Ramai yang suka minum teh tarik, boleh kata hampir setiap hari pekena minuman ini. Tapi sekali sekala tukar kita pulak cita rasa. Kita try buat teh Pakistan pulak.
Macam teh tarik juga tapi lain sikit, sedapnya pun lain macam. Nak cuba? Boleh ikut cara yang dikongsi oleh Afy Al Habibi.
Menurut Afy dipanggil dengan nama ini kerana resipi ini diambil dari tauke karpet Pakistan. Cara penyediaannya ada teknik tersendiri tapi senang saja untuk kita buat.
Cara buat teh Pakistan yang kaw, wangi dan sedap berlemak
1. Ini bahan-bahan utama, rahsia pertama teh ini sedap sebab guna teh wangi.
– 7 uncang teh wangi ros (koyakkan setiap uncang)
( alau kat Kelantan cikgu akan guna teh timbang wangi je)
– Air satu jug kecil (lebih kurang 1 liter)
– 50 ml susu segar (nak sedap guna susu full cream Goodday)
– Susu 1/5 tin (tambah atau kurangkan ikut kuantiti air)
– Untuk melemakkan rasa teh & memberi kelainan rasa, tambah secubit dua garam.
Ads
2. Masukkan kesemua bahan tadi dalam periuk. Panaskan dalam api perlahan. Masak sehingga teh bertukar warna dan kembang. Kacau sesekali. Boleh adjust rasa susunya.
4. Tutup api selepas teh betul-betul mendidih. Saya besarkan sekejap api lalu terus ditutup.
Ads
5. Tapis guna penapis teh jenis kain.
6. Rahsia penting seterusnya tarik air teh yang ditapis tadi sampai berbuih.
Ads
Dah siap untuk dihidangkan. Segelas Teh Pakistan Mashyur sedia dihirup ketika air teh masih panas suam. Bagi saya teh yang sedap ialah dikurangkan manisnya.
Tanpa dicampur gula secara langsung. Kawww, wangi Lemak dan manis-manis buah.
Kepala katil macam ini memang akan buat bilik nampak mewah dan cantik. Cuma kalau beli harganya boleh tahan juga.
Boleh saja nak jimat tapi kena rajin buat sendiri seperti yang dilakukan oleh Saniy Wa’ie Yatimi.
Menariknya dia menggunakan tilam terpakai untuk buat tufted headboard ini. Kalau nak cuba boleh gunakan DIY ringkas yang beliau kongsi untuk jadikan panduan.
1.Buat frame daripada kayu, saiz ikut cita rasa. Boleh buat untuk katil bujang juga. Boleh juga letak alas dulu.
2.Tampal/ letak span, saya guna tilam terpakai yang dipotong. Boleh juga beli span di Shopee atau Lazada namanya upholstery sponge, ambil yang 2 inci.
3.Buat lubang guna guna hole saw (gambah bawah). Tip waktu potong guna reverse rotation supaya lebih mudah. Saiz yang saya guna 50mm. Lagi kecil pun boleh atau guna gunting sahaja kalau nak jimat.
4.Kemudian alas span dengan batting fiber boleh beli di Shopee. Saya guna tebal 1 inci. Buat lubang, boleh guna gunting saja.
5. Kemudian letak kain, saya beli kain langsir ini (beli di Eco)
6.Kemaskan untuk jahit diamond. Boleh ikut kreativiti atau boleh ikut langkah dalam video ini.
6.Ini bahagian belakang kepala katil. Boleh kemaskan bahagian tepi dengan stapler bila dah siap jahit diamond.
Bahagian depan kepala katil yang dah siap. Boleh pasang pada dinding macam stail hotel atau letak pada kepala katil lama.
Masih hangat lagi diperkatakan isu tentang penggunaan minyak yang banyak dalam sambal antara pempengaruh Khairul Aming dan juga seorang pakar perubatan. Masing-masing punya pandangan tersendiri dalam hal ini. Antara nak sedap atau nak sihat, semuanya atas pilihan kita.
Tidak terkecuali memberi pandangan adalah ahli kimia, Fatimah Salim. Bukan berpihak kepada mana-mana indvidu tapi beliau memberi penjelasan kenapa masak sambal perlukan minyak yang banyak dari sudut sains.
Minyak memang kena banyak kalau masak sambal
Hangat mengenai isu sambal tumis banyak minyak. Jujur, memasak sambal memang perlukan banyak minyak. Tujuannya adalah untuk pastikan bahan sambal masak sempurna, sambal berasa sedap dan sambal tahan lebih lama. Bukan apa, kandungan air yang lebih daripada minyak, akan menyebabkan kuman mudah membiak dan sambal cepat basi.
Mudah saja sebenarnya, kepada yang kurang minat minyak yang banyak, boleh saja asingkan minyak daripada sambal setelah sambal siap masak atau semasa dimakan. Minyak bersifat kurang tumpat, ia akan terapung atas masakan, maka mudah lah untuk diasingkan.
Rumah saya sentiasa ada stok sambal dalam peti sejuk. Biasa saya pakai minyak zaitun untuk tumisan yang pakai minyak banyak. Ada dua sebab, 1) untuk gunakan minyak yang lebih sihat, 2) untuk mengelakkan minyak membeku dalam peti sejuk.
Kepada yang tidak tahu sebab minyak membeku, boleh baca di sini https://www.facebook.com/groups/3804488832918570/permalink/4504538866246893/?mibextid=S66gvF
Tapi kan, bukan kita makan sambal hari-hari. Dan jumlah yang diambil juga sedikit. Banyak lagi makanan lain yang tinggi kandungan minyak, maka kita harus bijak untuk menyeimbangkan pengambilan minyak dan lemak harian daripada makanan.
Baiklah, alang-alang bercakap pasal minyak, mari kita ulangkaji pasal beberapa jenis minyak dan cara penggunaan yang betul.
Cara guna minyak yang betul semasa memasak
Untuk menggoreng (deep fry) memang minyak sawit (sumber tumbuhan) paling stabil kerana tinggi kandungan lemak tepu, maka tinggi titik asapnya. Boleh juga digunakan minyak sumber haiwan seperti minyak sapi, namun minyak daripada sumber haiwan SAHAJA mengandungi kolesterol.
Pun begitu, kajian menunjukkan kolesterol daripada makanan hanya sedikit memberikan kesan kepada badan. Ini kerana badan kita mempunyai mekanisma menghasilkan kolesterol sendiri. Maka, usahlah takut sangat dengan makanan yang mengandungi kolesterol.
Untuk menumis dengan suhu sederhana boleh guna minyak masak yang sederhana titik asapnya seperti minyak zaitun, jagung, canola, kelapa.
Untuk dimakan begitu saja aka dressing, boleh ambil minyak yang rendah titik asapnya dan rendah kandungan lemak tepu. Minyak sebagai dressing membantu badan menyerap nutrisi larut lemak seperti vitamin A, D, E, K daripada komposisi salad.
Usah takut mengambil dan menggunakan minyak sebab selain memberikan rasa kepuasan dalam makan, ianya juga membekalkan tenaga, membantu dalam penyerapan nutrien tidak larut air. Komponen minyak juga membantu badan melawan keradangan, mengekalkan kesihatan otak, pemulihan sel-sel badan, melawan jangkitan kuman, dan untuk pertumbuhan badan.
Cuma jika dibandingkan dengan nutrisi lain, minyak mengambil masa lebih LAMA untuk dihadam. Komponen minyak iaitu lemak trans pula dikaitkan dengan peningkatan kolesterol jahat (LDL) dalam badan.
Namun ingatlah, bukan komponen minyak saja yang boleh menaikkan kadar LDL dalam badan. Tekanan (stress), pengambilan gula yang berlebihan, minuman beralkohol, merokok, gaya hidup tidak aktif dan berat berlebihan juga punca kepada tingginya LDL dalam badan.
Maka, seperti yang selalu dipesan, BERSEDERHANA lah dalam apa juga makanan. Ingat, segala yang berlebihan boleh membawa mudarat. Kenali diri dan ambil tahu keperluan badan sesuai dengan aktiviti harian, jantina dan umur.
Dah jangan gaduh-gaduh, baik pengikut yang menegur dan ditegur buang yang keruh, ambil yang jernih. Pendekatan masing-masing, sesuai dengan bidang. Namun tujuan sama iaitu berkongsi ilmu.
ChM Dr Fatimah Salim
Ahli Kimia
Gambar: Sambal ikan bilis saya
alau buat nasik lemak sambal bilis yang sedap memang penting. Tapi tak ramai yang mahir buat sambal yang enak, selalunya golongan ibu-ibu kita yang berumur pandai menghasilkannya.
Pun begitu nak hasilkan sambal yang sedap bukanlah susah sebenarnya. Cikgu Zazo Mohammad berkongsi rahsianya yang diperoleh daripada sahabatnya.
Caranya hanya dengan menumis gula. Mudahkan! tapi rasanya…
Tumis gula dulu sebelum tumis bahan lain
“Masya-Allah… Sedap sungguh. 1st time buat sambal ikan bilis yg sedap ni. Tumis gula jadikan karamel sebelum tumis cili kering. Terima kasih la sahabat Salz Eimas tak kedekut beri resepi ni. Siapa-siapa yg suka sambal ikan bilis boleh cuba resepi ni.
1. Panaskan minyak kemudian masukkan gula sehingga ia larut menjadi karamel.
2. Kemudian tumis bahan yang dikisah iaitu bawang besar, bawang putih dan cili kering. Masak hingga terbit minyak.
3. Selepas itu masukkan ikan bilis dan bawang besar yang dipotong. Masukkan juga air asam, gulam baram dan air sehingga sama paras.
4. Akhir sekali masukkan gula Melaka. Kecilkan api, tumis hingga keluar minyak barulah ditutup apinya.
5. Cara yang sama boleh juga digunakan untuk memasak sambal lain seperti udang, sotong atau puyuh.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...