Ketika ini tular di media sosial tentang #MalaysiaLockdown. Meskipun ia berita palsu dan kita diminta tidak menularkannya namun tak salah jika kita membuat sedikit persediaan.

Ia memandangkan wabak Covid-19 sudah memasuki fasa pandemik dengan peningkatan kes setiap hari di negara kita sendiri. Tak mustahil satu masa jika masih tidak ada cara untuk mengekang wabak ini, kita mungkin akan mengikut jejak beberapa negara seperti di Itali, Korea, Australia yang mengarahkan penduduknya kuarantin atau lockdown.

Justeru tak salah untuk kita membuat sedikit persediaan untuk situasi yang sama. Perkongsian daripada Nurul Kasmadillawati Zakaria mungkin boleh kita jadikan panduan.

1. Bertenang

Masuk dapur tengok apa yang masih ada. Ambil kertas dan pen, tengok apa yang kurang, senaraikan. Paling utama ialah beras sebab tu makanan ruji kita. Beli lebih sikit daripada biasa. Biasa beli beras 10kg satu beg? Esok pergi beli dua beg. Begitulah. Lebihkan beras kalau ada bajet. Tak perlu beli beras sampai 10 beg. Guna otak, jangan ikut perasaan.

Kalau rumah awak selalu ada masalah air, simpan air. Utamakan barang yang penting macam beras, lauk, gula, garam. Kalau ada anak kecik pastikan ada stok susu, pampes. Kalau ada bajet lebih boleh beli makanan dalam tin, bihun, pasta. Kalau ada bajet banyak sikit, boleh beli barang dalam senarai ini:

IKLAN

Ikan bilis
Telur
Tepung
Kurma
Gula
Garam
Ikan masin
Ikan kering
Bawang
Kentang
Kismis
Kacal dal
Kacang hijau
Kacang merah
Makanan dalam tin

2. Ubat-ubatan

Kalau awak sakit dan perlu makan ubat setiap hari, tak boleh terputus ubat, sila tambah stok ubat. Ubat adalah sangat penting selain makanan. Ada bajet beli ubat-ubatan basic sikit macam panadol, painkiller, chi kit teck aun, vicks, bla bla bla.

Selain itu:  Cara Nak Bezakan Ketul Ais Guna Air Masak Atau Air Paip

3. Beli ikut keperluan

Bahan Asas Kita Perlu Sedia Di Rumah Jika Kena ‘Lockdown’ Akibat Covid-19

IKLAN

Beli apa yang awak perlukan sahaja. Tak guna tisu tandas tak payahlah beli tisu tandas. Duit tu guna untuk barang lain yang awak perlu. Jangan sebab tengok orang lain beli awak pun pakat beli juga.

4. Beli ikut kemampuan

Ukur poket sendiri. Tengok orang memborong sampai 3 troli, jangan awak pun beli sampai 3 troli. Sudahnya kat kaunter orang lain bayar cash, awak pula berhutang bayar dengan kredit kad. Salah tu. Acik tak galakkan buat macam tu.

5. Beli dalam keadaan yang tenang.

Jangan berebut. Jangan bertolak-tolak.

IKLAN

7. Ambil barang dalam jumlah yang awak perlukan

Jangan buat benda mengarut seperti borong daging burger sampai 2 troli, beli telur 30 papan, beli tisu tandas 10 pek, beli megi penuh bonet kereta. Banyak mana awak perlu? Beli banyak itu sahaja.

8. Solat awal waktu

Kalau awak beragama Islam, solat awal waktu, solatlah diawal waktu. Jangan dilupa. Dalam keadaan genting macam ni solatlah talian hayat yang menghubungkan kita dengan Allah.

Pesanan terakhir: Tak usah tayang barang yang awak borong di media sosial. Troli penuh, bonet kereta penuh, kabinet dapur penuh. Perbuatan awak akan mencetuskan panik, menyebabkan orang yang tak mampu beli semakin tertekan, dan dalam masa yang sama akan membahayakan awak sendiri. Bahaya macam mana pulak acik? Fikirkan sendiri. Dah dewasa.

Sumber Nurul Kasmadillawati Zakaria

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI