Ramai yang gemar makan pisang dan kebiasaannya buah ini akan sentiasa ada saja di rumah.

Tapi jadi masalahnya buah pisang ini tak tahan lama. Cepat jadi lembik dan busuk.

Sebenarnya keadaan ini berlaku kerana kita tahu tahu cara menyimpan pisang yang betul. Jika kena caranya buah ini akan tahan lebih lama.

Korang suka makan pisang boleh praktikkan 5 petua simpan pisang agar tidak cepat lebam dan busuk.

IKLAN

1. Pilih sisir ada masak dan belum masak

Pilih sisir atau setandan pisang yang di dalamnya terdapat pisang yang sudah masak dan belum masa. Supaya kitya tak perlu menghabiskan semua pisang dalam masa yang singkat.

 2. Basuh pisang dengan air bersih

Kebanyakan peniaga akan menyembur sejenis bahan kimia untuk mempercepatkan proses kematangan pisang. Oleh itu dengan membasuh pisang bukan saja dapat mengelakkan kita termakan malah mengelakkan ia dari masak lebih cepat.

3. Balut tangkai dengan kertas aluminium

 

IKLAN

5 Petua Simpan Pisang Agar Tahan Lama, Lambat Busuk

Untuk kekalkan kesegaran pisang, balut tangkat pisang dengan kertas aluminium atau kertas. Kemudian simpan di tempat yang mempunyai pengudaraan yang baik. Selain itu boleh juga gantung pisang dalam keadaan tangkai ke atas. Ia bertujuan mengurangkan bintik-bintik pada pisang.

IKLAN

4. Jangan simpan pisang dengan epal

Ini kerana epas akan membebaskan sejenis bahan kimia yang disebut ‘ether’ yang akan menyebabkan pisang masak lebih cepat.

5. Elak hentak pisang

Jangan letak dengan kasar atau menghentak pisang ketika mengendalikannya. Pegang atau letakkan dengan perlahan kerana hentakan yang kuat akan menyebabkan kulit pisang menjadi gelap atau lebam dan teksturnya menjadi lembik.

 

 

Selain itu:  9 Kegunaan Garam Epsom Pada Tanaman. Boleh Maniskan Buah & Rawat Pokok Bermasalah
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI