8. Ambil bahagian kepak tadi dan potong. Bahagian ini banyak isi. Untuk mudah potong, kelar dulu ikut saiz yang diingini, kelar sampai tulang dalam. Dah kelar barulah hentak sikit supaya ayam mudah putus. Ulang proses ini bahagian kepak satu lagi.
Waktu PKP ini bolehlah ambil kesempatan masa yang ada untuk baiki atau hias kediaman. Ya lah dah duduk rumah sentiasa, elok sangat buat kediaman cantik-cantik. Senang dan tenang bila dalam rumah sendiri.
Antara yang boleh dilakukan adalah mencantikkan dinding kosong di rumah. Boleh buat grand miror macam kediaman Shamsul Dekcik ini. Nama saja grand tapi modal tak banyak pun dalam RM150 saja.
Jika nak guna idea ini di rumah sendiri, boleh ikut perkongsian dari beliau.
DIY grand mirror, modal RM150 saja
1. Kayu beli di kedai hardware, harga RM0.30 sekaki, total 80 kaki. Makanya kos kayu RM24 sahaja. Guna kertas pasir untuk licinkan sikit permukaan kayu.
2. Tampal kayu pada dinding, boleh buat 1 kotak bersaiz 2×2 kaki. Setelah gam kering, boleh cat ikut warna kesukaan. Gam kayu boleh dibeli di Shopee. Hanya pakai 2 botol saja untuk gam kayu & cermin.
3. Cermin beli di kedai DIY harga RM5.30/pcs. Bingkai warna hitam tapi saya cat warna putih. Boleh juga tempah cermin di kedai cermin dgn harga rm15/pcs atau pakai mirror diamond. Ikut bajet anda.
Kipas berhabuk memang menyakit mata baik kipas siling atau kipas ‘stand’. Alat ini memang kena selalu dibersihkan, jika tiada ia akan menjejaskan kelajuannya.
Sambil bersihkan kipas berhabuk di rumah praktik sekali tip ni supaya debu tak lagi melekat pada kipas terutama bahagian jaring dan bilah. Jadi tak perlu selalu untuk bersihkannya, tahan la dalam dua hingga tiga bulan.
Paling penting bahan yang digunakan mudah dan cara nak buat pun senang. Tip ini telah dikongsi oleh netizen di Facebook.
Tip elak habuk pada kipas
Sediakan bahan berikut untuk dijadikan semburan
Cuka makan
Pelembut fabrik
Botol penyembur
Langkah elak habuk melekat
1. Bersihkan bilah dan jaring kipas seperti biasa.
2. Campurkan pelembut pakaian, cuka makan dan air ke dalam bekas lain. Nisbah campuran ialah 1:1:1 pada setiap bahan.
3. Kacau sebati dan masukkan ke dalam botol semburan supaya lebih senang nak digunakan.
4. Sembur-sembur rata pada bilah dan jaring kipas.
5. Biarkan selama 5 minit, jangan lupa dilap semula dengan kain lembab.
6. Keringkan. Selepas kering kipas dah boleh digunakan seperti biasa tanpa ada lagi habuk yang melekat!
7. Ulangi semula , 2 atau 3 bulan sekali. Bukannya habuk tak melekat sampai setahun.
Selalu masak asam pedas ikan, daging tapi asam pedas ayam jarang orang buat. Malah ada yang kata pelik. Cuma bagi orang Johor ini menu biasa.
Bagi yang nak cuba asam pedas ayam ini boleh ikut perkongsian Amoy Sally. Resipi dari orang Johor sendiri.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
4 biji bawang merah -kisar
5 ulas bawang putih -kisar
2 inci kunyit hidup -kisar
1 inci halia -kisar
Lada hitam -kisar
Cili kisar -kuantiti ikut tahap kepedasan yang dikehendaki
2 batang serai -diketuk
Daun kesum -letak banyak lagi sedap
Daun limau
Bendi
Tomato
Cara membuat:
1. Panaskan minyak (kena guna minyak yang banyak) masukkan serai yang diketuk. Tumis sampai naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan kisar kecuali cili kisar. Tumis sampai naik bau baru masukkan cili kisar.
3. Tumis lagi sampai cili betul-betul masak dan garing (Pastikan tutup kuali supaya dapur tak kecah).
4. Bila cili dah garing bolelah masuk ayam. Bila ayam dah agak kecut baru masukkan air agak-agak paras ayam.
Kemudian bolehlah masukkan perasa masukkan daun kesum, daun limau, bendi, tomato.
Akhir sekali masukkan air asam jawa.
🌶Air boleh tambah, banyak mana nak.
🌶Minyak lebih yang terapung boleh senduk keluar.
Jangan selalu biar lampu 'fuel low' menyala, ada bahaya menanti! Tapi sebenarnya ramai yang antara kita buat perkara sebaliknya. Walau dah tanda fuel low dah...