Mula hari ini ramai mak-mak yang packing barang untuk pulang beraya. Bab ini sebenarnya mencabar terutama kalau yang ada anak lebih tiga orang dan masih kecil.
Bayangkan kalau nak cuti seminggu berapa banyak baju dan kelengkapan lain yang perlu dibawa. Supaya tak pening boleh ikut tip packing dari Hani Mynis.
1. Stok baju paling kurang 3 hari
Kalau balik seminggu takkan nak bawa baju untuk seminggu jugak kan. Penuh kereta dengan pakaian nanti. Jadi boleh packing baru untuk 3 hari. Lepas 3 hari recyle baju yang sama selepas dibasuh.
2. Buat senarai supaya tiada yang tertinggal
Boleh buat senarai begini. Lengkap!
3. Gulung jangan lipat
Selain dari mengurangkan kedut cara ini juga jimat ruang dalam beg. Jadi boleh letak lebih banyak barang lain. Untuk kain yang lembut ikat dengan getah supaya tak terburai
4. Asingkan baju raya
Ads
Untuk baju raya seperti baju kurung gulung sekali dengan tudung, begitu juga dengan baju Melayu, gulung dengan sampin/kain pelikat. Buat begini untuk semua anak.
5. Baju raya beg asing
Untuk lebih mudah asingkan beg baju raya dengan pakaian harian supaya tak perlulah punggah beg di pagi raya nanti. Semua keperluan raya ada dalam satu beg, termasuklah songkok.
6. Pakaian dalam letak dalam beg kecil
Asingkan untuk setiap anak supaya senang cari. Masuk juga stoking, sapu tangan dan lain-lain.
7. Bawa beg baju kotor
Ads
Supaya tak bercampur pakaian kotor dengan keluarga lain. Nak basuh pun senang. Elakkan tercicir baju masa nak packing balik.
8. Bawa juga penyangkut baju untuk setiap sorang supaya senang nak sangkut baju lepas diseterika.
9. Satukan set pakaian anak
Untuk pakaian anak, baju dan seluar nya hani gulung dan securekan dgn getah. Kalau minta suami tolong ambilkan pun takde masalah mismatch baju seluar lagi. Bawa lebih set pun takpe dari kurang sbb budak budak ni tak terjangka comotnya lagi-lagi balik kampung.
10. Atasnya hani letak tuala dan beg kecil khas utk letak seluar dalam, tuala kecil dan lain-lain.
Ads
Tambahan
Tudung instant, kardigan
Balik kampung takkan dan sepanjang masa pakai tudung lilit. Bila ada yang datang terus jer sarung tudung instant dan kardigan. Tak perlulah nak tukar baju bagai.
Medical kit
Satukan dalam bekas ubat harian yang perlu diambil begitu juga ubat anak seperti ubat demam, batuk, selesema atau alahan. Mana tahu tak sihat di kampung, klinik pula tutup waktu hari raya.
Charger, power extension, seterika
Kalau terlupa alat ini kita mungkin terpaksa menunggu giliran untuk charge telefon dan juga seterika baju.
Ramai yang suka memasak menggunakan santan segar malah sanggup buat stok atau beli dalam kuantiti banyak kemudian simpan dalam freezer.
Cuma masalahnya bila simpan santan segar yang dibekukan ini, kena ambil masa untuk santan cair baru boleh digunakan semula.
Tapi menariknya Nur Aida Md Zainuddin ada berkongsi tip simpan santan dalam freezer agar tak beku dan senang digunakan. Malah cara ini santan tetap boleh bertahan lama.
Tip simpan santan agar tidak beku dan senang guna
Ramai beli awal santan buat stok kemudian simpan dalam peti ais. Masalahnya santan akan jadi kena dan kena cairkan dulu.
Nak bagi tip macam mana simpan santan agar santan kekal masih cair dan chill saja tanpa beku
Caranya;
1. Sediakan kertas atau surat khabar kemudian basahkan. Balut santan dengan kertas surat khabar basah beberapa lapisan. Lagi banyak lagi bagus.
2. Kemudian simpan santan yang dibalut ini dalam peti ais macam biasa. Saya simpan dalam deep freezer.
3. Bila nak guna buka balutan surat khabar dan waktu ini kita akan perasan yang mengeras cuma kertas saja. Santan dalam tak mengeras.
Nampak kelibat tikus dalam rumah kita memang akan mula risau. Kalau dah ada seekor tak lama lagi memang akan membiak. Kena setelkan cepat.
Memang ada cara mudah guna racun tapi kita pula rasa tak selamat. Tambahan pula kalau tikus mati akan berbau busuk jika tak jumpa bangkainya.
Ada juga yang cadang cara guna daun kari, daun pandan atau daun sirih tapi tak jalan.
Jika langkah di atas dah dicuba, mungkin boleh mempraktikkan cara guna kulit telur dan lada hitam pula untuk hindar haiwan ini dari masuk rumah. Caranya mudah dan murah juga.
Guna kulit telur
Caranya:
1. Basuh dan keringkan kulit telur.
2. Tumbuk atau kisar halus menjadi serbuk.
3. Tabur di penjuru dan sekitar rumah.
4. Selebihnya simpan dalam botol.
Cara ini bukan hanya tikus, malah semut dan lipas yang suka merayap di sekitar dapur pun tiada.
Tabur lada hitam
Kenal pasti laluan haiwan ini dan tabur saja lada hitam atau serbuk lada hitam di luar kawasan lubang tikus. Cara ini boleh membuatkan hidung tikus terganggu dan membuatkan haiwan ini menjauhi kawasan tersebut.
Sekarang dah masuk musim buah cempedak, kalau digoreng memang enak. Lagi best dapat yang rangup krup krap. Tapi nak hasilkan gorengan begini bancuhan tepung kena sediakan ikut caranya.
Tuan Adriana Arissa berkongsi cara bancuhan ini yang menurutnya akan kekal rangup walaupun dah sejuk. Ini juga katanya bancuhan yang digunakan untuk berjualan, pisang goreng, ubi, seafood dan juga tauhu bergedil untuk hasil yang rangup.
Cempedak goreng rangup, tetap krup krap walaupun dah sejuk
Cempedak goreng rangup. Resipi bancuhan tepung rangup seperti di bawah. Rangup krup krap walaupun dan sejuk.
Selain cempedak, boleh buat untuk seafood, pisang, ubi dan lain. Tauhu bergedil jualan saya pun guna bancuhan tepung ini.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1 sudu kecik garam
Sedikit air kapur (hujung sudu kecil)
1 biji telur
Pewarna kuning telur
Ais (4-5 ketul) rahsia tepung rangup tahan lama
Air sejuk (jangan cair atau pekat sangat) nanti ais akan mencair.
Cara membuat
1. Bancuh semua bahan-bahan dalam mangkuk.
2. Masukkan cempedak dalam bancuhan, pastikan cempedak disaluti bancuhan.
3. Panaskan minyak dan boleh mula menggoreng. Minyak kena panas ya.
4. Angkat bila nampak garing dan tos.
Tip pilih tepung beras
Boleh guna Tepung Beras Gajah Seekor. Tepung ini sesuai digunakan untuk salutan goreng-goreng seperti pisang goreng, ubi goreng, cempedak goreng.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...