
Tong sampah tak penuh lagi tapi dah bau busuk. Ataupun nak buang sampah, waktu angkat plastik yang diikat menitis pula air yang busuk pada lantai. Memang geram.
Untuk elak masalah ini dari berlaku boleh praktikkan cara yang dikongsi oleh Nur Husna Shaikhun. Caranya mudah sangat cuma guna sarang telur saja.
Daripada kita buang sarang telur, boleh gunakan begini ya.
Guna sarang telur untuk elak tong sampah berbau dan berair
- Ambil sarang telur terpakai kemudian potong ikut saiz tong sampah.
2.Masukkan plastik sampah dan lapik sarang telur yang dipotong tadi di dasar tong sampah.
3. Sarang telur ini berfungsi untuk menyerap air sampah supaya tak menitis dan juga untuk menyerap bau busuk.
Selamat mencuba.
Sumber: Nur Husna Shaikhun
Klik SINI untuk beli tong sampah praktikal & lebih bersih.
Daging Burger Pun Boleh Jadi Lauk Yang Sedap. Sesuai Makan Waktu Sahur

Daging burger selalu ada dalam peti sejuk rumah kita. Buat burger sekali saja, lebihnya simpan tak bergerak-gerak.
Kalau daging burger ini masih ada, nak masak burger pun tak tahu bila eloklah tukar jadi lauk pulak. Lauk ini memang ringkas sesuai sangat makan waktu sahur. Menu ini juga popular kalangan pelajar terutama waktu hujung bulan.
Daging burger jadi lauk
Bahan-bahan
Daging burger – dipotong memanjang
Bawang besar
Bawang putih
Cili padi
Sos tiram
Sos cili
Cara membuat:
- Panaskan kuali, goreng seketika daging burger. Angkat dan tos
2. Tumis bawang merah, bawang putih dah cili padi hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau.
4. Masukkan daging burger yang digoreng tadi kemudian gaul sebati. Siap
Selamat mencuba.
Sumber: Siti Nursoleha Nawawi
7 ‘Gajet’ Dapur Untuk Mudahkan Kerja Berbaloi Beli Kalau Masuk Daiso

Isi Kandungan
Toggle
Selain Mr. DIY dan Eco, Daiso adalah kedai pantang lalu bagi kaum wanita. Kalau masuk kedai ni, jarang keluar dengan tangan kosong.
Kadang-kadang entah apa-apa yang dibeli, nampak semuanya berguna tapi sudahnya tersimpan dalam almari. Supaya kita tak terjebak dengan pembelian yang kita tak guna atau membazir boleh ikut perkongsian daripada Hani Hani Mynis ini.
Dia berkongsi tentang senarai 7 gajet dapur yang berbaloi beli kerana akan memudahkan kerja di dapur.
7 gajet yang mudahkan kerja di dapur
Selain Eco dan Mr Diy, Daiso ni ialah kedai saka ketiga bagi hani. Jarang-jaranglah Hani berjaya keluar dari Daiso dengan tangan kosong
Kalau masuk Daiso Hani suka tengok “gajet” dapur sebab kebanyakan barang dari Jepun ni genius, kadang2-kadang tak tahu pun wujud rupanya benda alah macam ni semata-mata nak mudahkan kerja.
Dan ini ialah senarai 7 gajet dapur yang Hani rasa patut ada untuk memudahkan lagi kerja kat dapur! Esok cuti kan, pergi cari. Semoga bermanfaat!
1. Silicon oil bottle & brush
Serius Hani rasa benda ni genius! Masukkan minyak dalam botol silikon ni, lepas tu nak guna picit je dalam kuali. Sapu dengan berus kat atas tu. Sesuai sangat untuk masak roti canai, roti jala dan macam-macam yang tak gunakan minyak banyak tapi minyak rata di permukaan kuali. Nak wangi, potong kecil-kecil (bukan hiris) daun pandan, masukkan dalam botol ni. Bijak sangat benda ni, senang kerja.
2. Timer!
Benda wajib ada untuk memasak (especially mengukus), membersih dan mengemas. Hani kalau takde timer ni mengemas rasa macam tak boleh nak kemas laju-laju. Hani tak guna alarm hp sebab nanti tangan rajin check notifications kerja rumah tak gerak.
3. “Timer” untuk masak telur
Dulu-dulu petua mummy Hani ajar nak rebus telur letak sikit beras (dua tiga cubit). Beras dah masak jadi nasi maknanya telur dah masak. Ada benda alah ni mudah nya ! “Masakkan” sekali telur dgn egg timer ni nanti senang nak tahu telur dah masak atau separuh masak.
4. Pengukur spaghetti
Rumah Hani sebulan dua kali masak spaghetti, pernah berlaku kadang nak masak banyak mana tak sure. Takut tersikit atau terlebih banyak. Jadi guna je pengukur spaghetti ni. InsyaAllah mencukupi tapi kalau jenis kuat makan macam Hani. Kalau untnk dua org Hani ukur dalam lubang ketiga.
5. Silica gel
Ni untuk Hani letakkan dalam balang makanan kering mcm bekas spaghetti, rempah, Milo, kopi sebab tak nak makanan kering jadi lembap, berkulat dan keras. Masukkan dalam balang atau tampal kat bahagian dalam penutup balang.
6. Pengeras minyak
Ni ramai dah tahu kot, rumah Hani jarang guna benda alah ni. Tapi good to have at home. Ni utk keraskan lebihan minyak yang kita nak buang. Dah keras bolehlah buang dalam plastik sampah.
7. Milk frother
Ni bukan untuk kopi je, Hani buat telur dadar pun guna benda alah ni. So telur dadar jadi extra fluffy.
Sumber: Hani Mynis
Tip Rebus Jagung Supaya Jagung Kekal Lembut, Tak Kecut, Masak Cantik. Letak Garam Waktu Ini

Isi Kandungan
ToggleRebus jagung nampak macam mudah, tapi kalau tak kena cara jagung jadi keras, kecut dan tak rasa manisnya.
Jadi kalau berhajat nak rebus jagung ikut tip yang dikongsi oleh Nor Azlinda ini. Senang jer
Tip rebus jagung
1. Jangan tambah garam semasa merebus jagung. Ia akan keraskan isi jagung anda. Selepas masak baru taburkan sedikit garam halus.
2. Semasa rebus jagung tambah sedikit gula dalam air rebusan jagung untuk rasa yang sedap.
3. Jagung segar yang dibeli jangan biarkan diluar, ia akan kehilangan kemanisan semula jadi. Kalau jagung segar, terus simpan di peti sejuk. Jagung segar masih kehijaun kulitnya.
4. Kalau anda ada tanam jagung, petik jagung waktu pagi dan kalau ingin simpan masukkan dalam peti sejuk.
Cara rebus jagung
- Biarkan air mendidih dan masukkan jagung yang telah kupas.
- Bila air mendidih semula, kecilkan api dapur dan rebus dlm keadaan reneh (simmering) dalam 5-10 minit sudah mencukupi.
- Selepas jagung masak, jika suka boleh sapukan butter dan taburkan sedikit garam dan sedikit serbuk lada putih.
Sumber: Nor Azlinda