Lobak merah antara sayur yang selalu ada di rumah. Jadi elok juga kalau suka bercucuk tanam, kita cuba tanam lobak merah ini.
Tak perlu batas atau tanah yang luas pun untuk cuba tanam. Boleh guna plastik beras saja.
Cara menanam boleh ikut langkah ini.
Bahan-bahan yang diperlukan:
-Beg bekas plastik beras saiz 10kg
-2 bahagian tanah gambut atau tanah hitam
-1 bahagian baja kompos, organan, tinja binatang yang dah reput.
-1 bahagian pasir sungai
-Benih lobak merah (anggaran 10 – 15 biji)
-Pisau untuk menebuk
-Spray atau air untuk menyiram
Langkah menanam dalam plastik/polibeg beras
1. Terbalikkan plastik beras 10kg dan tebuk/buat lubang pada plastik beras 10kg itu dengan pisau jangan terlalu besar dan jangan pula terlalu kecil supaya air mudah mengalir keluar. Hujung plastik beras 10kg tersebut dilipat 2 hingga 3 kali, jangan lipat lebih nanti polibag beras anda terlalu pendek.
2. Campurkan 2 bahagian tanah gambut,1 bahagian kompos dan 1 bahagian pasir sungai ke dalam satu bekas dan gaul merata.
Ads
3. Setelah itu masukkan campuran medium tanaman itu ke dalam plastik beras yang telah ditebuk tadi. Pastikan tinggi tanah harus melebihi satu kaki. Ini kerana lobak memerlukan tanah yang dalam untuk berisi. Takut nanti isi lobak terbantut/ketot sekiranya tanah tidak dalam.
4. Gaulkan benih lobak dengan tanah dan tabur di atas tanah plastik beras tadi. Benih lobak digaul bersama dengan tanah untuk menjarakkan benih lobak di antara satu sama lain. Taburkan sedikit tanah di atas benih tersebut, jangan terlalu tebal. Ini bertujuan agar benih lobak tidak diganggu oleh semut dan siput.
5. Spray atau siram dengan air secukupnya dan letakkan di tempat terkena pancaran matahari tetapi tidak melebihi 3 jam. Lobak merah memerlukan haba atau sinaran matahari sederhana untuk bercambah namun terik matahari yang melampau akan mematikan cambahan benih lobak.
Ads
Benih lobak akan bercambah selepas 1 minggu hingga 3 minggu mengikut suhu di tempat anda.
Tip penjagaan
Terdapat beberapa tips yang harus diambil kira semasa menanam benih lobak hingga penjagaan dan penuaian;
1. Jangan letakkan fertilizer atau baja subur terlalu banyak ke dalam polibag beras kerana ia akan hanya merimbunkan pokoknya tetapi tidak akan berisi, isinya ketot dan bercabang.
2. Jangan letakkan plastik beras yang disemai benih lobak pada sinaran matahari terik yang melampau kerana ia akan mengeringkan tanah pada polibag beras dan benih tidak akan bercambah.
Ads
3. Spray beras plastik beras berisi benih lobak dengan air agar lembab dan tidak kering.
4. Sekiranya meletakkan di tempat terkena matahari pastikan polibag beras tidak terkena hujan lebat kerana hujan lebat akan mengeluarkan benih lobak dari polibag dan juga mampu memusnahkan percambahan benih.
5. Cabut anak pokok lobak sekiranya terlalu rapat dan benih pokok lobak yang dicabut bolehlah di tanam di tempat lain.
6. Lazimnya lobak merah yang telah matang dapat dituai selepas 8 minggu disemai.
Ketupat palas ini antara hidangan raya yang selalu ada di kebanyakan rumah. Cuma tak ramai golongan muda sekarang tahu membuatnya.
Kalau nak belajar, waktu raya inilah paling sesuai. Kalau lihat cara yang dikongsi oleh Rusmani Hamzah ini, ia taklah serumit mana. Jadi apa kata kita cuba!
Cara Buat Ketupat Lemak
Bahan-bahannya
Daun palas 1 kg beras pulut basuh dn rendam 1½ jam atau 2 jam 400 ml santan pekat 1½ sudu besar garam halus 1 sudu besar gula Serunding daging jika mahu buat ketupat serunding
Cara masak pulut untuk ketupat lemak
1. Campur garam dan gula dalam santan. Kacau sebati lalu ketepikan.
2. Toskan beras pulut.
3. Sebelum kukus pastikan pengukus dilapik dengan jaring. Bila letak beras pulut, buat lubang di tengah beras supaya wap naik ke dalam pulut.
4. Masak air utk mengukus hingga didih. Kukus pulut kali pertama selama 40 minit.
5. Siap kukus tuang pulut dalam besen. Tuang santan pada pulut yang masih panas tadi. Gaul hingga sebati, gaul lebih kurang minit. Rehat dalam 5 minit utk santan meresap dalam pulut.
6. Kukus pulut kali kedua selama 20 minit.
7. Tuang pulut dalam besen, gaul selama 3 minit.
8. Tunggu pulut sejuk selama 2 atau 3 jam baru boleh bungkus dgn daun palas.
9. Ketupat yang dah siap dibungkus boleh disejukbeku atau kukus jika mahu dimakan terus.
Banyak pulak sekarang lalu lalang di timeline sosial media gambar kuih kaswi pandan ni. Rasa kuih ini memang sedap, tambah pula bila nampak cantik ramai yang teruja nak buat.
Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Nor Aini Abd Rahman. Guna dua cawan tepung dapat 24 biji kuih ni. Berbaloi buat, tapi tapi pastikan ikut langkah ini baru dapat yang lembut dan bergedik.
Cara buat kuih kaswi pandan lembut bergedik dan kenyal
Bahan-bahan
1 cawan air pandan (kisar 4 helai daun pandan )
1 cawan santan cair
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 cawan gula
1 sb air kapur
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau
Cara membuat:
1. Bancuh semua bahan hingga sebati dan tapis.
2. Acuan sapu dengan sedikit minyak, isi adunan sehingga penuh acuan.
3. Kukus selama 15 minit.
4. Bila kuih kaswi dah masak tunggu hingga betul-betul sejuk baru keluarkan dari acuan (beli di Shopee saja, SINI)
5. Kemudian barulah ditabur dengan kelapa parut yang dikukus seketika supaya tak cepat basi. Sukatan ini boleh dapat lebih kurang 24 biji kuih.
Hidangan roti jala memang selalu dihidang, baik untuk makan pagi atau petang. Cicah dengan kuah kari memang gabungan mantap.
Bagi yang suka buat roti jala dalam jumlah banyak untuk makan sampai ke petang atau malam tip dari T-hah T-hah kena praktik supaya roti jala kekal lembut.
Malah kalau nak buat malam untuk hidangan pagi hari pun tiada masalah. Roti jala tetap lembut tak keras. Caranya boleh ikut perkongsian beliau yang juga menjual hidangan ini.
Cara bancuh & ‘kirai’ roti jala supaya kekal lembut
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
2 biji telur A
1/2 tin susu cair(1 cawan)
150ml minyak masak
1500ml air
Sedikit garam
Pewarna kuning telur
Cara membuat:
1.Satukan semua bahan, kisar hingga sebati. Sedia untuk dimasak.
2.Sediakan kuali non stick. Jika guna kuali leper seperti masak daging burger lengser sedikit minyak masak pada kiraian yang pertama. Seterusnya tak perlu.
3.TIP PENTING; jika nak buat makan waktu pagi boleh kirai atau buat waktu malam. Boleh mula jam 10 malam.
4.Selesai ‘mengirai’, biarkan roti betul-betul sejuk baru tutup bekas. Insya-Allah takkan basi. Boleh juga sejukkan bawah kipas.