Lobak putih ini memang sayur yang berbaloi sangat ditanam. Bukan saja ubi, daunnya juga boleh dibuat masakan.

Cara penanaman lobak putih ini juga ringkas. Lagi menarik, batang lobak akan terkeluar bila ditanam dan inilah yang buat kita teruja untuk tuai.

Bagi yang nak cuba tanam, Mohd Syafiq Ahmad Khasasi atau dikenali juga sebagai Cikgu Kebun berkongsi panduan penanaman serta tip untuk dapatkan umbisi yang besar.

Tip tanam lobak putih (white raddish) supaya cepat tumbuh dan umbisi besar

Tip Tanam Lobak Putih Supaya Cepat Tumbuh & Hasilkan Umbisi Yang Besar

Tanam lobak putih ni memang syok sebab tanaman ini jenis nampak batang lobak keluar dari tanah bila dah matang. Paling best masa nak tuai, cabut dan pegang lobak tarik keluar dari tanah. Syok yaamat.

CK nak ajar macam mana nak tanam lobak putih, cara CK simple tapi hasilnya mantap.

1. Sediakan tong air
Cari tong air 200L belah 2, kalau tengok tong biru ni CK tak lubangkan. Sebab nak baja dan air 100% lobak ini ambil. Tapi jangan letak di tempat terbuka atau panas mesti letak bawah bumbung/ green house atau awning rumah.

Tip Tanam Lobak Putih Supaya Cepat Tumbuh & Hasilkan Umbisi Yang Besar

IKLAN

2. Buat campuran tanah
Bagi pokok jenis umbisi jangan guna tanah yang keras. Susah untuk lobak membesar. Boleh buat campuran macam ini; 2 baldi tanah sawit, 2 baldi tanah merah, 2 baldi sabut, 1 baldi sekam bakar, 1 baldi sekam mentah dan 500g baja wangi serbuk. Gaul semua campuran ini kemudian siram Soil treatment atau apa-apa Effective Microb (EM) untuk tanah.

3. Semai biji benih
Semai dulu biji benih lobak putih (boleh beli online) tapi jangan semai banyak. Sepokok satu lubang dalam tray semaian. Biji lobak putih jenis besar macam biji kangkung jadi cepat tumbuh. Kalau semai banyak macam CK, jenuh nak tanam. Kemudian pilih pokok yang betul-betul sihat untuk pindahkan.

Tip Tanam Lobak Putih Supaya Cepat Tumbuh & Hasilkan Umbisi Yang Besar

4. Jarakkan sejengkal
Buat jarak sejengkal atau lebih setiap pokok, dan antara pokok. Sebabnya daun lobak putih tumbuh macam pokok sawi, lagi luas ruang lagi besar lobak kita akan dapat.

IKLAN

5. Siraman
Siraman kena ngam-ngam saja sebab CK tak lubangkan tong air sebelah bawah, jadi kalau air lebih nanti berenanglah lobak-lobak tu. Air siram basah saja, gunakan jari telunjuk cucuk dalam tanah. Kalau lembap tak perlu siram lagi.

Tip Tanam Lobak Putih Supaya Cepat Tumbuh & Hasilkan Umbisi Yang Besar

6. Pembajaan
Cara pembajaan pula CK akan tabur baja wangi serbuk seminggu sekali dan siram dengan baja air LOF atau Single AB secara kerap tapi sikit-sikit. Lagi banyak kita buat pembajaan secara konsisten lagi besar lobak dan cepat hasil kita dapat. Disebabkan tempat tanam tiada lubang semua baja pokok dapat dengan banyak. Kesannya cepat pokok tumbuh membesar.

7. Kawalan serangga
Jangan lupa buat kawalan serangga seminggu sekali, secara semburan pada daun dan tanah. CK guna produk organik saja untuk buat kawalan ini.

IKLAN

8. Top up tanah
Bila nampak lobak putih mula keluar dari permukaan tanah, top up tanah. Tambah lagi banyak, lagi besar lobak akan dapat.

Tip Tanam Lobak Putih Supaya Cepat Tumbuh & Hasilkan Umbisi Yang Besar

Tip Tanam Lobak Putih Supaya Cepat Tumbuh & Hasilkan Umbisi Yang Besar

Insya Allah kalau buat yang CK ajar dalam 45-60 hari dah boleh tuai lobak putih. Bagus tanam atas bagi tinggi sikit macam buat rak, nanti nampak lobak putih ini menonjol atas tanah.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Mohd Syafiq Ahmad Khasasi