Kebanyakan rumah mesti ada plug extension untuk kegunaan barang elektrik. Masalah biasa extension ini adalah selalu rosak, ada yang sampai semua tak boleh guna. Bila dah begini biasanya kita beli saja yang baru kan.

Tapi selain beli baru kita ada alternatif lain, plug extension yang bermasalah ini boleh kita baiki sendiri. Dikongsi oleh Muhammad Faris Abdullah boleh ikut cara baiki extension plug yang beliau lakukan.

Cara baiki plug extension yang rosak

Di rumah mak saya ni ada plug extension rosak. Nak beli baru macam membazir satu set ni sekarang dah RM20-RM30.

Baiki Sendiri Plug Extension Yang Rosak Akibat Wayar Longgar & Tercabut

Selepas inspection saya buka kepala plug dan dapati wire N dan L plug extension ini tertanggal. Ia berpunca dari wire clip yang tercabut mungkin banyak tangan usik.

Sebagai seorang seorang suami kepada isteri di rumah duit nak beli extension baru tu takda hal sangat tetapi maruah kita itu nak letak mana takkan la benda simple macam ni terus nak beli baru atau panggil pomen untuk baiki benda ni.

IKLAN

Saya sambungkan semula wire dan tape tebalkan sedikit bahagian wire clip tu supaya wayar tahan tak mudah tanggal dia grip bila tutup katup kepala plug.

1. Daripada pemeriksaan luar tengok wayar di sini dah longgar.

Baiki Sendiri Plug Extension Yang Rosak Akibat Wayar Longgar & Tercabut

2. Bila dah buka kepala plug boleh nampakkan wayar Neutral dan Live tu sudah tercabut. Wire clip pun dah hilang. Jadi kita masuk lock semula kat pin masing-masing. Pastikan pasang sambungan betul ya Earth, Live, dan Neutral.

IKLAN

Baiki Sendiri Plug Extension Yang Rosak Akibat Wayar Longgar & Tercabut

3. Untuk pengganti kepada klip wayar ni cuma gunakan tape saja supaya grip plug kuat.

Baiki Sendiri Plug Extension Yang Rosak Akibat Wayar Longgar & Tercabut

IKLAN

4. Hasilnya plug extension alhamdulillah siap baiki nyala boleh pakai macam biasa.
Sekian perkongsian dari AES. Boleh check kat rumah kita kalau ada plug extension yang rosak kut ini puncanya. Make sure pasang sambungan betul ya Earth, Live, dan Neutral kalau tak sure boleh Google.

Selain itu:  Kalau Banyak Makan Daging Waktu Raya, Amalkan Petua Ini Untuk Turunkan Tahap Kolesterol

Baiki Sendiri Plug Extension Yang Rosak Akibat Wayar Longgar & Tercabut

Saranan: Seeloknya extension seperti ini digunakan untuk alatan elektrik yang ringan saja. Untuk barang elektrik yang guna banyak tenaga seperti heater tak disarankan.

Semoga bermanfaat

Sumber: Muhammad Faris Abdullah

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI