Doa Wanita Hamil ‘Power’ Di Sini! Yatt Hamzah Cerita Pengalaman Tunai Umrah Waktu Sarat Hamil, Bawa 2 Anak Yang Dipermudahkan

Doa Wanita Hamil ‘Power’ Di Sini! Yatt Hamzah Cerita Pengalaman Tunai Umrah Waktu Sarat Hamil, Bawa 2 Anak Yang Dipermudahkan

 

Selain Siti Nordiana dan keluarga yang berada di tanah suci, rupanya ada seorang lagi selebriti yang sedang mengerjakan umrah ketika ini iaitu Yatt Hamzah.

Tapi menariknya pelakon dan pengacara ini ke sana dalam keadaan sarat hamil malah turut membawa bersama dua anak yang salah seorangnya baru berusia 11 bulan.

Akui Yatt, pemergian kali ini memang agak mencabar walaupun sebenarnya ini ibadah umrah kali keempat buat dirinya. Tapi ibarat katanya doa wanita hamil itu cukup ‘power’ di tanah suci Makkah hingga ada banyak perkara yang dipermudahkan.

Ikuti kisah Yatt dan buat ibu hamil yang mahu mengerjakan umrah atau pergi bersama anak kecil dia turut berkongsi tip yang cukup berguna!

1. Pastikan anak kenyang!

Doakan kami ya.Doakan Allah mudahkan urusan umrah saya, suami dan anak2. Bukan mudah sebenarnya travel jauh dengan flight panjang bersama anak2 kecil, baby 11 bulan dengan mengandung nak masuk 7 bulan pula tu! Kalau tak kuat memang boleh stress dan kacau ibadah.. .

Tapi setakat ni apa yg kami risaukan tak berlaku. Alhamdulillah.. Anak2 sangat coorperative dan memahami. Si kenit baik sgt behave sgt tak byk ragam. Adalah sekali sekala merengek pendek sebab nak susu dan mengantok.

Bagi dia kenyang BF kat mana2 je then settle! Si kakak Nia pula sangatlah rajin membantu, cuma kadang2 je buat Bonda & abah pening dgn pertanyaan bertalu2 walau di mana shj! Tengah termengah2 berlari masuk Raudhah pun dia sempat potpet2 lg!

2. Bawa mainan

Tips buat ibu bapa yg bawa anak2 kecil spt bayi 11 bulan ni ke Umrah ;
Get them BZ with toys or ur makeup (for babygirls) or plastic cup air zam2 pun boleh!

3. Untuk ibu hamil percayalah Allah bantu bila berada di sini

Serius tak mudah bg ibu2 hamil especially yg dah masuk 3rd trimester utk travel jauh apatah lg buat ibadah Umrah dengan masih susukan bayi 11 bulan yg lasak teramat! Dulu sy tak boleh bayangkan, sekarang sy sdg alaminya..Amat mencabar!

Dengan kena angkut beg tangan sendiri, beg makanan baby dan beg sejadah! 3 beg skali angkut! Dengan dukung baby Iqlima jika dia meragam. Dengan melayan karenah Kak Nia yg kdg2 moody..Dengan melayan jemaah2 Malaysia, Brunei Singapore nak selfie lg! Hehehe..

Macam penat macam susah kan..Percayalah bila saya kata, semua jadi mudah di sini! Wallahi Allah bantu sgt2 bila berada di sini!
Akan ada saja bantuan yg dtg..Ramai yg offer nak bawa beglah, nak dukung anaklah..Ruang solat akan mudah terbuka walaupun dah bersesak dlm Masjid dg jemaah dr 1 dunia. Tapi Allah Maha Besar..Allah Maha Baik..Bersangka baik dan bergantunglah hanya pada Dia. Banyak2 doa, MAKBUL in shaa Allah!

So ibu2 dan bakal2 ibu, DON’T WORRY, BE HAPPY je di Tanah Suci Mekah & Madinah sbb doa dan usaha wanita hamil power di sini..Malaikat mendoakan setiap saat, Allah makbulkan setiap permintaan.Percayalah

4. Tip pergi umrah bulan 12

Madinah sejuk sangat 7-15 darjah selsius sampai terpakse pinjam bulu beruang utk lil Mujahidah kenit. Tip umrah bulan 12 : MESTI BAWA UTK BABY ; baju sejuk, minyak panas (yuyi, balm hangat, etc), vaselin petrol jelly, minyak bayi, losyen, sunblock.  Utk mak bapak baby pandai2 lah.

Semoga perkongsian dari Yatt Hamzah ini bermanfaat buat bakal ibu atau yang bercadang ke tanah suci bersama anak kecil.

Sumber: yatthamzah_suci

 

Usia Baru 6 Tahun Tapi Ryan Sudah Buat Duit $11 Juta Dollar Setahun Hanya Dengan Review Mainan Di YouTube

Usia Baru 6 Tahun Tapi Ryan Sudah Buat Duit $11 Juta Dollar Setahun Hanya Dengan Review Mainan Di YouTube

 

Sewaktu usia Ryan baru 3 tahun dia cukup asyik menonton review barangan permainan yang dibuat oleh kanak-kanak di saluran YouTube.

Sehinggalah sampai satu masa dia meminta ibu bapanya membuat satu saluran untuk dirinya sendiri. Melihatkan minat anak itu, ibu bapanya mengikut saja.

Video awal Ryan memaparkan dia membuka kotak Lego dan membuat binaan dan bermain dengannya. Seperti dijangka memang tiada banyak tontonan pun untuk video yang dimuat naik.

Tapi kemudian ibunya mendapat satu idea yang mana membawa rezeki mencurah curah kepada mereka. Si Ibu telah merakam video Ryan sedang bermain dengan lebih 100 mainan dari siri kartun Pixar ‘Cars’ yang diletakkan dalam satu bungkusan berbentuk telur. Video ini dimuat naik dalam  dan menjadi viral.

Dari situ dia membuat satu demi satu review mainan. Kini pada usia 6 tahun dia sudah mempunyai 10 juta subcribers YouTube dan ada antara videonya telah berjaya mennarik lebih 1 billion tontonan. Ini yang menjadikan keluarga Ryan kaya raya.

Tahun lepas saluran You Tube yang dikenali Ryan’s ToysReview telah mendapat 11 juta yuran pengiklanan sekali gus menjadikan Ryan personaliti You Tube ke lapan paling berjaya di dunia.

Saluran Ryan’s ToysReview telah dihasilkan oleh keluarga anak kecil ini sendiri. Dan demi menjaga keselamatan, mereka tidak mendedahkan nama penuh Ryan ataupun nama ibu bapa dan juga tempat tinggal mereka.

Apa yang diketahui adalah ayah Ryan merupakan adalah seorang jurutera manakan ibunya pernah bekerja sebagai guru kimia di sekolah menengah sebelum mengambil keputusan berhenti untuk mengendalikan saluran tersebut secara sepenuh masa.

Setiap hari semenjak dua tahun lalu, mereka merakam dua video yang memaparkan Ryan bermain dengan barang permainan atau bercerita.

Bagi kita yang dewasa video Ryan ini mungkin tidak menarik tapi ia cukup mengujakan bagi kanak-kanak berusia antara 3 hingga 7 tahun.

 

Sumber: www.inc.com

 

 

 

Dulu Macam Tomboi Kini Dah Bertudung Litup, Ramai Doakan Ardell Aryana Istiqomah

Dulu Macam Tomboi Kini Dah Bertudung Litup, Ramai Doakan Ardell Aryana Istiqomah

 

Macam tak percaya pulak bila melihat penampilan baru pelakon Ardell Aryana ni. Mana kan tidak dulu gayanya memang macam tomboi, dengan jeans, T Shirt, berambut pendek lagi.

Tapi selepas melihat posting-posting terbaru pelakon berusia 26 tahun ini dalam instagram, semuanya sudah bertudung litup dengan penampilan penuh sopan, menutup aurat.

Pelakon yang pernah membintang telemovie Dorm Melati dan banyak lagi drama ini dilihat mula mengenakan hijab sekitar September lalu.

Malah dia juga sedikit demi sedikit dilihat memadamkan gambar-gambarnya tanpa tudung di laman sosial.

Buat keputusan lepas bercuti di Bali

Memetik laporan Mstar.com.my, pelakon berusia 26 tahun ini membuat keputusan itu  selepas dia bercuti seorang diri ke Pulau Bali, Indonesia.

“Saya dah lama simpan hasrat nak berhijrah sejak ulang tahun kelahiran mak saya tahun lalau tapi tidak kesampaian.

“Terpaksa ditangguh sebab ada beberapa kontrak drama yang memerlukan saya tidak bertudung.

“Allhamdulillah, saya dapat kekuatan ketika bercuti seorang diri di Bali dan sejak itu saya terus bertudung,” ujarnya.

Dalam pada itu, melihat postingnya yang bertudung dengan penampilan sederhana ramai peminat mendoakan akan pelakon ini istiqomah.

Apapun pada VK Ardell memang nampak makin manis bila berhijab. Tak caya, cuba tengok ni!

 

Sumber: ardellaryana

 

 

3 Perkara Perlu Kita Tahu Di Sebalik Pelantikan Neelofa Sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif AirAsia

3 Perkara Perlu Kita Tahu Di Sebalik Pelantikan Neelofa Sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif AirAsia

 

Ramai yang kagum dengan aktres dan usahawan muda Neelofa atas pelantikannya sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif AirAsia baru-baru ini.

Namun di sebalik pelantikan itu sebenarnya ada banyak persoalan yang jadi tanda tanya ramai. Contohnya adakah Neelofa membeli saham Air Asia, apa sebenarnya jawatan itu dan beberapa lagi persoalan.

Bagaimanapun melalui perkongsian Guru Pengurusan Bisnes, Abdul Basit yang juga Pengarah Eksekutif Beyond Holding Sdn Bhd, sebuah syarikat pengendali seminar perniagaan beliau merungkap persoalan ini.

Ikuti penjelasan menarik beliau di sebalik pelantikan aktres berusia 28 tahun itu.

Kisah Directorship Neelofa

Terbaru kita mendapat berita terkini Neelofa baru sahaja dilantik menjadi Pengarah Bebas Bukan Eksekutif AirAsia. Pencapaian luar biasa anak muda yang sama usia dengan saya 28 tahun.

Adakah beliau sudah membeli Airasia?

Adakah beliau akan bekerja di Airasia?

Banyak persoalan yang bermain diminda ramai orang yang kurang jelas dengan jawatan tersebut. Begini sebenarnya, saya kongsikan berkenaan jawatan terlebih dahulu.

Pengarah Bebas atau Independent Director

Independent maknanya bebas dari mempunyai kaitan dengan mana-mana pemegang saham atau pihak-pihak berkepentingan dalam syarikat. Ini bermaksud beliau tidak semestinya memiliki saham dalam syarikat AirAsia. Cuma beliau di lantik untuk berada dalam barisan pengarah.

Bukan Eksekutif atau Non Executive

Bukan Eksekutif bermaksud, beliau bukanlah staf AirAsia yang terlibat dalam urusan kerja harian dan bukanlah staf yang menerima gaji dan perlu punch in setiap hari. Mesyuarat bulanan pun beliau belum tentu kena hadir,kecuali memang diminta hadir.

Untuk jawatan di atas,saya mudahkan ia dipanggil Non Executive Director atau NED. Apa kelebihan NED ini?

– Mendapat elaun tetap sebagai Pengarah setiap bulan.

– Kemungkinan mendapat beberapa kelebihan directorship lain,seperti elaun perjalanan,hiburan, penginapan. Ada banyak lagi manfaat-manfaat lain, sekiranya mendapat persetujuan pengarah yang lain.

Kenapa Neelofa?

Kenapa Neelofa yang dipilih, kenapa bukan kita?? Ada beberapa kemungkinan besar beliau di pilih.

1. Kos Sebagai Duta

Neelofa antara artis yang dibayar mahal untuk menjadi Ambassador/Duta,nilainya melibatkan jutaan ringgit. Terutama setelah beliau dilantik Duta Swarovski,jenama antarabangsa. Neelofa kini mencapai standard antarabangsa,sudah semestinya nilai beliau bukan murah.

AirAsia mengambil langkah bijak,dengan melantik sebagai NED, Neelofa hanya di bayar elaun bulanan sahaja sebagai pengarah. Kos directorship ini kemungkinan memakan belanja ratusan ribu sahaja setahun berbanding kos DUTA yang memakan belanja jutaan ringgit untuk artis yang mencapai level antarabangsa.

Sudah pasti AirAsia boleh menggunakan wajah Neelofa semahunya,sebab beliau adalah salah seorang pengarah.

2. Pengaruh dan Kredibiliti

Follower IG Neelofa 5.3m manakala AirAsia cuma 506k,nisbahnya adalah 1:10. Kos untuk menaikkan nama di media sosial bukan perkara yang semudah membeli follower,ianya lebih daripada itu. Airsia akan menggunakan mileage di sosial media untuk mencipta pengaruh baru.

Kenapa pilih Neelofa,bukan artis lain. Sebab Neelofa satu2 artis yang mendapat anugerah Forbes 2017, mileage ini menjadikan beliau Artis yang berkredibiliti dan berpengaruh.

3. Pemasaran High Impact Airsia

Belum pernah dalam sejarah Malaysia Artis diangkat menjadi Board Of Director dalam syarikat penerbangan,walaupun sebagai Non Executive Director. Berita ini orang akan ingat AirAsia sampai bila-bila dan mungkin tercatat dalam sejarah dunia.

Lepas ini muka Neelofa orang akan ingat AirAsia sahaja. Bijaknya Tony dalam mengatur brand AirAsia itu sendiri. Dijangka Neelofa akan menerima lebih banyak anugerah selepas ini. Rentetan dari marketing sebagai NED AirAsia. Mileage ini sudah pasti AirAsia mendapat tempiasnya Sekali.

Sekian sahaja,perkongsian buat kefahaman tentang ilmu pensyarikatan ini,mkita ada kongsikan lebih banyak ilmu persyarikatan di Seminar My Documents nanti.

Untuk kita pula yang mendapat berita ini, kita kena bekerja lebih kuat. Beliau mencipta kejayaan,kita pula banyak mencipta alasan.

“Beliau boleh lar,retis.” Bhai,beliau kerja keras bhai. Kita nie, alasan sahaja yang keras. Buat Neelofa, syabas anak muda sama usia dengan den. Den bukan peminat lofa, den cuma minat bisnes. Bantu saya kongsikan posting ini,supaya lebih ramai faham ilmu pensyarikatan.

Abdul Basit
Guru Pengurusan Bisnes.
Executive Director
Byond Holdings Sdn Bhd.

Sumber: Abdul Basit

 

 

“Alhamdulillah, Aku Dah Tak Perlu Simpan Lagi Rahsia Ini”- Syura Salute Keberanian Elyana Berterus Terang

“Alhamdulillah, Aku Dah Tak Perlu Simpan Lagi Rahsia Ini”- Syura Salute Keberanian Elyana Berterus Terang

 

Tujuh tahun mengidap kanser limfoma, cuma keluarga dan teman rapat Elyana saja yang mengetahui tentang penyakitnya itu.

Hanya ketika sudah berada di tahap empat barulah penyanyi ini mendedahkan segalanya.

Ramai yang kagum dengan ketabahan ibu muda ini. Dia boleh menanggung kesedihan sendiri dan pada masa yang sama mampu menampilkan keceriaan dan senyuman untuk melindungi derita yang dialami.

Biar penyakit belum kebah tapi pastinya selepas ini Elyana sedikit lega kerana sudah meluahkan segala yang dipendam seorang diri selama ini.

Namun hakikatnya bukan Elyana seorang saja yang berasa lega dengan pengakuan itu, sahabatnya Syura juga turut berasa demikian memandangkan sudah sekian lama dia menyimpan rahsia tersebut.

Pengakuan tersebut dibuat oleh Syura dalam entri terbaru di instagram @syurabadron.

Alhamdullillah.. aku dah tak perlu simpan lagi rahsia ni. Selama ni aku terpaksa berlakon yg konon-kononya nya aku tak tau kau sakit beb.

By the way, aku salute dengan keberanian kau untuk berterus terang dengan masyarakat. Kau sangat kuat na. sangat… Aku sangat sayang kau beb. Sangat-sangat sayang.

Doa untuk kau sebagai sahabat akan sentiasa ada di setiap sujud aku. I love u to the moon and back sahabatku.. @elyanaofficial. Saya mohon doa dari semua juga ya Demikian titip Syura yang juga rakan seperjuangannya dalam program Gegar Vaganza.

Dialah fighter sebenar

Dalam pada itu Jihan Muse juga meluahkan rasa kagum pada Elyana kerana sentiasa mempamerkan senyuman dan keceriaan di sebalik penyakit kanser tahap empat yang dialami.

“Terima kasih anakku kerana kuat bantu emakmu bekerja. Tapi ada yg lebih kuat darimu. Semoga kita dpt mengambil dia sebagai contoh utk tidak sesekali putus asa dlm apa jua yg kita lakukan dlm hidup.

“Sentiasa senyum, positif dan menggembirakan org lain. Dialah fighter sebenar.”

 

Sama-sama kita doakan Elyana terus tabah berdepan dugaan penyakit kanser yang dihadapi.

Sumber: syurabadron dan jihanmuse

 

 

10 Sebab Anda Yang Bergaji  RM2,000 Belum Boleh Beli Lagi Myvi Baru Atau Kereta Sama Harga Dengannya

10 Sebab Anda Yang Bergaji RM2,000 Belum Boleh Beli Lagi Myvi Baru Atau Kereta Sama Harga Dengannya

 

Minggu lalu Perodua telah melancarkan model Myvi terbaru. Memang cantik rekaan terbaru ini dan ramai yang berkenan.

Dijual pada harga antara RM44,300 hingga RM55,300 dianggap kereta mampu milik bagi kita golongan biasa.

Mesti ramai yang dah berkira-kira dan beli atau pun tukar kereta bila tengok model Myvi baru ni kan. Ya lah harga kereta tu pun rasanya takdelah mahal sangat macam kereta lain.

Tapi sebelum sebelum teruskan hajat tengok dulu slip gaji. Sebenarnya gaji RM 2,000 yang kita kira macam banyak tu pun belum layak lagi beli Myvi atau kereta lain yang sama harga dengannya.

Perkara ini dinasihatkan oleh saudara Harith Faisal yang selalu berkongsi tip pelaburan, hartanah dan kewangan kalangan anak muda. Kenapa dia cakap macam tu? Ini sebab yang disenaraikan.

Tunggulah dulu, walau pun bujang

1. Kalau bujang gaji RM2,000 tak payahlah pakai Myvi 2018 tu. Tunggu dululah. Naik motor pun dah okay. Motor biasa ya, bukan superbike idaman anak muda yang mahal gila. Padahal kalau hujan, basah kuyup juga.

2. Harga kereta yang patut kita beli harganya setahun gaji. RM2,000 x 12 baru dapat RM24,000. Beli kereta harga begini. Atau tunggu gaji naik lagi.

3. Kalau dah terbeli, susah nak mula menyimpan 30% gaji untuk tabung deposit rumah. RM2,000 x 30% = RM600. Nak simpan 10% gaji pun belum tentu boleh.

4. Kereta RM500, minyak RM200, tol RM200, servis RM100, sewa bilik RM300, parking RM200, makan RM300, ibu bapa RM200. Duit habis tiada simpanan. Takaful untuk perlindungan langsung tiada.

5. Lain orang berbeza keutamaan. Tapi ramai tak sedar, lebih baik beli rumah dulu barulah kereta. Lainlah kalau kita gaji besar. Setakat Myvi, pandang sebelah mata.  Apa-apa pun, buatlah kira-kira.

Jangan ikut cakap orang suruh beli kereta kedua

6. Kalau dah berkahwin, dah ada satu kereta, tak perlu tambah Myvi 2018 kalau pergi kerja pun ikut jalan sama. Pergi kerja sama-sama lebih romantik dan bahagia.

7. Jangan ikut cakap orang suruh beli kereta kedua. Sebab yang lebih faham keperluan keluarga kita bukan mereka tapi kita. Kalau mereka nak tolong bayar, takpa juga.

8. Tabung rumah lebih utama berbanding Myvi 2018, melainkan kita sanggup hidup menyewa lama-lama. Hidup menyewa lama pun takpa sebenarnya, asalkan dah ada rumah lain atas nama kita.

9. Cakap banyak pun tak guna, jom kira berapa gaji minimum patut ada untuk beli Myvi 2018 yang paling murah. RM44,300 / 12 = RM3,691. Ouh, gaji kena RM3,691 rupa-rupanya.

10. Sebelum buat keputusan beli Myvi 2018, fikir dulu beza LAYAK, MAMPU dan PERLU. Kalau semua dah okay, barulah pergi ke showroom dan order, “Bro, bagi gua Myvi 2018 seketul, bungkus ikat tepi”. Haha. – HF

Nota: Kami laki bini bekerja. Pakai satu kereta saja buat masa ini. Beli kereta baru tu pada Januari 2016 dengan harga RM33, dapat rebat RM3K. Jadi kereta tu dibeli pada harga RM30K. RM30K / 12 = RM2,500. Kereta saya tu patut dibeli oleh orang bergaji RM2,500.

 

Sumber : Harith Faisal & Foto www.paultan.org

Harith Faisal adalah seorang pelabur hartanah. Beliau aktif berkongsi dengan anak muda tentang pelaburan hartanah dan pengurusan kewangan di Facebook setiap hari.

 

 

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error: