Sejak mengetahui kebaikan intermitten fasting (IF) ramai yang mengamalkannya.

Ini antara cara menjaga kesihatan dan kurangkan berat badan paling mudah untuk diamalkan. Cuma perlu tidak makan atau ‘puasa’ selama 12-16 jam, selepas makan malam.

Walaupun mudah dan ramai teruja melakukannya tapi seringkali juga mereka gagal kerana tak dapat tahan lapar dan nafsu makan.

Bagi yang begini mungkin boleh amalkan apa yang dipraktikkan oleh Dr Zabidi Haji Ahmad yang mengamalkan IF sejak bertahun tahun malah berjaya mengurangkan berat badan dari 105kg kepada 75kg sekarang.

Tip Tahan Lapar Hingga 16 Jam Jika Amalkan Intermittent Fasting

Berikut adalah perkongsian beliau

Macam mana boleh tahan tak makan 12-16 jam

Ada yang bertanya bagaimana saya boleh bertahan tidak makan selama 12-16 jam seperti mana yang diajarkan dalam Diet Intermittent Fasting.

Sebenarnya saya berlatih selama beberapa bulan nak dapat kebolehan tahan lapar ini. Masa mula-mula dulu asyik gagal. Tapi tidak putus asa.

IKLAN

Selalu gagal bila tengok makanan sedap

Kadang kala isteri ajak makan, kadang kala tengok makanan sedap terus jadi lapar dan ada pula rasa sugar craving. Itu yang menggagalkan.

Dulu saya ingat saya gastrik jika lambat makan. Terutama waktu pagi. Mesti sarapan. Kalau tak sarapan, gastrik menyerang.

Makan pukul 7AM dan pukul 10AM dah lapar semula. Rupanya tidak. Ia hanyalah mainan minda.

Makan minyak zaitun dan segelas air kosong

IKLAN

Jadi saya latih minda dan minum air kosong secukupnya. Kalau tidak, asyik ingat nak makan saja. Perut pula rasa pedih saja.

Gagal, berjaya. Bersilih ganti. Jangan putus asa. Sekarang saya mampu bertahan tidak makan sekurang-kurangnya 12 jam. Cara mudah saja. Kali terakhir makan pada 8PM, tidur awal. Bangun pagi 5AM ambil sesudu minyak zaitun dan segelas air kosong.

Selain itu:  Tip Buat Apam Nasi Supaya Hasilnya Gebu. Nak Apam Merekah, Kukus Guna Api Begini

Esok pagi 8AM sudah boleh bersarapan. Pilih sarapan yang mempunyai tahap fiber yang tinggi, protein dan lemak sihat. Contoh sekeping roti dengan dua biji telur rebus atau separuh masak, dan letakkan sedikit minyak zaitun. Jangan bimbang dengan pengambilan lemak sihat.

Jika sibuk dengan tugas, saya akan gabungkan bersarapan dengan makan tengah hari. Inilah yang dinamakan sebagai brunch.

Tengah hari amal sesenduk nasi, banyak sayur, lebihkan protein

IKLAN

Bila makan tengahari pukul 1PM, saya amalkan konsep Healthy Plate. Banyak sayur, sesenduk nasi, lebihkan protein seperti telur dan ikan. Ambil sesudu dua minyak zaitun lagi. Air kosong campur sesudu cuka teen.

Makan semula pukul 8PM. Kemudian air kosong sehingga waktu tidur dalam pukul 1030PM-11PM. Jika tidur lambat, kita akan rasa lapar semula.

Mudahkan? Tidak…Semuanya perlukan semangat, kesabaran dan jiwa kental. Alhamdulillah mampu bertahan dari 2015 hingga sekarang (2021). Sekarang berat 75kg.

Jadi jangan terperanjat jika saya rutin saya bersarapan atau brunch. Saya pastikan saya tidak makan sehingga 12 jam dari masa terakhir makan. Alhamdulillah, lebih sihat, dan bertenaga.

Semoga bermanfaat

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI