Rutin Harian Sibuk Penuh Aktiviti, Dr Amalina Kongsi Caranya Urus Masa Setiap Hari

Rutin Harian Sibuk Penuh Aktiviti, Dr Amalina Kongsi Caranya Urus Masa Setiap Hari

 

 

Selepas memperoleh 17A1 dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia tahun 2004, gadis bernama Nur Amelina Che Bakri ini tak menoleh ke belakang lagi.

Dia terus melanjutkan pengajian ke luar negara dan kini sudah memperoleh pencapaian yang membanggakan bila bakal bergelar pakar bedah.

Tapi dalam rutinnya yang sibuk sebagai doktor, Dr Amalina dilihat cukup aktif. Kadangkala nampak beliau bercuti ke tempat menarik.  Sekejap di sana, sekejap di sini dan selalu juga beliau menghadiri majlis sosial malah tetap ada masa bersama dengan teman-teman.

Sebagai seorang doktor, bagaimana agaknya beliau uruskan masa. Persoalan ini sebenarnya selalu ditanya oleh pengikutnya di laman sosial dan baru-baru ini Dr. Amalina memberi jawapannya.

Kena ada diari

Semua orang selalu bertanya soalan ni, bagaimana saya uruskan masa antara kerja, study, perhubungan, dan kehidupan sosial? Ini semua soal pengurusan masa. Kita kena ada diari. Mudah untuk kita rancang aktiviti harian, mingguan dan bulanan. Urus masa secara advance dalam jadual kerja. Work hard, play harder.

Everyone always asks me this question, how do you manage your time between work, postgraduate studies, relationship, and social life? Well, it’s all about time management, having your own diary and plan your days, weeks and months in advanced around your work schedules. As you know, my life motto is work hard, play harder. @danielwellington definitely keeps me on time. Introducing their new Bondi Black. I love the timeless combination of black and white. Get the new Classic Petite Bondi watch at @danielwellington. Use code AMALINA for 15% off. You can purchase it at www.danielwellington.com. Enjoy lovelies! 😘😘😘 France won the World Cup! Félicitations, allez Les Bleus! Et la deuxième ⭐️⭐️ Merci les Bleus! 🇫🇷🇫🇷 Champion du Monde! Got my dress on, heels ready, I’m going out with my gorgeous ladies to celebrate! 🇫🇷🇫🇷🇫🇷 Like this picture, and tag a friend, who knows you might get a free gift from me! 😘

A post shared by Dr. Amalina (@dramalinabakri) on

Everyone always asks me this question, how do you manage your time between work, postgraduate studies, relationship, and social life? Well, it’s all about time management, having your own diary and plan your days, weeks and months in advanced around your work schedules. As you know, my life motto is work hard, play harder. @danielwellington definitely keeps me on time.

Bagi yang selalu mengeluh sibuk, takde masa boleh ikut cara Dr. Amelina ni ya. Pastikan ada diari dan rancang masa secara harian, mingguan serta bulanan. Barulah ada masa nak bercuti dan bersosial walau pun sibuk.

 

 

Sumber: https://www.instagram.com/dramalinabakri/

Cara Daftar Haji Melalui Akaun KWSP, Tak Perlu Keluarkan Duit RM1,300 Pun

Cara Daftar Haji Melalui Akaun KWSP, Tak Perlu Keluarkan Duit RM1,300 Pun

 

 

Bila tiba musim haji macam sekarang ini dan lihat pula jemaah yang bakal berangkat ke tanah suci hati kita rasa teruja nak jejak ke sana.

Kalau dah ada hasrat tak perlu tunggu lama, kena mula mendaftar. Jangan risau sangat pasal duit deposit sebab sekarang ada saja cara untuk mudahkan pendaftaran haji cuma kita saja yang tak tahu.

Cara yang paling mudah nak daftar haji tanpa keluar duit adalah melalui akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Ya, maksudnya pemilik akaun KWSP tak perlu pun menyediakan deposit RM 1,300 ketika membuat pendaftaran haji seperti biasa dan kemudahan ini juga tidak melibatkan pengeluaran wang simpanan KWSP.

Ha menarikkan! Macam mana caranya? Ikut langkat Ini yang VK petik daripada laman web KWSP.

Kemudahan pendaftaran haji ahli KWSP yang ramai tak tahu

Inisiatif Pendaftaran Haji Ahli KWSP merupakan satu kemudahan yang membolehkan seseorang ahli yang mempunyai simpanan KWSP membuat pendaftaran haji dengan Lembaga Tabung Haji (LTH) TANPA perlu mendepositkan simpanan sebanyak RM1,300.00 dalam akaun Tabung Haji.

Satu lagi, kemudahan ini juga tidak melibatkan pengeluaran wang simpanan KWSP.

Siapa yang layak

Ahli KWSP yang layak adalah seperti berikut:

a. Warganegara Malaysia atau Pemastautin Tetap
b. Beragama Islam
c. Mempunyai simpanan KWSP dalam Akaun 1 sekurang-kurangnya RM1,300.00
d. Belum mencapai umur 55 tahun
e. Mempunyai akaun simpanan Tabung Haji

Kemudahan pendaftaran haji ini hanya dibenarkan kepada individu atau ahli KWSP berkenaan sahaja. Untuk emak, anak isteri atau ahli keluarga lain belum boleh lagi.

Ahli KWSP yang telah mendaftar haji di bawah prosedur Tabung Haji sebelum ini boleh menukarkannya kepada kemudahan Pendaftaran Haji Ahli KWSP tanpa melibatkan pertukaran tarikh giliran haji yang telah diberi sebelum ini dan wang pendaftaran haji RM1,300.00 sebelum ini dicairkan.

Cara mendaftar

1. Pemilik akaun KWSP boleh pergi ke cawangan LTH, Bank Rakyat atau Bank Islam untuk mendaftar haji.

2. Bawa bersama MyKad dan Penyata Ahli KWSP.

3.Maklumkan kepada pegawai TH anda mahu mendaftar haji menggunakan KWSP dan proses pendaftaran haji seterusnya adalah mengikut prosedur semasa LTH.

Meski menggunakan akaun KWSP namun pendaftaran haji ini tidak melibatkan pengeluaran duit dari akaun pun, ia sekarang cagaran saja.

Kemudahan ini sebenarnya sudah ada sejak 3 Januari 2012 lagi ya. Kita saja yang tak tahu.

Selamat mendaftar ya!

 

Sumber: www.kwsp.gov.my

 

 

 

 

 

Anzalna Akui Rumit Siapkan Potret Tun Mahathir, Banyak Tempahan. Akan Ke Set Penggambaran Lepas Semuanya Selesai

Anzalna Akui Rumit Siapkan Potret Tun Mahathir, Banyak Tempahan. Akan Ke Set Penggambaran Lepas Semuanya Selesai

 

 

Tak semua orang ada bakat melukis. Sudahlah cantik, pandai melukis pulak tu. Pelakon, Anzalna Nasir memang kerap memuat naik gambar lukisan hasil kreativitinya ke instagram. Walaupun menegaskan dia bukanlah pelukis profesional, namun mutu lukisannya boleh tahan. Malah dia pernah menang pertandingan lukisan di Kanada dan hasil lukisannya itu dicetak menjadi kad Krismas.

 

Suka lukisan abstrak

 

Melalui instagram, Anzalna mengakui lebih suka dengan lukisan abstrak. Katanya, lukisan abstrak bukan sekadar lukisan tetapi mempunyai makna di sebaliknya. Malah lukisan macam itu selalunya hanya difahami oleh orang seni.

 

Selain itu, Anzalna juga suka melukisa bunga.

 

Tak berhenti berlakon

 

Have I changed my profession from an actress to an artist? Answer is, acting has always been my passion and Alhamdulillah until now I still get offers for acting. Thank you Global Station, Suhan and others for always offering me with dramas 100 episodes to telemovie but unfortunately I’m not ready to be on set since I have to finish up all the paintings people have ordered. Honestly, I love what I’m doing, thanks to those who have been supporting me and InsyaAllah, will be back on set shooting again soon. Painting takes a lot of time. The painting I did of Tun M, our prime minister took me ages to get it done. Perhaps I should get a signature from Tun M so that I can do more charity after this. Nak signature please Che Det… 😊 #AnzalnaDaVincci #DontExpectTooMuch #ImNotAProfessionalArtist #PortraitTunMAtasPermintaanKorang

A post shared by Anzalna Nasir (@anzalnanasir88) on

Have I changed my profession from an actress to an artist? Answer is, acting has always been my passion and Alhamdulillah until now I still get offers for acting. Thank you Global Station, Suhan and others for always offering me with dramas 100 episodes to telemovie but unfortunately I’m not ready to be on set since I have to finish up all the paintings people have ordered. Honestly, I love what I’m doing, thanks to those who have been supporting me and InsyaAllah, will be back on set shooting again soon. Painting takes a lot of time. The painting I did of Tun M, our prime minister took me ages to get it done. Perhaps I should get a signature from Tun M so that I can do more charity after this. Nak signature please Che Det… 😊 #AnzalnaDaVincci#DontExpectTooMuch#ImNotAProfessionalArtist#PortraitTunMAtasPermintaanKoran

Berlakon tetap keutamaan, tapi banyak tempahan lukisan

Soalan saya dah tukar profesion ke? Daripada berlakon jadi pelukis? Jawapannya, berlakon adalah minat saya yang utama. Alhamdulillah sampai sekarang saya masih dapat tawaran berlakon. Terima kasih Global Station, Suhan dan lain-lain production house yang selalu menawarkan saya drama 100 episod atau telemovie. Tapi saya tak ready nak on set sebab nak siapkan lukisan yang telah ditempah.

Siapkan lukisan Tun Mahathir

Anzalna mengakui masih belum mahir melukis potret tapi ramai yang minta dia cuba lukis potret Tun M.

Saya suka apa yang saya buat sekarang. Terima kasih kepada mereka yang telah menyokong saya. Lepas siap semuanya, saya akan kembali on set. Melukis ni ambil banyak masa yang panjang. Contohnya potret Tun M, cukup lama. Mungkin kena dapatkan tandatangan daripada Tun M supaya saya boleh melakukan lebih banyak amal selepas ini. 

 

Apa korang nampak?

 

Anzalna memang suka lukisan abstrak

 

Kaabah

 

Sweetnya bunga

 

 

Sumber: https://www.instagram.com/anzalnanasir88/?hl=en

4 Kali Bersalin, 4 Kali Czer, Ibu Ini Kongsi Dugaan Yang Dilalui Termasuk Tumpah Darah. Tapi Untungnya Waktu Pantang Dijaga Rapi Oleh Suami

4 Kali Bersalin, 4 Kali Czer, Ibu Ini Kongsi Dugaan Yang Dilalui Termasuk Tumpah Darah. Tapi Untungnya Waktu Pantang Dijaga Rapi Oleh Suami

 

 

 

Bersalin secara caesarean (czer) bukanlah sesuatu yang mudah. Ya, memang sama ada normal mahupun czer, kedua-duanya ada pahit getirnya yang tersendiri. Namun apabila bersalin secara czer, perut dibelah, kemudian dijahit, lukanya pula kena dijaga rapi. Tak boleh basah. Jika tidak, tanggunglah azab jika luka terbuka, berair malah bernanah.

Sekali czer pun sudah cukup perit, apatah lagi jika berkali-kali. Perkongsian pengasas produk Ellsee, Puan Sheda Said, 40 tahun, begitu bermanfaaat dibaca demi memberi pemahaman kepada wanita yang bersalin secara czer. Bukan sekali, bukan dua kali, malah empat kali wanita ini bersalin secara czer.

 

Czer kali pertama tanpa persediaan mental

Dua belas jam di bilik bersalin bukanlah tempoh yang singkat. Laluan sudah buka 4 cm namun sedikit pun dia tidak berasa sakit. Selepas melihat keadaan Sheda yang sudah tidak bertenaga dan bayi pun sudah terlalu lemah, doktor membuat keputusan untuk czer.

“Kali pertama czer pada 2003, saya memang tidak bersedia dari segi mental dan fizikal. Ditambah pula dengan tiada pengalaman bersalin. Jadi jiwa dan mental stres. Bila nurse kata kaki kena gerak-gerak sikit barulah darah jalan, saya cuba untuk buat macam tu. Perut yang sakit kena belah tu dah mula rasa sakit bila bius habis selepas 6 jam. Nak bangun pun seksa. Nak ke tandas pun saya siap meniti tepi dinding dengan kepala pening dan mata berpinar,” ceritanya.

Baby besar

Pada 2006, sekali lagi Sheda perlu melalui pengalaman czer kerana hasil imbasan doktor menyatakan bayinya besar. Selepas diukur tulang pinggulnya, doktor bimbang jika bersalin secara normal akan tersangkut bahu.

“Walaupun kita berdoa supaya boleh bersalin normal, namun mind set kena sentiasa bersedia hadapi sebarang kemungkinan. Saya lakukan persediaan minda dan emosi. Dan ianya mujarab untuk mengurangkan kesakitan dan rasa stres bila kena czer,” ceritanya lagi.

Trauma bersalin Czer kali ketiga

Apabila sudah dua kali bersalin czer, maka Sheda tiada pilihan untuk bersalin normal kerana memang wajib czer apabila hamil lagi  pada 2011. Dua kali dicucuk bius, barulah bius itu berfungsi memberikan kesan kebas kepadanya. Sakitnya hanya Allah yang tahu. Sampai dia mengakui rasa seperti trauma.

“Sepatutnya selepas bersalin kali ketiga secara czer, orang tu dah tak boleh mengandung lagi demi keselamatan diri. Tapi disebabkan doktor tengok luka czer saya elok, dia benarkan seorang lagi. Anak ketiga saya lahirkan bayi perempuan.” katanya.

Diuji tak boleh berjalan kesan bius 3 kali

Menurut Sheda, ketika hamil anak keempat, dia tidak mampu berjalan. Pergerakannya perlu dipapah oleh suami. Sebagai seorang usahawan, sudah pasti masalah ini mengganggu pergerakannya untuk menguruskan bisnes.

“Saya bimbang sangat kalau lepas bersalin ni tiba-tiba lumpuh ke, apa ke. Maklumlah masa mengandung tu nak ke mana-mana memang suami kena papah. Kena naik kerusi roda. Kata doktor, ini semua ialah kesan bius tiga kali czer sebelum ini. Bila saya tanya doktor apa ubat untuk boleh berjalan masa mengandung ni, doktor kata ubatnya bersalin,” tambah Sheda.

Tumpah darah selepas czer kali ke-4

September 2016, selepas bersalin secara czer untuk kali keempat, Sheda dijaga rapi di hospital. Selepas selesai czer, dia diletakkan di sebuah bilik khas. Setiap jam ada nurse yang tukarkan pad. Sehinggalah suatu ketika, nurse yang menukarkan padnya tiba-tiba keluar secara tergesa-gesa lantas masuk kembali bersama seorang doktor.

“Ngeri apabila teringat doktor memasukkan tangannya ke dalam laluan peranakan. Darah keluar banyak disebabkan saya tumpah darah. Doktor seluk sebab nak keluarkan darah beku. Inilah pengalaman yang tak boleh dilupakan. Dan ini juga anak yang terakhir kerana saya dah ikat. Cukuplah empat orang anak saya dilahirkan secara czer,” katanya.

Suami beri sokongan moral

Tuan Borhan Mahmood, 47, bolehlah dikatakan sebagai suami contoh kerana mampu menjaga isteri yang bersalin czer empat kali. Sebagai anak bongsu daripada 12 beradik, dia mengakui mendapat ilmu menjaga wanita berpantang melalui pemerhatian apa yang dibuat oleh ibunya kepada kakak-kakaknya.

“Saya dan isteri sama-sama anak yatim piatu. Jadi apabila isteri bersalin, sayalah yang jaga. Nak harapkan siapa lagi? Sheda pulak satu-satunya anak perempuan dalam adik-beradik dia.

Memang renyah jaga isteri berpantang tapi bagi saya inilah masanya untuk bagi isteri betul-betul rehat. Kerja rumah, memasak, jaga anak semua saya buat. Isteri cuma pegang anak masa dia nak menyusukan anak je. Kena ikhlaskan hati untuk kita sendiri happy tengok isteri sihat betul-betul.

Orang bersalin czer ni lain. Dua minggu pertama lepas bersalin memang kena jaga betul-betul. Kita tak rasa. Isteri yang rasa. Kita kena jaga emosi dia jangan sampai terganggu,” ujar Tuan Borhan.

Air mandian, bertungku

Setiap kali mandi, Tuan Borhan akan sediakan air hangat untuk isterinya. Bertungku pula dilakukan sepanjang masa. Besi panas berbungkus diletakkan di bawah punggung, labu betis sepanjang masa. Tujuannya supaya isteri kekal dalam keadaan hangat dan melancarkan perjalanan darah.

“Ada yang bertungku hanya selepas mandi. Tapi saya pastikan isteri bertungku sepanjang masa. Saya celup besi tu dalam air panas, bungkus dengan kain. Bila suhu kurang, saya celup lagi dalam air panas. Cuma berurut je lah saya tak pandai. Saya panggil tukang urut.”

Menu Berpantang

Antara hidangan untuk dinikmati isterinya ketika berpantang:
1) Ikan haruan – sup, bakar
2) Daging rusa – sup, black pepper, halia
3) Ikan gelama – bakar
4) Ikan kerisi – bakar

“Nasihat saya pada suami yang isterinya sedang berpantang terutama yang bersalin czer tu, hargailah pengorbanan isteri kita. Jagalah sebaik-baiknya. Jaga emosi dia. Jangan bagi dia stres. Ikhlaskan hati ketika menjaga mereka yang sedang sakit. Mereka lahirkan zuriat kita, bertarung nyawa untuk itu semua. Bukannya lama, 40 hari je,” tambahnya.

 

Sanggup Buat DIY Barang-barang Kahwin Untuk Jimat Belanja Tapi Idea Wanita Ini Memang Kreatif! Tengoklah Dulang Hantaran Dia

Sanggup Buat DIY Barang-barang Kahwin Untuk Jimat Belanja Tapi Idea Wanita Ini Memang Kreatif! Tengoklah Dulang Hantaran Dia

 

 

Ramai pasangan yang bakal berkahwin ketika ini mengeluh kerana majlis memakan belanja yang besar.

Paling tidak RM10 ribu kena ada dalam tangan, itu tak kira lagi duit hantaran. Sebab itulah wanita bernama ini berusaha mencari cara untuk mengurangkan belanja majlis perkahwinannya.

Dan caranya diusahakan adalah buat sendiri atau DIY barang-barang kegunaan untuk majlis kahwin, kalau tidak pun  Neytrashazeyra atau Syahirah ini akan mencari alternatif untuk menjimatkan kos.

Tapi apa yang dilakukan memang kreatif. Jom kita tengok cara dia. Bakal raja sehari boleh tiru nih!

 

 

 Dulang hantara nyiru RM3.50 jer

Candle holder botol recyle

Bunga dari manila card jer uols

Thank you sticker 120pcs = RM3

Manik organza, daun, bunga beli online

Kasut RM15, buat apa beli mahal pakai sekali jer

 

Baju kahwin pun beli online, tambah  lace sendiri

 

 

Design sendiri pakai Canva kad kahwin

 

Bunga telur DIY, ibu, adik, anak jiran buatkan 

 

Bunga telur jadi bunga serunding, makcik sponsor

 

Lampu beli kat Shopee

Wedding kat garden, lampu krismas pun boleh

Doorgift Kopi Che Nah

Idea goddies

 

Deko guna kertas je

So amacam bakal-bakal pengantin lain boleh buat tak macam ni!

 

Sumber:

 

 

 

 

6 Tahun Di Perantauan, Ibu Bapa Gadai Tanah Untuk Sambung Belajar, Dr. Saidatul Husna Kongsi 20 Formula Asas Untuk Raih Kejayaan

6 Tahun Di Perantauan, Ibu Bapa Gadai Tanah Untuk Sambung Belajar, Dr. Saidatul Husna Kongsi 20 Formula Asas Untuk Raih Kejayaan

 

 

 

Perkongsian cerita jalan hidup Dr. Saidatul Husna atau lebih dikenali sebagai Dr. Sai Munger di Facebook memang menarik. Bukanlah berasal daripada keluarga berada. Malah ibu bapanya sanggup menggadai tanah demi melihat anaknya itu berpeluang melanjutkan pengajian dalam bidang perubatan di Mesir.

Tidak pernah keluar dari tanah kelahirannya, Kelantan, namun beliau berjaya melalui kehidupan selama 6 tahun di perantauan demi berjaya dalam pengajian. Beliau ialah salah seorang daripada 12,000 penuntut yang dibawa pulang ke tanah air ketika Mesir dalam keadaan darurat akibat rusuhan pada kejatuhan Presiden Mubarak dulu.

Sebagai doktor muda, Dr Sai Munger meraih perhatian di laman sosial dengan perkongsian yang bukan sahaja mengenai sakit puan, namun mengenai motivasi-motivasi yang sangat santai.

Antara perkongsian beliau dia laman sosial ialah mengenai jati diri kewanitaan. Ini kerana beliau sendiri pernah melalui kehidupan yang amat sukar kerana fitnah. Tidak sanggup melalui kehidupan yang penuh getir, pernah tertekan sehingga hampir meragut nyawa sendiri.

Tekanan demi tekanan sedikit pun tidak melelahkan. Dia bangkit setelah puas berdoa kepada ALLAH sehingga ditemukan dengan motivator yang merobah mentalitinya. Kini, dia berjaya bergelar doktor dan ingin menjadi manusia bermanfaat kepada lebih 10,000 pengikutnya di Facebook serta seluruh masyarakat.

Baru-baru ini beliau memuat naik 20 formula asas wanita berjaya. Ternyata formula asas itu lebih kepada bagaimana wanita lebih mudah positifkan diri untuk mencapai kejayaan dalam hidup sekali gus lebih bahagia melalui kehidupan di muka bumi ini.

20 FORMULA ASAS WANITA BERJAYA
1.Jelas dengan tujuan hidup.
2.Segera membayar hutang.
3.Berhenti salahkan orang.
4.Mengaku kesalahan diri sendiri.
5.Agihkan baju yang tidak terpakai kepada orang miskin.
6.Buat kebaikan dan cuba sembunyikan dari pengetahuan orang lain.
7.Kurangkan bercakap, banyakkan mendengar.
8.Bersenam 30 minit setiap hari.
9.Kerja keras bukan untuk sempurna, tapi untuk cemerlang.
10.Tepati masa. Jangan beralasan.
11.Hentikan pergaduhan, selesaikan masalah.
12.Buat baik sekalipun tidak dibalas baik.
13.Ambil masa untuk bersendirian, hargai diri sendiri.
14.Semai akhlak yang baik. Sentiasa rendah diri.
15.Terima hakikat yang hidup ini tidak adil. Tapi hukum karma tetap ada.
16.Kunci mulut pada waktu yang tepat.
17.Hidup sepanjang hari tanpa mengumpat sesiapa.
18.Belajar dari pengalaman, merancang lebih baik untuk masa depan.
19.Hal remeh tolak tepi.
20.Nikmati hidup sekarang.

 

1) Pada hari ini, wanita perlu tekun menetapkan matlamat untuk hidup berjaya. Pada pendapat doktor, apakah penanda aras kejayaan bagi seseorang wanita?

Definisi kejayaan berbeza bagi sesetengah bangsa dan masyarakat. Wanita yang berjaya pada pendapat saya adalah mereka yang sekurang-kurangnya lengkap dengan dua jenis kriteria ini iaitu:

1) Patuh pada perintah agama.
2) Bijak menempatkan diri dalam masyarakat dan menambah nilai kepada keluarga serta orang luar.

Wanita yang berjaya tidak hanya berada di dalam rumah. Skop tugasan mereka sebenarnya luas. Mereka bijak berdikari, mengurus masa, kewangan dan tidak bergantung sepenuhnya kepada pendapatan mak ayah atau pasangan.

Tanggungjawab kepada karier dan keluarga perlulah seimbang di samping berkhidmat kepada masyarakat.

Peranan yang besar dan berat tidak menyebabkan dia lupa untuk mencintai dan menghargai diri.

Wanita berjaya adalah hero untuk dirinya sendiri dan orang sekeliling.

2) 20 Formula Asas Wanita Berjaya ini perlu diamalkan setiap hari untuk berjaya. Saya tertarik dengan formula kunci mulut pada waktu yang tepat. Boleh doktor jelaskan?

Setiap wanita tidak akan terlepas daripada pelbagai jenis ganguan perasaan. Emosi yang tidak stabil akan menghasilkan tindakan yang kurang rasional. Jadi mereka perlu lebih bijak mengawal emosi pada masa hadapan.

Ada kalanya frasa kunci mulut atau diam itu lebih baik daripada bersuara kerana dibimbangi percakapan kita banyaknya datang daripada emosi dan perasaan, bukan daripada rasional dan lojik.

3) Jika gagal, jangan salahkan orang. Apa yang doktor boleh jelaskan mengenai sikap sikit-sikit salahkan orang ini?

Walaupun payung tidak mampu menghalang hujan dari jatuh ke bumi, sekurang kurangnya ia mampu menghalang kepala kita daripada kebasahan.

Begitulah analogi hidup. Hujan itu kita anggap sebagai ujian, manakala payung pula sebagai penyelesaian.

Setiap kejayaan dalam hidup pasti akan menempuh pelbagai jenis jatuh bangun. Justeru penting kita mencari punca kepada setiap masalah. Menuding jari dan menyalahkan mana-mana individu tidak akan menyelesaikan masalah.

Cuba berfikir secara rasional dan bertindak secara bijak. Bantu rakan sekerja atau pasangan menyelesaikan kemelut yang melanda adalah lebih baik daripada melepaskan mereka sendiri dan terus menyalahkan sebelah pihak.

Jika perkara sebegini berlaku kepada kita, sewajarnya kita refleksi di mana salahnya dan cuba betulkan. Namun sekiranya kita dituduh salah sedangkan kita di pihak yang benar, anggaplah tohmahan itu seperti batu bata. Sakit bila dilempar, namun bermanfaat jika batu bata itu kita susun menjadi tapak asas kepada kekuatan diri sebelum membina sebuah bangunan yang gah.

 

4) Mind set kena jelas. Nak berjaya tak boleh malas. Macam mana nak kikis sifat malas dalam diri seseorang?

Saya teringat satu frasa dalam bahasa Inggeris, There is no elevator to success, you have to take the stairs. Maksudnya lebih kurang begini. Tiada lif menuju ke arah kejayaan, kamu perlu menaiki tangga. Ini bermakna kejayaan yang relevan dan berterusan memerlukan perjuangan ‘mendaki tangga’ yang bertingkat dan bertahap.

Maka, dalam proses kita mendaki ke atas, pasti ada sifat-sifat lemau, malas yang memperlahankan perjalanan. Hasilnya kita jadi kurang bersungguh-sungguh untuk mencapai apa yang kita inginkan. Cara untuk atasi semua ini, ada 3 pesanan yang boleh saya kongsikan iaitu

1) TETAPKAN MATLAMAT YANG JELAS. Seeloknya tampal segala jenis visi misi, siapa kita dalam 10, 30 dan 50 tahun akan datang. Lakarkan dalam bentuk peta minda. Boleh mulakan lakaran impian kita dengan ‘WH Questions’ seperti dengan Siapa, Apa, Bagaimana, Di mana, dan Bila kita akan menikmati suasana kejayaan yang diimpikan.

2) KENALI POTENSI DIRI. Kita semua istimewa. Elbert Einstein pernah berkata,

” Kita semua adalah genius. Tetapi jika ikan di dalam kolam disuruh memanjat pokok, pasti ikan itu tidak mampu. Cuba kita minta dia berenang sejauh mana yang mungkin, pasti berjaya. Itulah yang ingin saya fokuskan, kenali dan kaji apa potensi diri.

Ramai di antara kita yang minat menulis, melukis, menjahit, berpotensi membuat ucapan yang berpengaruh, bersukan, memasak, berseni, dan sebagainya.

Bakat itu ada, cuma kita jarang beri peluang kepada diri untuk meneroka lebih lagi. Kita cenderung untuk berjaya jika apa yang kita usahakan adalah berdasarkan minat dan keghairahan.

3) CARI GURU ATAU MENTOR. Walaupun guru bisu datangnya daripada pengalaman, kita masih memerlukan guru yang boleh berkata kata, supaya bila mana motivasi jatuh dan kurang produktif, guru atau mentor ini boleh bantu untuk jalan terus.

 

5) Setiap wanita boleh berjaya sama ada bujang mahukan isteri orang ataupun janda. Bagaimana suri rumah turut boleh buktikan mereka boleh berjaya walau hanya dengan duduk di rumah?

Suri rumah atau wanita berkerjaya, kedua-duanya adalah karier. Suri rumah juga bekerja dan berkhidmat untuk keluarga. Jadi wajar kita senaraikan ia sebagai satu daripada pilihan pekerjaan.

Ramai suri rumah di luar sana yang berjaya mengekalkan prestasi yang baik sebagai ibu, isteri, malah ada yang mula bergiat dalam dunia bisnes.

Ramai suri rumah sepenuh masa yang memegang status jutawan ketika masih muda. Kagum bukan. Berjaya dalam usia belia. Inilah wanita luar biasa yang boleh dijadikan inspirasi untuk suri rumah khasnya dan semua wanita umumnya. Apa yang penting, status bukan ukuran, tetapi azam, tekad dan usaha penentu bagaimana kita berakhir.

Sumber: Facebook https://www.facebook.com/SyarifahSayeda

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: