Bila memohon pekerjaan satu perkara wajib ada selain resume adalah sijil-sijil peperiksaan. Tapi banyak berlaku sijil ini hilang boleh jadi keciciran, banjir, pindah rumah dan sebagainya.
Boleh pening juga memikirkan sebab bila dipanggil interview, majikan mahu melihat sijil asal. Tapi jangan bimbang, dulu memang agak susah untuk dapatkan kembali sijil tapi sekarang lebih mudah.
Kalau hilang sijil boleh saja buat permohonan untuk dapatkan kembali salinan sijil peperiksaan secara online.
Tak perlu ke pejabat pendidikan pun, untuk ambil. Bila dah isi borang, setelah permohonan yang disemak dan diluluskan sijil akan dihantar terus ke rumah menggunakan khidmat pos. Ha kan senang.
Salah satu tips kalau nak tanam pokok daun kari ialah potong pucuknya. Nak tau kenapa?
Tujuannya :-
1. Bagi mengelakkan pokok daun kari meninggi macam pokok tebu.
2. Bila dah potong pucuk, pokok daun kari akan merimbun ala-ala bongsai.
Tak percaya? Tengok la gambar pokok daun kari yang kami tanam.
Bila pokok kari meninggi, potong bahagian pucuk seperti yang ditandakan.
Hasilnya…
Tip lebatkan daun pokok kari
Bole juga letak air baja MSG untuk lebatkan daun pokok kari. Campurannya 1 sudu besar Ajinomoto + 1 liter air, kemdian sembur sekali seminggu pada pokok dan daunnya. Selepas tiga bulan akan nampak hasilnya, daun besar dan banyak.
Boleh juga praktikkan siram dengan air beras dan sisa dapur sebagai baja organik.
Puding ada banyak jenis antara yang sedap dan disukai ramai adalah puding laici. Makan pulak puding yang dah disejukkan waktu cuaca panas memang nikmat.
Cuma puding ini memang jarang orang jual, kalau nak makan kena buat sendiri. Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian dari Aida Sarina. Resepi ini dipelajari dari ibunya dan digemari oleh rakan dan ahli keluarga.
Cara buat puding laici sedap dan mulus tak berketul
Bahan A
1 tin susu cair
1 cawan air laici
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji kuning telur
Bahan B
25g agar-agar tali
10 cawan air
250g gula pasir
1 sudu kecil garam
1 ketul kecil gula batu
3 helai daun pandan – carik dan ikat simpul.
Ini cawan yang digunakan untuk menyukat
Cara membuat:
Campur semua bahan A, sebatikan dan ketepikan
2. Didih semua bahan B atas api sehingga semua larut.
3. Bila bahan B sudah larut, kecilkan api, masukkan bahan A ke dalam bahan B, kacau sebati dalam 4-5 minit sahaja. Jangan biar sampai mendidih nanti berketul, kemudian tutup api.
4. Kemudian, boleh tapis dan masukkan dalam bekas pilihan. Sama ada nak buat dalam loyang besar terus atau bekas kecil kecil.
5. Selepas itu boleh carik carikkan laici dan masukkan dalam puding. Kalau nak buat surprise laici tenggelam, boleh terus bubuh laici masa puding masih cair.
Kalau nak biar nampak laici kat atas permukaan sikit, boleh bubuh laici masa dah sedikit mengeras. Bila tak panas sangat, boleh masukkan dalam peti ais. Makan sejuk sejuk baru sedap.
INFO
Satu adunan ini saya masuk bekas tak penuh dapat 46 bekas. Kalau letak penuh sampai garisan dapat dalam 40 bekas.
Puding ni boleh adjust nak kurang/lebih sikit air jika suka puding yg lebih pejal/lembut, ikut preference masing-masing.
Ini bekas yang digunakan untuk isi puding laici
Kalau suka manis, boleh lebih kan gula. Ikut sukatan ini tak manis sangat, tak tawar sangat.
Sesiapa yang nak share, nak buat jualan, nak buat makan makan, silakan. Moga semua pahala sampai kepada mama dan abah saya.
Kalau di rumah ada lebihan roti dan tarikh expired dah hampir eloklah buat puding roti marble ini.
Selalunya bila sudah diolah menjadi puding ini memang sekejap saja licin. Warna yang menarik selain rasanya yang manis berlemak gerenti buat satu keluarga suka makan.
Nak membuatnya pun mudah, boleh ikut langkah yang dikongsi oleh Nurul Munirah Jamaludin ini.