![Untitled design - 2024-02-27T104131.291](https://cdn.vanillakismis.my/2024/02/Untitled-design-2024-02-27T104131.291-696x365.jpg)
Kalau beli daun pandan selalu dibungkus dalam jumlah yang banyak. Nak guna cuma sehelai dua saja.
Selebihnya kita simpan saja dalam peti hingga akhirnya kering. Supaya tak membazir boleh simpan dengan cara yang dikongsi oleh Dla Amaya ini. Cara ini daun pandan akan kekal segar sampai berbulan-bulan.
Cara simpan daun pandan agar tahan lebih lama & kekal segar
• Bersihkan daun pandan
• Potong pendek pendek
• Masukkan dalam plastik kedap/ tupperware
• Simpan dalam peti ais sejuk beku (bahagian freezer)
Daun yang disimpan dalam freeze ini baunya masih kuat dan kekal hijau walau dah berbulan bula.
Nota : Serai dan juga daun-daun lain pun boleh disimpan cara ini.
Sumber: Dla Amaya
Kalau Isi Ayam Tak Laku Di Rumah, Buat Ayam Masak Halia Macam Ni. Confirm Cepat Licin
![Kalau Isi Ayam Tak Laku Di Rumah, Buat Ayam Masak Halia Macam Ni. Confirm Cepat Licin](https://cdn.vanillakismis.my/2022/01/Untitled-design-2022-01-11T120142.422.jpg)
Selalu ayam bahagian dada yang penuh dengan isi tak berapa laku di rumah. Kebanyakan suka ‘part’ yang ada tulang-tulang.
Biasanya supaya tak membazir kita potong kecil isi ayam ini dalam buat rencah bila masak nasi atau mi goreng.
Tapi selain buat rencah begini, boleh juga cuba idea dari Fdlah Ila ini. Bahagian isi ayam ini jadi menu ayam masak halia. Katanya olahan ini memang cepat saja licin bila hidang. Cara membuatnya juga turut dikongsi Fdlah Ila.
Isi ayam buat ayam masak halia, confirm cepat licin
Rumah saya ayam bahagian dada atau isi tak laku bila masak, suami dan anak pilih bahagian tulang saja. Kalau nak laku kena buat ayam halia, confirm cepat habis.
Bahan-bahan:
-Isi ayam – dihiris nipis
-Cili kering – dipotong
-Bawang merah – belah 6
-Bawang putih -dicincang
-Halia -dihiris nipis memanjang (guna banyak baru sedap)
-Sos tiram
-Serbuk lada hitam
-Sedikit tepung jagung
-Daun bawang -dipotong
NOTA: Kuantiti bahan ikut jumlah isi ayam
![Kalau Isi Ayam Tak Laku Di Rumah, Buat Ayam Masak Halia Macam Ni. Confirm Cepat Licin](https://cdn.vanillakismis.my/2022/01/196780453_4177751802316894_5897837438663610584_n.jpg)
Cara membuat
1. Panaskan minyak kemudian goreng cili kering hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Guna minyak sama goreng bawang merah, bawang putih dan halia yang dihiris tadi. Bila dah sedikit layu terus angkat. Ketepikan.
3. Menggunakan minyak yang sama, goreng ayam seketika dan masukkan sedikit air. Renehkan seketika.
4. Selepas itu masuk sos tiram dan sedikit serbuk lada hitam. Kacau. Kemudian masukkan semula cili kering, bawang dan halia yang ditumis.
5. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air untuk pekatkan kuah. Kepekatan ikut citarasa.
6. Perasakan dengan garam dan kacau rata. Sebelum tutup api masukkan daun bawang.
Siap.
Sumber: Fdlah Ila
4 Cara Setting Aircond Kereta Supaya Jadi Lebih Sejuk
![4 Cara Setting Aircond Kereta Supaya Jadi Lebih Sejuk](https://cdn.vanillakismis.my/2021/09/Untitled-design-44.jpg)
Dalam keadaan cuaca kita yang selalu panas, aircond dalam kereta yang sejuk memang perlu.
Tapi kalau masih tak puas hati dengan tahap sejuk aircond kereta dan nak lagi sejuk boleh ikut tip yang dikongsi oleh Edward_vstar_oe melalui akaun Tik Tok beliau.
Menurut Edward yang juga pembekal alatan aircond kereta, untuk memastikan suhu aircond kereta lebih sejuk boleh buat empat setting ini.
4 cara setting aircond kereta supaya jadi lebih sejuk
1. Buka internal circulation
-Jika dalam keadaan external, tolak kepada kedudukan internal circulation.
2. Temperature degree/ suhu
-Letak pada suhu yang paling rendah.
3. Fan Speed Control
-Letakkan pada speed 2 sahaja.
4. Setting arah angin
-Letak pada kedudukan kepala atau bahagian atas sahaja.
Cara setting ini aircond dalam kereta akan jadi lebih sejuk tak kisah sama ada anda pemandu atau penumpang. Boleh juga tonton video penjelasan Edward di SINI
Selamat mencuba.
Sumber: Edward_vstar_oe
Kalau Buat Kuih Sagu, Masak Cara Ini Untuk Dapatkan Sagu Yang Jernih Sekata
![Kalau Buat Kuih Sagu, Masak Cara Ini Untuk Dapatkan Sagu Yang Jernih Sekata](https://cdn.vanillakismis.my/2022/08/Untitled-design-46.jpg)
Kuih sagu atau lopes sagu ini antara hidangan yang mudah disediakan. Nak makan waktu pagi boleh, petang pun ok.
Cuma masalah bila buat kuih ini adalah sagunya tak jenis sekata. Masih ada biji putih. Bila begini, kuih sagu jadi tak cantik.
Bagi menghasilkan kuih sagu yang jenis, masak sekata tanpa biji putih, Mas Cotek menurunkan caranya.
Cara buat kuih sagu dan tip dapatkan sagu jernih sekata
Bahan-bahan:
1 cawan sagu
3/4 cawan gula pasir
4 cawan air
Sedikit pes minuman berperisa ros
2 helai pandan disimpul
Kelapa parut digaul dengan garam
Cara membuat:
1.Dalam periuk panaskan air, pandan dan perisa ros hingga mendidih
2. Keluarkan pandan kemudian masukkan sagu. Kacau sebati.
3. Masukkan gula dan kacau rata.
4. Perlahankan api (sehabis perlahan ye) dan tutup periuk. Opah guna periuk nonstick jadi opah biarkan bertutup lama sikit dalam 15 minit. Kacau sesekali saja. Ini cara untuk jadikan sagunya jernih sekata
(lain orang lain caranya kan).
5. Apabila sudah agak pekat dan kesemua sagunya jernih tuang dalam loyang.
6. Biarkan sejuk dan barulah dipotong.
7. Gaul dengan kelapa parut tadi, sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.
Sumber: Mas Cotek
Nak beli periuk non stick macam opah boleh klik SINI