Selalunya kedutan dikaitkan dengan tanda penuaan tapi lain pula dengan kedutan yang dipanggil Crow’s Feet.

Apa dia Crow’s Feet? Perasan tak bila korang senyum ada kedutan di hujung mata. Ha itulah dia.

Penemuaan sains mengaitkan kedutan pada mata sebenarnya merupakan satu tanda ideal atau kelebihan bagi mereka yang memilikinya!

Menurut saintis dan pakar psikologi dalam laporan yang pernah diterbitkan portal berita dailymail.co.uk, kedutan pada penjuru mata itu sebenarnya membuatkan penampilan seseorang bertambah unik, menarik dan kelihatan bijak.

Wanita Yang Ada Kedutan Di Hujung Mata Sebenarnya Paling Beruntung! Itu Tandanya…

IKLAN

Dilihat lebih ikhlas & pemanis

Manakala hasil kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nonverbal Behavior, “Crow’s Feet” secara amnya bukanlah kedutan yang memburukkan wajah tetapi ia merupakan kedutan ekspresi yang sebenarnya menambah ‘pemanis’ wajah seseorang.

Senyuman akan kelihatan lebih ikhlas dan ketawa nampak lebih ceria berbanding dengan mereka yang senyum atau ketawa tetapi tidak memiliki garis-garis kedutan pada penjuru mata sebegini.

“Anggaplah kedutan di penjuru mata itu seperti bonus yang tidak dimiliki ramai orang dan jika kamu memilikinya, kamu adalah antara manusia paling beruntung”.

IKLAN

Wanita Yang Ada Kedutan Di Hujung Mata Sebenarnya Paling Beruntung! Itu Tandanya…

Tak perlu hilangkan

Ada pakar bedah plastik mengesyorkan pelanggannya untuk menghilangkan kedutan pada penjuru mata. Ini kerana ia adalah elemen kecantikan yang harus dibanggakan kerana, apabila usia sudah meningkat tua nanti, tanda kedutan itu akan membuatkan wajah terlihat lebih ceria dan manis.

Mereka yang memiliki kedutan di penjuru mata juga lebih senang didekati kerana personaliti mereka yang seolah lebih mesra dan positif berbanding mereka yang tidak memiliki kedutan di penjuru mata, terutamanya ketika senyum.

IKLAN

Ok lepas ni kita tak perlu pakai lagi krim mata! Biarkan kedutan itu!

Sumber: Allure &  Wanista

Selain itu:  Mulut Herot, Mata Tak Boleh Pejam. Wanita Ini Kongsi Pengalaman Kena Strok Di Usia Muda Hingga Lumpuh Sebelah Muka

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI