Garam yang dimaksudkan ini bukanlah garam yang selalu kita guna dalam masakan tapi garam epsom.
Garam ini ada banyak manfaat untuk tanaman. Bagi yang tanam pokok buah dan sayur elok digunakan untuk dapatkan buah yang manis dan lebat.
Bukan itu saja, garam ini juga berguna untuk merawat pokok yang daun kekuningan, kerinting serta terkena serangga perosak. Jika nak cili yang ditanam lebih pedas juga boleh gunakan garam ini.
Tapi sebelum itu pastikan cara pengunaannya adalah betul. Boleh ikut perkongsian dari nurseri Fig Farm ini.
1. Dapatkan buah yang manis
Tabur garam Epsom pada pokok buah-buahan, pokok kacang, sayuran. Fungsi garam ini dapat meningkatkan tahap klorofil dalam sel tumbuhan membolehkan pokok menghasilkan buah yang manis.
Ads
Cara penggunaan: Kadar siraman 1 sudu dicampur dengan 4 liter air. Siram 2 minggu sekali. Tabur 1 sudu setiap pokok 1 bulan sekali.
Bagi pokok tomato guna 2 sudu garam untuk setiap 4 liter. Siram setiap 2 minggu.
2. Melebatkan buah cili, lebih besar dan lebih pedas
Untuk tujuan ini pokok cili perlu diberi magnesium setiap dua minggu. Cara penggunaan untuk pokok cili taburkan 1 sudu garam Epsom untuk setiap kaki persegi 2 minggu sekali.
Ads
3. Atasi daun kekuningan
Pokok yang tidak mendapat magnesium yang cukup boleh dikenal pasti dengan daun kuning. Ini kerana magnesium merupakan komponen penting dalam pengeluaran klorofil.
Cara penggunaan: Tabur/ siram lebih kurang 1 sudu besar setiap pokok sebulan sekali supaya daun hijau semula. Siraman, 1 sudu + 4 liter air. Siram 2 minggu sekali
Ads
4. Elak daun kerinting (pokok cili)
Tambah garam Epsom di sekeliling pangkal pokok yang sakit. Secara alternatif, untuk penyerapan yang lebih cepat boleh mencampurkan 2 sudu besar garam Epsom dalam segelen air dan siram terus kepada daun.
Cara penggunaan: 2 sudu + 4 liter air. Siram pada daun sebulan sekali.
5. Elak perosak tanaman
Garam epsom juga boleh elak kehadiran siput, ulat bulu dan bena, selaik cegah jentik jentik dalam bekas hidroponik.
Cara penggunaan: Tabur garam ini di pangkal pokok yang terdapat kehadiran ulat perosak.
Kita selalu tertanya-tanya macam mana orang dulu-dulu termasuk mak dan nenek kita buat bihun goreng punyalah sedapnya walau tak guna sebarang sos.
Bagi yang nak tahu, Mohd Shukur Mohd Shukur berkongsi resipi yang diturunkan oleh arwah tok nenek beliau.
Resepi ini rencahnya cuma udang kering namun agak kontroversi bila melihat penggunaan gula. Tapi ramai yang dah cuba dan memuji hasilnya memang sedap. Tak manis pun kerana ia sesuai dengan kuantiti bihun yang digunakan. Tak percaya cubalah.
Bihun goreng tanpa sos, cuma guna udang kering
Hari ni saya masak bihun yng agak mewah pada zaman arwah toknek saya. Ini makanan yang arwah Tok nek selalu buat masa dia sihat dulu. Kami memang rapat dari saya kecik, bolhe dikatakan 60% saya duduk dgn arwah Tok nek Dan arwah Tok Sy berbanding dgn family sebab arwah ayah saya dulu berniaga kedai makan. Di sini saya lampirkan resipi macamana cara pembuatan bihun ni. Semoga menjadi asbab mengalirnya pahala kepada arwah yg telah kembali menemui pencipta-NYA.
Bahan-bahan
1 paket bihun (rendam dengan air biasa)
1 paket kecil – -udang kering
3 biji bawang rose*
2 ulas- bawang putih*
4 tangkai cili kering*
Sedikit belacan bakar*
Asam jawa -saiz sebesar syiling 20 sen*
12 sudu teh gula (sudu kecil)
2 sudu teh serbuk perasa (MSG)
1/2 sudu teh x 7 – garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit*
Cara membuat
1. Bakar belacan.
2. Kisar bahan bertanda * sampai hancur (jangan letak banyak air).
3. Panaskan minyak, goreng udang gering. Selepas agak dah masak masukkan bahan dikisar. Tumis hingga naik baik.
4. Masukkan perasa, tumis seketika lagi.
5. Bila nampak tumisan pecah minyak barulah masukkan bihun. Kacau sebati.
6. Guna api yang perlahan supaya bihun tak hancur. Biar bihun lembut sendiri. Kalau perlu masukkan sedikit air. Tip nak tahu bihun dah masak elok, kita akan nampak asap di atas permukaan bihun.
Tempe meski boleh dijadikan macam-macam hidangan tapi yang digoreng ringkas juga paling sedap. Cuma kalau ditambah dengan bahan di bawah rasa tempe goreng akan jadi super sedap terutama bila dicicah pula dengan sambal kicap.
Cara buat tempe goreng yang super sedap
Bahan-bahan
Tempe -dipotong memanjang
Tepung beras
Tepung gandum
1 sudu jintan putih
Daun kari -digunting halus
Serbuk perasa
Garam
Cara memasak
1. Satukan tepung beras dan tepung gandum, pastikan kuantiti dua tepung adalah sama banyak.
2. Masukkan sekali jintan putih dan serbuk kunyit dan daun kari. Masukkan air, garam dan serbuk perasa. Gaul sebati.
3. Selepas sebati, masukkan tempe. Gaul hingga adunan menyaluti tempe.
4. Panaskan minyak dan goreng tempe hingga kekuningan.
Counter island ini memang banyak kegunaan di rumah terutama bagi kediaman yang dapurnya keluasan agak terhad.
Boleh jadi meja makan dan juga tempat simpan barang, pada masa yang sama ia juga boleh jadi pemisah ruang dapur dan ruang makan.
Perabot ini biasanya perlu ditempah untuk ikut kesesuaian rumah dan harganya memang agak mahal. Bagi yang berhajat untuk mengadakan meja ini tapi pada masa yang sama mahu berjimat boleh juga cuba buat sendiri seperti mana yang dilakukan oleh Faiz JoYs.
Buat sendiri counter island
Nekad buat sendiri sebab kalau tempah ikut saiz kita nak kena RM1500. Buat sendiri kos semua dalam RM500.
Kos macam mahal sebab papan atas guna dari meja makan kayu 20mm. Wife pun happy boleh sumbat oven dan microwave.
Siapa yang nak DIY, ini kayu dan ukuran saya gunakan
https://shope.ee/AUNw2oT7as
15mm
45cm x 100cm (2 keping)
45cm x 90cm ( 1 keping)
45cm x 70cm ( 1 keping)
45cm x 48.5cm ( 2 keping )
45cm x 120cm ( 1 keping )
123cm x 100cm ( 1 keping)
Kayu pine utk tulang atas bawah
45mm x 15mm (4 kaki ) (2btg)
80mm x 15mm (4 kaki ) (2btg)
https://shope.ee/6AEwsA52mY
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...