Ramai ibu yang suka buat persiapan untuk memudahkan kerja memasak. Perkara yang mesti ada adalah stok cili dan bawang kisar.

Tapi selalu terjadi dah buat stok, tak sampai seminggu naik kulat atau bawang dah bertukar warna. Bagi memastikan stok bahan kisar ini tahan sampai 3 bulan boleh ikut perkongsian dari Cik Dayang Zuhaila. Cara ini kita boleh buat banyak terus.

Tip simpan stok bawang kisar, tahan 3 bulan

Cara simpan bawang, cili kisar supaya tahan lama, senang nak masak lauk pauk atau goreng-goreng. Terus cedok saja.

Stok ini kalau rajin masak 2 minggu dah habis. Tapi kalau malas masak stok ini 3 bulan pun boleh tahan, masih elok lagi. Wajib simpan dalam peti ais.

Tip Buat Bawang & Cili Kisar Tahan Sampai 3 Bulan. Boleh Buat Banyak Terus!

1. Cara buat cili kisar

Gunting cili kering kecil-kecil lebih kurang 1 inci, kemudian buang biji cili. Rebus cili kering sampai lembut. Masukkan garam dan sedikit minyak bagi cepat lembut. Kemudian tapis, bilas dengan air.

IKLAN

Masukkan cili dalam blender. Kisar sambil masuk air bertapis sikit sekadar blender boleh putar. Dah lumat, masukkan ke dalam bekas yang kering dan letakkan sedikit asam keping, simpan di dalam peti ais. Boleh tahan hingga 3 bulan ke atas cili kering ini.

2. Cara buat bawang besar kisar

Satu kilo bawang besar, hiris kecil supaya senang nak kisar. Kisar bawang sikit-sikit bersama dengan minyak. Anggaran minyak masak lebih kurang separuh dari jumlah bawang.

Kalau nak letak air saja pun boleh cuma pastikan sikit saja untuk senang kisar bawang. Sebab itu bawang kena potong kecil. Dah lumat masukkan ke dalam bekas yang kering. Letak sesudu garam di atas permukaan bawang kisar sebelum simpan dalam peti ais. Boleh tahan 1 bulan ke 2 bulan bawang kisar ni tau.

IKLAN
Selain itu:  Cara Buat Mushroom Soup Paling Sedap & Senang. Padan Dengan Garlic Bread Guna Roti Keping Saja, Lengkap!
3. Cara buat bawang putih kisar

Setengah kilo bawang putih dikupas, cuci dan hiris kecil. Kisar bawang bersama air bertapis anggaran air tak sampai separuh dari jumlah bawang.
Dah siap kisar masukkan ke dalam bekas yang kering. Boleh tahan 2 bulan bawang putih ni tau.

4. Cara buat halia kisar

Setengah kilo halia dibuang kulit, cuci dan potong kecil. Memang wajib potong kecil sebab mudah nak kisar. Kisar halia dengan sedikit air. Boleh juga kisar separuh dulu halia dengan suku air. Bila halia dah lumat masukkan lagi baki halia yang lain sedikit demi sedikit sampai habis.

Halia jenis banyak air. Jangan letak air banyak tau. Dah siap blender, masukkan dalam bekas yang kering. Boleh tahan 2 bulan.

IKLAN

Tip Buat Bawang & Cili Kisar Tahan Sampai 3 Bulan. Boleh Buat Banyak Terus!

Tip penting untuk lebih bertahan lama

  • Setiap kali cedok bahan ini pastikan guna camca/sudu yang kering dan bersih. Jangan gunakan sudu yang sama untuk cedok cili bawang, cedok halia pulak. NO!
  • Kalau nak guna cili, ceduk guna sudu asing, begitu juga bila untuk bahan kisar lain. Penting supaya bahan ini tak cepat berkulat.

Semoga bermanfaat

Sumber: Cik Dayang Zuhaila

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI