Dah siap masak lauk tiba tiba baru teringat nasi belum masak. Dah terlupa ini kita mesti nak nasi cepat masak tambah pula kalau perut dah lapar.
Jika dalam situasi ini taktik yang dikongsi oleh lelaki ini boleh digunakan. Cara ini hanya memerlukan 5 minit saja untuk nasi masak. Iya betul memang sekejap sangat.
Kaedahnya boleh ikut perkongsian Najib ini.
Taktik nasi cepat masak
Taktik ini boleh menjimatkan separuh masa nasi dimasak. Jika biasa 10 minit,guna taktik ni boleh jadi 5 minit.
Cara;
1.Gunakan air panas untuk memasak nasi. Simple je.Sekarang air panas mudah boleh ambil melalui penapis air yang memang ada di rumah.
2. Ambil air panas, tuang dan sukar ikut kuantiti yang diperlukan macam biasa.
3.Tutup periuk tekan start, nasi akan masak dengan lebih cepat. 5 minit dah masak.
Selamat mencuba.
Sumber: Najib
4 Tip Kena Praktik Jika Cuci Kereta Sendiri, Barulah Berkilat Macam Kereta Baru
Hutang tak habis bayar lagi tapi dah kereta dah nampak buruk. Sebab jadi begini antaranya kereta yang tak dibersih atau dicuci dengan baik sekaligus menjejaskan cat kereta.
Memandangkan ramai yang mencuci kereta sendiri, jadi sebaiknya praktikkan langkah berikut supaya cat kereta terjaga dan kereta berkilat macam baru.
1. Cuci kereta terutama lepas hujan!
Bila hujan mesti rasa malas nak cuci kereta. Ye lah sebab hujan kan. Nanti kotor semula bila kena air hujan.
Sebenarnya air hujan adalah berasid dan boleh menghakis clear coat dan juga cat atau chrome pada kereta. Bukanlah berlaku dengan pantas, tapi tak baik untuk jangka masa panjang. Jadi lepas hujan, elok kita tembak air paip pada kereta untuk bilas air hujan yang masih melekat.
Bila anda cuci kereta, lagi bagus guna syampu yang dikhaskan untuk kereta sahaja ya!. Jangan guna sabun cuci baju atau sabun cuci pinggan.
2. Wax kereta setiap beberapa bulan
Tak kisah guna wax yang mahal atau yang bajet. DIY beli wax kereta di hardware pun boleh. Janji wax kereta tu sebagai perlindungan. Perlindungan dari apa? Wax layer tujuan nya untuk melindungi cat antaranya dari hujan asid.
Kotoran pun tak mudah lekat pada cat kerana wax sudah melicinkan permukaan cat. Bila sentuh pun lembut saja.
Lebihkan wax pada permukaan rata. Biasanya permukaan rata menakung air. Bila dah licin mudah air nak jatuh dan tak bertakung. Jadi tiadalah ‘watermark’ bila air kering nanti.
3. Bersihkan rims dan tayar kereta
Tembak air pada rim dan tayar supaya bersih. Jangan biarkan bahagian ini penuh dengan debu, lumpur atau pasir. Rims, brake dan disc brake pun perlu dibersihkan selalu. 2 minggu sekali bersihkan minyak-minyak yang melekat pada rims, barulah nampak rims berkilat.
4. Lap kereta dengan kain khas untuk kereta
Gunakan kain microfiber yang lembut untuk lap kereta anda. Sebaiknya jangan guna kain buruk. Kain yang lama ini akan jadi keras dan akan perangkap habuk pasir. Bila lap pada kereta akan ada calar-calar halus.
Siapkan beberapa kain berasingan dan khaskan mengikut tujuan digunakan;
-Kain microfibre untuk body kereta.
-Kain/span untuk wax body kereta.
-Kain untuk rims atau untuk sapu bahan pengilat tayar.
-Kain bersih untuk bahagian dalam / interior kereta.
-Kain microfire untuk cermin kereta.
Sumber: Pakar Tayar Kereta
Step By Step Buat Kuetiau Ladna Homemade. Rasa Lagi Sedap, Bahan Boleh Letak Apa Yang Kita Suka
Waktu malam atau petang ramai yang tak nak makan nasi. Tapi dilemanya tak tahu nak masak apa. Kalau macam tu boleh cuba kuetiau ladna perkongsian Ameera ini.
Menu ini selalu kita makan di gerai atau restoren hidang masakan panas, kali ini kita buat sendiri di rumah, homemade. Rasa lagi sedap sebab boleh letak bahan ikut kesukaan kita. Nak letak sotong, ayam udang, sayur penuh pinggan pun ikut suka!
Step by step buat kuetiau ladna
1.Kuetiau 1 peket. Basuh dulu ya.
2. Gaul kuetiau dengan kicap lemak manis.
3. Ambil kuali letak sikit je minyak masak. Masakkan sekejap kuetiau tadi. Ketepikan
4. Tumis bawang putih dan bawang besar merah. Tumis sehingga layu.
5. Masukkan udang. Ini adalah pilihan memasing. Nak masuk ayam ke sotong ke sukati. Nak masuk semua pun boleh.
6. Masukkan air. Jangan banyak, agak agak dalam 3 atau 4 cawan.
7. Kiub ayam 1 ketul.
8. Sos tiram 2 sudu makan.
9. Masukkan lobak, jagung muda, kobis dan sawi yang dipotong. Gaul.
10. Masukkan telur 2 biji. Sebaiknya pecah dalam bekas lain dahulu takut pecah pecah telur busuk. Tunggu sampai telur masak.
11. Masukkan tepung jagung 2 sudu makan. Letak air sikit, bancuh ya. Gaul rata sehingga pekat kuah.
12. Dah siap tuangkan ke dalam ketiaw tadi. Siram kan.
Nak lagi best, makan dengan cili potong.
Buat Sendiri Manggo Cheesecake. Tak Perlu Bakar, Sejukkan Dalam Peti Ais Saja
Manggo Cheese Cake ini memang sedap. Masam, manis dan rasa kejunya memang buat kita makan tak cukup satu potongan.
Kek ini juga kalau beli agak mahal harganya, lebih RM10 satu potongan. Jadi kalau dalam rumah kek ini ramai peminatnya, maka eloklah buat sendiri.
Caranya boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Ariana Sofia Ahmad. Bahan-bahannya tak susah pun nak cari dan kek ini juga tak perlu dibakar. Sejukkan dalam peti ais saja.
Cara buat Mango Cheesecake
Bahan-bahan
160gram biskut Marie (dikisar halus/ditumbuk hancur)
90gram butter (dicairkan)
2 biji mangga (dikisar dijadikan puri)
1 sudu besar air jus lemon
500gram cream cheese
200gram whipping cream
1sk esen vanila
140gram gula castor
100gram puri mangga
2 1/2 sudu besar air jus lemon
1 sudu besar susu pekat manis
(2 sudu besar gelatin + 80ml air panas) -kacau sebati
Bahan untuk Manggo jelly
1 sudu besar gelatin + 50ml air panas – kacau sebati
200gram puri mangga
Cara membuat
1. Mula-mula kisar dulu biskut Marie hingga hancur atau ketuk je sampai hancur. Letak dalam plastik baru ketuk.
2. Bila dah hancur, masukkan biskut dalam bekas bersama butter yang telah dicairkan. Kacau sebati.
3. Masukkan biskut tadi dalam loyang 8′. Tekan sehingga padat dan rata. Guna loyang yang boleh di buka tepi atau boleh tolak dari bawah. Sejukkan selama 30 minit. Boleh letak dalam frezer.
4. Kisar 2 mangga tadi bersama 1 sudu air jus lemon sahaja. Kisar sehingga hancur dan licin. Lebihan air lemon simpan dulu.
5. Sebelum buat adunan cheese, buat air gelatin dahulu. 2 sudu gelatin + air panas 80ml. Kacau sehingga sebati. Ketepikan.
6. Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula kastor, esen vanila, air jus lemon. Mix kesemua bahan ni sehingga kembang dan licin. Pastikan tidak berketul.
7. Bila adunan dah licin masukkan puri mangga. Mix sehingga sebati.
8. Bila adunan dah licin. Masukkan susu pekat manis dan air gelatin tadi. Mix sehingga adunan sebati macam ni.
9. Keluarkan semula loyang tadi dan tuang adunan cheese. Sejukkan selama 2-3 jam. Boleh letak dalam chiller @ frezer. Pastikan cheese jadi pejal.
10.Untuk adunan manggo jelly pula, buat air gelatin dahulu. 1 sudu besar gelatin + 50ml air panas. Kacau sehingga sebati. Ketepikan sehingga sejuk.
11. Masukkan air gelatin tadi ke dalam mangkuk bersama puri mangga. Kacau sehingga sebati. Buat adunan puri manga ni 10 minit sebelum keluarkan cheese dari peti.
12. Tuang adunan puri mangga dalam loyang. Untuk dapatkan lapisan atas yang licin, jangan rata guna sudu. Sengetkan sikit loyang supaya rata ke tepi. Sejukkan semula selama 7-8 jam dalam peti ais biasa atau chiller.
13. Bila dah sejuk, bolehlah keluarkan dari loyang. Kalau guna loyang yang boleh buka bawah, letak cawan kat bawah loyang dan tolaklah loyang ke bawah.
Hasilnya
Sumber: Ariana Sofia Ahmad