
Kalau nak buat roti, donut dan sebagainya, penggunaan yis yang aktif sangat penting. Jika tidak, adunan takkan naik walau diuli.
Sebab itu penting untuk kita uji dulu yis yang elok sebelum digunakan.Tapi ramai sebenarnya yang tak tahu cara menguji yis ini. Perkongsian berguna dari Erah Syahirah boleh kita praktikkan sebelum buat hidangan menggunakan yis.
Cara uji yis sebelum guna, yis kena aktif baru roti naik
Nak share cara saya uji yis. Kalau roti tak naik itu tanda yis dah mati. Jadi sebelum buat roti kita test dulu yis aktif atau tidak. Caranya dengan menggunakan sudu plastik.
Masukkan sudu plastik yang kering dalam paket yis. Jika yis melekat pada sudu plastik seperti ini itu tandanya yis aktif dan boleh digunakan untuk buat hidangan roti, donut, pau dan sebagainya.
Tonton VIDEO di sini. Selamat mencuba
Sumber:Erah Syahirah
Cara Mudah & Cepat Cambah Benih Jagung, Letak Dalam Bekas Begini. Lebih Selamat Juga

Pokok jagung antara tanaman yang selalu kita tanam jika berkebun sekitar rumah. Cuma ada masa bila cambah biji benih tak menjadi sebab awal-awal lagi dah dimakan haiwan.
Antara cara yang boleh dilakukan untuk memastikan biji benih jagung ini bercambah dengan selamat adalah dengan meletakkan dalam bekas yang dialas dengan tisu basah.
Cara yang dikongsi oleh Harun Arun ini juga katanya memudahkan untuk kita nampak mana biji yang bercambah dan mana yang rosak.
Langkah semai biji benih mengikut kaedah ini turut beliau kongsi. Caranya;
1. Cari bekas plastik kemudian alas dengan tisu dapat di bahagian bawah. Sembur atau spray tisu tadi sekadar basah sebelum letakkan biji benih.
2. Kemudian letak sehelai lagi tisu dapur atas biji benih dan spray sekali lagi dengan lain. Spray cukup sekadar melembabkan tisu.
3. Tutup rapat bekas plastik untuk kekalkan kelembapan. Selepas 2 hari barulah dibukan dan didedahkan macam biasa.
4. Bila dah ada 4 daun bolehlah disemai dalam polibeg, pasu atau batas. 2 hari buka penutup dedahkan macam biasa.
Biji benih memerlukan air/kelembapan, suhu yang sesuai untuk bercambah. Cukup syarat ini bercambahlah ia.
INFO:
Pastikan jangan sembur terlalu banyak air supaya tak berkulat dan busuk. Cukup sekadar untuk melembapkan.Tutup rapat bekas untuk kelembapan.
Pilih juga benih yang baik, boleh guna biji benih crop power SS932 F1 hybrid sweetcorn. Guna biji benih yang dah direndam racun kulat.
Semoga bermanfaat
Sumber: Harun Arun
Step By Step Buat Sendiri Jeruk Pauh Untuk Makan Sendiri Atau Jual

Tengok jeruk pauh ini terus kecur air liur. Kalau di rumah ada pokok pauh atau mempelam ini elok juga belajar buat jeruk pauh ini. Boleh buat makan sendiri atau jual.
Caranya boleh ikut perkongsian Lieya Mohd.
Cara buat jeruk pauh
1. Pauh dibelah dua dibasuh bersih
2. Rendam dengan garam dan air kapur untuk beberapa jam. Kemudian buang air, basuh bersih dan tos.
3. Rendam pula dengan air garam selama 2 hari.
4. Selepas 2 hari, buang airnya dan rendam pula dengan air suam selama 4 jam. Kemudian buang airnya dan tos.
Ketepikan sementara buat air gula.
5. Masak air bersama gula dan garam. Biasa satu balang sekilo gula. Apabila gula dah larut masukkan cuka sesedap rasa.
6. Masak lagi untuk matikan cuka kemudian tutup api dan biar air sejuk.
7. Masukkan pauh tadi dalam balang dan curah air gula. Biar semalaman, keesokan hari baru masukkan ke dalam peti sejuk.
8. Perap selama 2 hari atau lebih. Lagi lama lagi sedap.
Selamat mencuba.
Sumber: Lieya Mohd
Buat Sendiri Apom Lengang Yang Lembut, Tepi Rangup Sebijik Macam Beli Di Pasar Malam

Kuih apom lenggang ini hidangan yang popular di negeri sebelah Utara. Sedap makan dengan kaya, gulai ataupun sambal.
Cuma nak jumpa orang Melayu jual tak ramai. Jadi kalau nak makan kena usaha buat sendiri. Nak cuba buat? Boleh ikut cara yang dikongsi oleh Nor Atika Nazirah.
Buat sendiri apom lenggang
Ini kuih kegemaran sis masa kecik-kecik dulu. Kuih ni sangat famous belah utara. Selalu balik sana susah nak jumpa orang melayu jual. Ada pun peniaga berbangsa India yang jual.
Jadi kita buatlah sendiri kalau teringin. Tak sangka menjadi apom lengang sis. Tepi2tu crunchy sangat, tengah pula lembut. Sebijik rasa macam yang beli kat pasar malam.
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
1 biji telur
1 cawan air
1 cawan santan
1/2 cawan kelapa parut (jika suka)
1st mauripan
Sedikit garam
Cara membuat :
1. Masukkan semua bahan dalam blender kecuali kelapa parut. Kisar.
2. Bila semua dah sebati, tapis ke dalam bekas dan tutup. Perap selama sejam.
3. Kemudian buka dan kacau adunan dan masukkan kelapa parut kacau hingga sebati.
4. Seterusnya panaskan kuali sapu minyak, masukkan adunan sesenduk kemudian lenggang dan tutup. Bila dah agak masak dan kekuningan boleh angkat dan gulung. Siap.
Selamat mencuba.
Sumber: Nor Atika Nazirah