
Berseri laman dihias dengan pokok bunga ros atau mawar. Bukan sekadar cantik, bau pun harum.
Tapi biasa terjadi bila tanam pokok ros, bunga yang keluar tak banyak, sekadar boleh kira dengan jari. Sampai kita ternanti-nanti bila nak berbunga lagi.
Jika pokok bunga ros tak berbunga lebat, boleh ikut petua yang dikongsi oleh Puan Nozi Abdul Ghani. Petua mudah, tapi sekali berbunga 50 kuntum. Meriah!
Sekali berbunga 50 kuntum, ini petuanya
Hari ni saya share tip pokok bunga ros sentiasa berbunga tak putus. Caranya;
1. Bila basuh beras, simpan airnya. Apabila keluarkan ikan dari freezer untuk dimasak rendam dalam air beras tadi.
2. Kulit bawang yang dikupas untuk masakan juga boleh masukkan sekali dalam air beras tadi.
3. Siram pokok ros setiap hari menggunakan air ini.
Alhamdulillah tak pernah pakai baja selain selain air ini. Sekali berbunga 50 kuntum.
Semoga bermanfaat buat pencinta pokok bunga ros.
Sumber: Nozi Abdul Ghani.
Ramai Tak Tahu Sos Tiram Rupanya Ada 5 Jenis, Boleh Ikut Panduan Dari Chef Ini Sebelum Beli

Selain sos cili, tomato, sos tiram antara yang selalu kita beli untuk kegunaan dalam masakan.
Selalu waktu membeli selain daripada harga kita akan pilih berdasarkan jenama tanpa menyedari sebenarnya sos tiram ini sebenarnya ada beberapa kategori yang berbeza.
Menurut Chef Amer dalam satu perkongsiannya, sos tiram yang dijual di pasaran ada 5 jenis. Sebaiknya sebelum beli kena baca label dengan teliti. Tapi jika nak mudah boleh baca perkongsian beliau tentang jenis sos tiram ini.
Sos tiram ada 5 jenis, Chef Amer kongsi cara pilih sebelum beli
Masa saya beli Sos Tiram di NSK tadi, tiba-tiba ada seorang Auntie India ni tanya saya yang mana satu Sos Tiram untuk vegetarian.
Saya pun tunjukkan lah yang mana satu. Kemudian dia tanya lagi apa beza Sos Tiram yang lain-lain tu. Ehhh… macam kat kelas pulak dia tanya.
Sedang saya terangkan kat dia, datang pulak Mak Cik ni tanya, Sos Tiram brand apa yang paling best. Aikkk… sah ! Dah boleh buat kelas pasal ni kat NSK.
Ok, Sos Tiram ni ada 5 jenis.
1. Sos Tiram
– Kandungan ekstrak tiram lebih dari 10% dan boleh dipanggil Sos Tiram
– Rasa tiram yang sebenar
– Jenama Panda Lee Kum Kee
2. Sos Perisa Tiram
– Kandungan ekstrak tiram kurang 5%, sebab tu tak boleh dipanggil Sos Tiram, hanya berperisa tiram sahaja.
– Rasa tiram yang ‘mild’
– Jenama Maggie, Nona, Adabi, Taste-me
3. Sos Tiram Premium
– Kandungan ekstrak tiram 40%
– Rasa tiram yang sangat padu
– Jenama Premium Lee Kum Kee (ibu dan anak dalam sampan)
4. Sos Tiram Tiruan Sayuran
– Tiada langsung ekstrak tiram dan digantikan dengan serbuk cendawan (1%) serta perasa sahaja.
– Sebab itu sesuai untuk Vegetarian
– Jenama Sos Berperisa Tiram Sayuran Lee Kum Kee, Taste-Me
5. Sos Berperisa Tiram Ekonomi
– Kandungan ekstrak tiram yang sangat sedikit atau tiada langsung, sekadar perasa dan kicap serta pemekat sahaja.
– Harga sangat murah dan dijual dalam tong 3 atau 5 kg.
– Jenama Puteri, Emos, HTH
Haaa….dah tahu sekarang nak beli sos tiram yang mana ? Dah kandungannya berbeza, tentulah harga juga berbeza. Ikut lah citarasa, budget dan tujuan masakan masing-masing.
Satu lagi, tentu ramai yang akan bertanya tentang status HALAL Sos Tiram ni kan.
Nasihat saya, terlanjur dah baca tentang kandungan atau bahan yang digunakan, tengok lah sekali cop halal ya. Rajinkan sikit membaca tu, jangan main ambil saja.
Company besar-besar ni, bukan setakat ada sijil HALAL, malah ada HACCP dan ISO lagi.
Guna lah tanpa was-was walau pun ada tulisan cina kerana ini pasaran mereka.
Semoga bermanfaat
Sumber: Chef Amer
Menu Diet Untuk 10 Hari Ramadan Bagi Yang Nak Turunkan 5KG-10KG Dalam Tempoh Sebulan

