Kala dipanggil menjadi tetamu Allah, pasangan suami isteri ini ingin melaksanakan lagi satu hasrat. Mahu menjadi sukarelawan untuk membantu jemaah haji sementelah diri masing-masing masih muda.

Meski tahu akan cabarannya namun Noramira Amiuddin dan suami tekad mendaftar sebelum bertolak ke Jeddah.

Memang tepat telahannya, pelbagai dugaan dilalui sepanjang menjadi SAHABAT Tabung Haji namun semua ini jadi pengalaman paling manis buat mereka.

Ikuti pengalaman menarik yang dikongsi oleh Noramira Aminuddin sebagai panduan dan pengajaran kita.

Paling mencabar waktu wukuf di Arafah

Sebelum kami bertolak ke Jeddah, kami baru dimaklumkan mengenai satu program sukarelawan yang dipanggil sebagai SAHABAT Tabung Haji(TH). SAHABAT ditubuhkan bagi meringankan beban pegawai tabung haji yang sedikit jumlahnya untuk mengendali ratusan mahupun ribuan jemaah haji Malaysia dalam satu maktab. Dalam maktab saya contohnya, hanya ada 10 pegawai sepenuh masa untuk mengendalikan lebih kurang 2700 jemaah haji.

Saya dan suami ambil keputusan untuk menjadi sukarelawan SAHABAT TH. Jadi sebaik kami sampai ke hotel, kami terus ke pejabat maktab untuk memberitahu bahawa kami berminat mahu menjadi SAHABAT. Alhamdulillah kami dipilih.

Dalam SAHABAT ada tiga kategori yang kita boleh pilih iaitu sama ada bahagian perubatan jika anda seorang doktor, bahagian agama dan bahagian umum. Saya dan suami tahu dan sedar, kami ini bukan pakar bab perubatan mahupun agama.

Walaupun kami telah diberi skop kerja kami, saya dan suami telah berazam apa sahaja kami boleh bantu kami bantu. Nama pun suka-rela-wan.

Senario yang paling mencabar adalah semasa berwukuf di Arafah. Berlaku kacau bilau semasa penghantaran makanan, minuman tak cukup, kipas tak berfungsi, air kipas tak cukup, jemaah pengsan dan pelbagai lagi. Once you dah sarung jaket ni, semua orang cari jaket ni.

Padahal kalau ikutkan logik akal, sekiranya kipas rosak, seharusnya lapor kepada technician. Bukan kepada SAHABAT yang tak tahu menahu mengenai anggota peralatan kipas yang keluarkan air bagi menyejukkan tubuh badan jemaah.

Tetapi saya dan suami layankan kerana kami tahu majoritinya di sini adalah mak cik pak cik. Inilah sumbangan yang kami mampu berikan.

“Bila masa nak berdoa dan bersendirian?”

Mungkin ada yang tertanya,

“Tak letih ke? ”

“Bila masa nak berdoa dan bersendirian?”

IKLAN

Ditakdirkan saya ‘cuti’semasa tiba di Arafah pada hari pertama. Saya fikir, takkan saya nak duduk berzikir saja. Saya bukan orang yang reti duduk diam. Mesti ada aktiviti. Dari saat itu, saya keluar dari khemah dengan berjaket dengan berazam kalau yang perlukan bantuan kita bantu.

Alhamdulillah boleh dikatakan setiap jam suami akan tanya,

“Ok lagi ka? Jangan push.”

Saya kata ok lagi. Masih bertenaga. Dari pagi selepas Subuh uruskan makanan dan minuman pagi hingga ke makan dan minum tengah hari.

Sepanjang masa di Arafah, masalah utama ialah minuman air sangat kritikal. Minuman air botol sangat limited. Ditambah pula dengan cuaca yang sangat panas. Setiap kali saya berjalan, pasti ada jemaah bertanyakan pasal air minuman.

Saya memohon maaf awal-awal lagi, memang air tidak ada. Cumanya ada satu cara, iaitu isi air panas dalam botol kosong, kemudian letakkan dalam peti sejuk. Peti sejuk boleh dikatakan ada di setiap penjuru khemah.

Selain itu:  Dua Fibroid Berbahaya Dikesan Saat Bersalin, Nora Danish Dedah Pengalaman Berdepan Risiko Keguguran Atau Berada Di ICU

Ditambah pula dengan masalah penghantaran makanan. Kami menghantar makanan mengikut alphabet khemah daripada A hingga ke S. Disebabkan troli yang sedikit, maka agihan agak lambat.

Tak Mandi Berhari-hari, Dilempar Kata Kesat, Silap Melontar Pun Ada, Pengalaman Suami Isteri Tunai Haji Sambil Jadi Sukarelawan

Selepas khutbah, kemudian solat lebih kurang pukul 1.30 petang, masa ini adalah waktu yang sangat-sangat panas dan getir. Elok sahaja imam beri salam, ada jemaah panggil saya, katanya ada orang nak pengsan.

Oleh sebab terlalu panas, saya mengambil sikap sambil lewa kerana kepenatan. Lepas settle jemaah ini, datang lagi seorang jemaah katanya neneknya sakit. Saya masih lagi ambil sikap sambil lewa. Ada satu detik yang mana tiba-tiba saya tersedar, “Eh, ramai pulak yang pitam. Serius ni.”

IKLAN

Saya cuba panggil nenek. Tapi tiada sahutan. Panik. Saya tidak mampu nak mengangkat nenek ke kerusi roda. Mujur ada cucunya yang membantu. Masalah datang. Kaki nenek tidak boleh diletak elok di atas penggalas kaki.

Mahu saja saya minta cucunya dukung sehingga ke klinik. Kami ramai-ramai tolak juga. Ada seorang jaga kaki nenek supaya tidak jatuh ke tanah. Seorang lagi jaga handle sebelah kiri, manakala saya sebelah kanan. Dalam perjalanan ke klinik, nenek sudah semakin lemah. Kepalanya sudah longlai. Saya tepuk pipi nenek.

“Nek! Bangun! Buka mata! ”

Banyak kali saya panggil nenek tetapi tiada sahutan. Air mata si anak sudah mula mengalir. Saya berdoa moga nenek diberi kesembuhan. Itu sahaja yang mampu saya lakukan buat pada masa itu.

Ramai yang pitam sebab panas

Daripada saat itu saya, suami dan SAHABAT berlari ke sana ke sini bawa jemaah ke klinik. Ramai yang pitam akibat kepanasan. Selepas seorang sedar, datang seorang lagi memerlukan bantuan. Sampai jemaah maktab lain pun dihantar ke situ.

Ada satu ketika, jemaah yang dihantar ke klinik terpaksa kami hentikan penerimaan pesakit kerana klinik sudah penuh dengan jemaah yang sakit. Klinik serba kekurangan, tetapi dimanfaatkan sebaik mungkin. Pesakit yang berada di luar klinik, kami spray air di seluruh muka dan kepala sehingga boleh masuk ke khemah klinik. Ada yang ok, kami hanya beri ruang kepada mereka untuk berehat sebelum kembali ke khemah mereka. Selepas reda, urus makanan malam pula.

Saya tahu, saya tidak akan berlama di Arafah. Saya berdoa pada Allah pinta satu waktu walaupun sekejap mahu bersendirian. Hanya Allah dan saya sahaja. Alhamdulillah saya diberi kesempatan walaupun tidak lama. Yang sedikit itu saya dan suami cuba manfaat sebaik yang mungkin..

Di Muzdalifah, cabarannya lain pula. Roughly maktab kami tiba di sana dalam lingkungan pukul 11.00 malam ke atas. Perhentian kami hanya sementara sahaja. Tepat jam 11.45 malam bermula perjalanan jemaah daripada Muzdalifah ke Mina.

Hanya 5 buah bas yang disediakan oleh muassasah kerana perjalanan antara kedua destinasi ini tidak jauh. Jemaah akan diangkut mengikut nombor bas masing-masing. Saya dan suami menaiki bas yang paling akhir iaitu pada pukul 8.00 pagi keesokan harinya.

