Bahagian dapur terutamanya jenis kaca memanglah tempat yang susah nak pastikan sentiasa bersih. Kalau cuba bersihkan pun tetap akan ada kesan minyak dan hitam walaupun guna sabun.
Tapi ada cara yang boleh dipraktikkan untuk pastikan dapur tempat memasak ini bukan saja bersih tapi berkilat. Menariknya cara yang dikongsi oleh Idel Hayarnulis ini tak gunakan air pun. Apa yang diperlukan hanyalah tepung gandum saja.
Bagi yang nak mencuba boleh ikut perkongsian ini.
Cuma tabur tepung
Tabur tepung pada bahagian permukaan dapur kaca kemudian gosok dengan tangan. Tak perlu letak air.
Kemudian lap dengan kain bersih, terus nampak dapur bersih berkilat.
Selamat mencuba
Sumber Idel Hayarnulis
Kalau Buat Kuih Sagu, Masak Cara Ini Untuk Dapatkan Sagu Yang Jernih Sekata
Kuih sagu atau lopes sagu ini antara hidangan yang mudah disediakan. Nak makan waktu pagi boleh, petang pun ok.
Cuma masalah bila buat kuih ini adalah sagunya tak jenis sekata. Masih ada biji putih. Bila begini, kuih sagu jadi tak cantik.
Bagi menghasilkan kuih sagu yang jenis, masak sekata tanpa biji putih, Mas Cotek menurunkan caranya.
Cara buat kuih sagu dan tip dapatkan sagu jernih sekata
Bahan-bahan:
1 cawan sagu
3/4 cawan gula pasir
4 cawan air
Sedikit pes minuman berperisa ros
2 helai pandan disimpul
Kelapa parut digaul dengan garam
Cara membuat:
1.Dalam periuk panaskan air, pandan dan perisa ros hingga mendidih
2. Keluarkan pandan kemudian masukkan sagu. Kacau sebati.
3. Masukkan gula dan kacau rata.
4. Perlahankan api (sehabis perlahan ye) dan tutup periuk. Opah guna periuk nonstick jadi opah biarkan bertutup lama sikit dalam 15 minit. Kacau sesekali saja. Ini cara untuk jadikan sagunya jernih sekata
(lain orang lain caranya kan).
5. Apabila sudah agak pekat dan kesemua sagunya jernih tuang dalam loyang.
6. Biarkan sejuk dan barulah dipotong.
7. Gaul dengan kelapa parut tadi, sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.
Sumber: Mas Cotek
Nak beli periuk non stick macam opah boleh klik SINI
Buat Sendiri Manggo Shake, Letak Lebih Mangga Puas Hati Minum!
Manggo Shake ini memang banyak dijual sekarang dan harganya pun boleh tahan. Paling murah RM5.
Jika nak minum satu famili rasanya lebih baik buat sendiri. Lagi jimat dan boleh letak ekstra mangga untuk lebih sedap.
Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian dari Norliza Razali
Resipi Simple Mango Shake
Bahan-bahan:
Susu segar (wajib)
Mangga masak (lebihkan untuk lebih sedap dan kisar)
Mangga- potong dadu
Air
Susu pekat
Susu cair
Ais krim vanilla
Ais secukupnya
Sunquick perisa mangga
Cara buat mango shake
1.Kisar semua bahan dan sesuaikan rasa masam manis & lemak. Masukkan dalam gelas.
Hidang dengan buah mangga potong.
2. Letak aiskrim vanilla.
3. Siap untuk diminum.
Selamat mencuba.
Sumber: Norliza Razali
Buat Sendiri Apam Nasi Yang Lembut Gebu. Guna Sukatan Cawan Lagi Mudah
Nasi sejuk selain dari buat nasi goreng, letak dalam cucur kita juga boleh buat apam nasi.
Ada dua cawan lebihan nasi pun dah boleh buat apam nasi. Caranya boleh ikut perkongsian Rashida CikDa. Lagi mudah resepi ini guna sukatan cawan saja, hasilnya memang lembut dan gebu.
Buat sendiri apam nasi
Bahan-bahan
2 cawan nasi
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula
2 SDK yis
2 1/2 cawan air
Cara membuat:
1. Kisar nasi bersama gula dan air hingga hancur sebati.
2. Dalam bekas lain, campur semua tepung dan masukkan sekali yis.
3. Curah nasi yang dikisar tadi dalam tepung. Gaul sebati.
4. Bahagikan adunan dan warnakan jika nak apam nasi berwarna.
5. Perap selama tiga jam.
6. Masukkan dalam acuan dan kukus selama 10-15 minit untuk acuan kecil atau 45 minit untuk loyang besar.
7. Dah masak boleh hidang dengan kelapa parut atau makan begitu saja pun sedap.
Selamat mencuba.
Sumber: Rashida CikDa.