Kalau nak buat roti, donut dan sebagainya, penggunaan yis yang aktif sangat penting. Jika tidak, adunan takkan naik walau diuli.
Sebab itu penting untuk kita uji dulu yis yang elok sebelum digunakan.Tapi ramai sebenarnya yang tak tahu cara menguji yis ini. Perkongsian berguna dari Erah Syahirah boleh kita praktikkan sebelum buat hidangan menggunakan yis.
Cara uji yis sebelum guna, yis kena aktif baru roti naik
Nak share cara saya uji yis. Kalau roti tak naik itu tanda yis dah mati. Jadi sebelum buat roti kita test dulu yis aktif atau tidak. Caranya dengan menggunakan sudu plastik.
Ads
Masukkan sudu plastik yang kering dalam paket yis. Jika yis melekat pada sudu plastik seperti ini itu tandanya yis aktif dan boleh digunakan untuk buat hidangan roti, donut, pau dan sebagainya.
Bihun Singapore memang ramai penggemarnya sebab itu ia bukan saja selalu dihidang rumah tapi juga di majlis-majlis mahupun kenduri.
Cara masak bihun ini juga berbeza-beza dan masing-masing ada cara tersendiri. Tapi kalau mahu menikmati rasa bihun Singapore yang lain macam sedapnya boleh gunakan tip yang dikongsi oleh Nurrussaadah Mohd Azilah.
Menggunakan rempah sup, cara masak bihun ini katanya diperoleh daripada rakannya. Memang sedap dan cukup rasa malah pernah dijadikan jualan satu ketika dulu.
Tip Bihun Singapore Sedap, Guna Rempah Sup
Bahan-bahan
Sebungkus bihun -rendam dulu
Bawang merah dan bawang putih -dikisar
Minyak untuk menumis
Isi ayam -dipotong kecil
Rempah sup -3 sudu besar
Serbuk lada putih -secukup rasa
Serbuk lada hitam -secukup rasa
Sayur-sayuran ikut suka (carrot, sawi, tomato lagi sedap)
Hiasan -cili merah, daun sup, telur gulung atau telur cincang
Cara memasak
1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan rempah sup, tambah air sedikit dan biarkan rempah masak betul-betul.
3. Masukkan isi ayam dan carrot, biarkan sampai ayam masak sempurna.
4. Perasakan dengan serbuk lada putih dan lada hitam.
5. Masukkan bihun yang dah direndam. Kalau tak nak rendam, boleh lebihkan air dan masak bihun terus dalam rencah sampai air kering.
6. Gaul rata supaya rencah sebati dengan bihun.
7. Masukkan sayuran lain seperti sawi dan tomato kalau suka.
8. Akhir sekali, taburkan cili merah, daun sup, dan hidang bersama telur gulung atau telur cincang serta cili kicap.
INFO
Jika rempah sup yang digunakan sudah bergaram, tak perlu tambah garam. Jika kurang masin boleh tambah.
Nak tanam sayur cara mudah boleh guna cara ini. Boleh mulakan dengan sayur kangkung. Tanam sayur guna botol air mineral saja.
Jika di rumah ada banyak botol plastik ini, boleh guna semula untuk buat tanam sayur. Selain kangkung boleh juga guna cara ini untuk tanam sayur sawi atau bayam.
Cara penanaman ini semua sangat untuk mereka yang sibuk sebab tak perlu disiram namun, tanahnya tetap tak kering. Panduan penanaman kaedah ini dikongsikan oleh Rumah Kebun Organik
Cara tanam kangkung dalam botol
Bahan diperlukan
Botol air 1.5 liter
Gunting
Pisau
Paku
Tanah
Biji benih kangkung
Cara membuat
1. Potong dua/ separuh botol air tersebut.
2. Masukkan bahagian penutup ke dalam botol bahagian bawah. Seperti gambar.
3. Tebuk beberapa lubang pada bahagian bawah penutup botol.
4.Kemudian ayak tanah subur, sekam dan kompos dengan nisbah 1:1:1 untuk mengasingkan bendasing. Kemudian, masukkan ke dalam botol tadi.
5. Setelah itu masukkan 5 hingga 8 biji benih kangkung. Timbuskan semula dengan tanah dan siram air.
6. Biarkan sehingga keluar pucuk, bercambah setelah 7 hari.
7. Masukkan air pada bekas bahagian bawah. Setelah 16 hari, kangkung semakin subur membiak.
Cara ini kangkung tidak perlu disiram setiap hari dan tanah pun tidak kering. Lebih kurang sebulan usia kangkung sayur ini dah pun boleh dituai. Mudah kan.
Belum habis wabak Influenza, tersebar pula virus Novel Coronar. Keduanya boleh mengancam nyawa justeru kita semua diminta menjaga diri dan kebersihan untuk mengelak dari dijangkiti.
Salah satu langkah penting perlu dipraktikkan pada waktu penularan wabak ini adalah pemakaian topeng muka.
Memang ramai yang akur namun sayangkan ramai yang salah memakainya menyebabkan kita tak dapat perlindungan sepenuhnya.
Menurut wakil Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Profesor Seto Wing Hong pemakaian topeng muka memang berkesan untuk memastikan kita selamat dan mengelakkan virus dari tersebar tapi syaratnya ia mesti dipakai dengan betul.
Begini cara pemakaian yang betul topeng muka menurut beliau.
INFO
Topeng muka mempunyai dua bahagian. Biru di luar kerana ia kalis air manakala bahagian putih di dalam, jadi bila batuk ia menyerap.
Bila memakai topeng muka pastikan bahagian biru di luar dan putih di dalam.
Letak bahagian tepi yang tebal di atas hidung dan picit supaya ia melekap pada hidung. Kemudian tarik topeng ke bawah, pastikan ia menutup hidung dan mulut.
Topeng muka tidak boleh diulang pakai. Buang selepas sekali penggunaan.
Selain itu membuka topeng juga ada caranya, pegang hanya bahagian tali kerana bahagian topeng telah tercemar, kemudian terus buang ke dalam tong sampah.
Basuh tangan selepas memegang topeng muka terpakai.
Masalah siling atau dinding 'leaking' di kediaman bertingkat memang boleh berpanjangan malah mampu mencetuskan konflik.Mana tidaknya kediaman kita dah cantik di deko tapi dek...