Selain itu:  Cara Daftar Haji Melalui Akaun KWSP, Tak Perlu Keluarkan Duit RM1,300 Pun

Memang penat, kami hanya tidur-tidur ayam, bila dah azan Subuh, solat Subuh kami mengambil alih tugas SAHABAT yang lain kerana mereka belum lagi berhenti kerja dari tengah malam sehingga ke Subuh. Kami perlu memastikan jemaah menaiki bas yang betul dengan nombor bas yang betul.

IKLAN

Tak Mandi Berhari-hari, Dilempar Kata Kesat, Silap Melontar Pun Ada, Pengalaman Suami Isteri Tunai Haji Sambil Jadi Sukarelawan

Setiba di Mina, secara peribadi tenaga saya tinggal 10 peratus. Ingat boleh la berbaring sekejap. Tetapi belum sampai ke khemah, ada jemaah beritahu penghawa dingin tak berfungsi. Tak habis setakat itu, seorang lagi jemaah datang beritahu ada rakan sekhemah hampir nak pitam. Saya minta bawa ke khemah beliau.

Nak dijadikan cerita, rupa-rupanya jemaah ni daripada maktab lain. Bukan maktab saya. Allahu…. Nak elak daripada pertelingkahan berlaku, saya minta jemaah tersebut pimpin kawannya ke kerusi roda. Saya bawa ke klinik maktab saya.

Selesai semua, saya ke khemah, letak beg, perut berkeroncong. Apa lagi, saya pergi cari suami. Suami kata sepatutnya saya dapat satu beg yang ada makanan. Pihak muassasah kata dah habis. Jadi cari alternatif lain. Mujur ada kawan suami bawa maggi lebih. Elok nak balik khemah untuk bersarapan, ada mak cik sesat pula. Allahu…

Ditambah pula mak cik tersebut daripada maktab lain. Saya tak tahu menahu lagi bagaimana maktab-maktab ini disusun. Apa-apa pun kita bantu mana kita boleh bantu sampai SAHABAT bising saya tak rehat-rehat lagi. Macam mana nak rehat, orang minta tolong dalam perjalanan balik ke khemah. Kes mak cik ni saya serah terus kepada SAHABAT lain kerana saya tahu saya sudah tidak ada kemampuan.

Ada kala kita kena lepaskan. Bukan tidak mahu membantu tetapi diri sendiri sudah tidak termampu.

Makanan tidak disentuh kerana nasi tidak berkuah

Ujian di Mina berbeza dengan Arafah dan Muzdalifah. Di sini jemaah-jemaah senang sesat, air pula terlebih banyak, tidak mandi berhari-hari, makanan tidak disentuh kerana nasi tidak berkuah, tandas pula limited, dan ada jemaah yang hilang selepas melontar. Silap melontar pun ada.

Kejadian yang berlaku di ketiga-tiga tempat ini tidak lari daripada kata-kata kesat daripada kalangan jemaah. Tapi saya pesan kepada diri saya, hanya Allah yang tahu situasi kita yang sebenar. Biarkan kata-kata itu. Tiada manfaat dalam kata-katanya.

After all, saya tidak menyesal dengan apa yang saya pilih. Kerana penglibatan sukarelawan ini saya semakin rapat dengan jemaah-jemaah di sini. Kadang-kadang mereka tanya khabar. kadang-kadang ada jemaah wanita ajak ziarah bilik berbual-bual sambil makan buah cicah kicap dengan cili.

I’ll never forget these moments. Memang penat. Memang susah. Tapi akhirnya, semua manis. Saya berimpian mahu kembali ke sini sekiranya diizin oleh Allah.

Gambar di atas adalah gambar yang paling bermakna buat kami suami isteri semasa di Mina. Banyak cerita yang terkandung dalam gambar ini yang tidak mampu saya ungkapkan. Pada masa ini handphone saya dan suami, masing-masing rosak. Hanya mampu pinjam daripada kawan.

Sumber: Noramira Aminuddin

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI