Kebanyakan kita menentukan kiblat solat di rumah menggunakan applikasi yang kita muat turun di telefon bimbit. Tapi ada kemungkinan juga ia tidak tepat, arah boleh boleh berubah-ubah akibat ganguan medan eloktromagnet di rumah yang ada banyak logam.

Justeru supaya solat kita berkiblatkan Kaabah, bukan tempat lain ada baiknya kita menyerahkan urusan ini kepada orang yang pakar. Ramai tak tahu sebenarnya kita boleh memanggil ahli falak ke rumah untuk menentukan arah kiblat secara tepat.

Puan Ara Sara berkongsi pengalamannya menggunakan khidmat ini. Kos pun tak mahal cuma RM50 saja.

Teguran arah kiblat terpesong

Semasa saya nak solat di hospital Johor tempoh hari, adik saya tegur. Dia kata ukuran kiblat kalau terpesong 1 darjah, akan menyebabkan pesongan 122 kilometer dari kedudukan sebenar Kaabah. Adik saya suruh install Qalby Apps by Mizz Nina.

Balik Putrajaya, saya tengok arah kiblat saya selama ini dengan aplikasi kiblah berbeza. Saya tinggikan handphone satu kaki dari lantai. Jarum kiblat di telefon bimbit berubah-ubah kerana diganggu medan elektromagnet. Oleh kerana dalam rumah saya ada banyak logam, arah kompas tidak jitu.

Kalau bermusafir, boleh la saya guna aplikasi sebagai alternatif. Tetapi untuk rumah sendiri, sudah tentu saya mahu sistem teodolit yang mempunyai tahap ketepatan yang tinggi. Takut orang solat berkiblatkan Mekah, saya menyongsang ke Baitulmuqaddis.

IKLAN

Terus cara ahli falak

Saya terus cari ahli falak untuk tentukan hala kiblat melalui pencerapan matahari. Cahaya masuk rumah saya pukul 9 pagi hingga 6 petang. Dia tak ukur pukul 12 hingga 2 petang sebab bayang-bayang menjadi pendek.

Pukul 3 petang, ahli falak datang dengan uniformnya. Dia bawa pelbagai equipment, tablet, dan tangga. Excited saya tengok dia buat kerja. Macam kaji kosmo fiqah. Terasa kehebatan tamadun Islam dalam ilmu astronomi.

IKLAN

Furqan terkinja-kinja tengok laser. Semasa ahli falak sedang tampal stiker di siling, Furqan lari terlanggar lampu dia. Dengan sabarnya dia setting balik.

Setelah selesai, ahli falak lukis anak panah dan kordinat di atas kertas, berpandukan jubin. Kertas ni boleh jadi rujukan untuk bilik lain. Saya photostat kertas ni untuk diberi kepada jiran yang kedudukan rumahnya di atas dan di bawah rumah saya.

Kos cuma RM50

Hasil ukuran, kiblat yang ditentukan berada di tengah-tengah antara kiblat asal saya dan kiblat aplikasi. Kos keseluruhan RM50.

IKLAN

INFO: Bermula 1 Jun 2021 kadar baru bayaran kiblat akan dinaikkan dari RM50 ke RM70 – 1 Stiker Utama dan 1 Stiker Tambahan akan ditampal di siling rumah).

• Untuk Selangor, isi form dalam Facebook
https://www.facebook.com/1545826402395030/posts/2746263022351356/
• Persatuan ini diuruskan oleh pejabat mufti negeri masing-masing.
• Untuk yang guna kompas, arah kiblat 292°. Selebihnya serah kepada Allah. Islam itu mudah.
• Untuk semakan sendiri di rumah, boleh buat ketika istiwa adzam. Ketika ini kedudukan matahari berada tepat di atas Kaabah, pada jam 12.16 tengah hari waktu Makkah. Fenenoma ini berlaku dua kali setahun iaitu pada 28 Mei, 5.16 petang dan 16 Julai, 5.28 petang waktu Malaysia. Dengan berpandukan tiang yang tegak, arah bayang mesti lurus dengan saf.
•Putrajaya: https://wa.me/60193623578?text=Farhan
•JohorBharu: https://wa.me/60197566385?text=Asri

Sumber: Ara Sara