Isi Kandungan
Toggle
Menu diet yang dikongsi oleh Syamimi N Khalil ini adalah apa yang dipraktikkan oleh ibu anak empat ini.
Bulan pertama mencubanya dia sudah berjaya menurunkan 10 kg. Sekarang Syamimi sudah pun memperoleh berat badan yang diidamkan 52 KG berbanding 70KG sebelum ini.
Bagi yang nak mencuba, boleh ikut cara Syamimi ini.
Menu Diet Ramadan Hilang 5kg – 10kg
- Rutin selepas bangun tidur
– buang air
– timbang, ukur lilit badan dan catat setiap hari
*tips timbang paling tepat, timbang tanpa baju.
2. Sepanjang tempoh ini makanan lebih kepada ‘eat clean’
– kurangkan minyak
– kurangkan garam
– kurangkan kicap sos dll
– tiada gula *ambil gula dari buah sahaja
– tiada air manis
– pejam mata untuk (makanan segera, kek, coklat, aiskrim, mee goreng, kuew tiow goreng dll)
3. Bagi yag nak ambil nasi, sukat nasi dalam 1 cup dadih saiz kecil. Terbaik pilihan beras basmathi 0% gula, tp kalau guna beras biasa pun okay.
Saya letak *=M O R E H tu merujuk kepada WAKTU makan selepas tarawikh.
Perkongsian saya untuk 10 hari Ramadan, hari lain boleh ulang menu yg sama.
TIP
Bagi memudahkan kerja mommies yg nak sediakan juadah berbuka untuk keluarga juga, rasa renyah nak kene sediakan 2 menu, jadi boleh lah ambil lauk tanpa kuah okay.
Contohnya kari ayam ke, ayam masak kurma ke, ayam masak lemak cili api dll.
Atau yg bekerja tak sempat nak masak dan beli lauk di bazar, masa berbuka ambik lauk je, asingkan kuah okay.
- Menu diet Ramadhan ni sy kongsikan kepada mereka yg nak usaha Kurus Raya Ideal-Fit ri.
- Kuih muih boleh la ambil sepotong/sebiji dalam seminggu sekali. (sy pun terliur juga sbb ada sesetengah kuih ni ms di bulan Ramadhan je jumpa kan) ?
- Menu udang dan daging cukup 2-3 kali sepanjang Ramadhan ini yea.. Ambik ikan, telur dan ayam.
- Ambil green tea selepas berbuka
- Cara bersenam (Tarawikh, Tahajjud, Qiam)
- Banyakkan minum air kosong.
Semoga perkongsian saya ini bermanfaat utk semua. Jangan lupa ambil gambar sekarang dan Raya nanti yea. Saya doakan semua yg di dalam usaha akan berjaya.
Sumber: Syamimi N Khalil
Standby Siap-Siap Sambal Padang Ini Kalau Suka Pedas, Teknik Supaya Tak Perlu Masak Banyak Lauk

Kita suka makan pedas tapi ada pulak dalam rumah yang kurang pedas. Supaya tak kena masak banyak lauk, caranya sediakan siap-siap sambal padang ini.
Senang kerja bila dah ada sambal segera ini, buat satu atau dua lauk ceduk sambal ini untuk puaskan cita rasa pedas kita dan makan lauk yang ada. Setel masalah.
Cara nak membuatnya juga mudah saja dan dikongsi oleh Khabbab Jamaludin.
Buat sambal padang, teknik supaya tak perlu masak banyak lauk
Kalau di rumah ada yang kurang pedas, terutama anak-anak sambal ini kena buat supaya tak perlu banyak lauk. Caranya;
1.Kisar semua bahan bahan dalam gambar, kuantiti terpulang.
Bawang besar sikit
Bawang putih sikit
Cili Merah
Cili Hijau (lebih murah)
Cili Api
2. Masukkan semua dalam blender, tambah air sikit. Kisar kasar jangan hancur.
3. Panaskan minyak (betul-betul panas) dan tumis bahan kisar. Minyak lebih kurang separuh dari jumlah bahan kisar tadi.
4. Bila warna cili dah bertukar sikit, perlahankan api. Tutup guna tudung periuk atau yang sesuai. Kacau sekejap-sekejap.
5. Bila hampir kesemua permukaan dah tertutup sikit sikit dengan minyak
masukkan asam keping, gula, garam dan daun limau purut. Boleh juga masukkan serbuk perasa. Kacau dan tutup sekejap.
6. Selepas 5 minit boleh tutup api.
7. Sambal ini memang nampak berminyak tapi itulah yang buat sambal tahan lama. Selepas sambal sejuk masukkan dalam bekas kaca dan letak dalam peti sejuk (bukan beku).
8. Bila nak makan, senduk masuk dalam mangkuk dan panaskan dalam microwave 1 minit. Dah boleh makan.

Guna untuk terung sambal pun boleh.Selamat mencuba.
Sumber: Khabbab Jamaludin.