Datuk Aznil Tak Berjaya Bantu Lelaki Tua Check In Di Lapangan Terbang, Respon MAS Sangat Dihargai

Datuk Aznil Tak Berjaya Bantu Lelaki Tua Check In Di Lapangan Terbang, Respon MAS Sangat Dihargai

 

 

Pengacara, Datuk Aznil Nanawi memang terkenal dengan sifat suka membantu orang yang berada dalam kesusahan. Terdahulu pernah tular beliau membantu seorang lelaki tua dengan memberikannya sebuah telefon bimbit. Terkini, beliau cuba lagi membantu seorang lelaki tua yang beratur untuk daftar masuk di lapangan terbang.

Melalui posting instagram Aznil dua hari lepas, beliau sedang beratur di barisan kelas perniagaan dan kelas pertama. Manakala lelaki tua itu dilihat beratur di barisan kelas ekonomi.

MAS di Bangkok

Ini berlaku di kaunter check in MAS di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi Bangkok semalam.
Seperti biasa jaluran beratur kelas perniagaan dan pertama mmg lengang dan tak ramai orang berbanding kelas ekonomi yang sangat panjang.

Terlihat lelaki tua beratur panjang

Paknil terlihat seorang lelaki tua yang berada di hujung garisan beratur kelas ekonomi yg panjang itu.
Paknil tak terbayang bagaimana dia terpaksa berdiri begitu lama sebelum tiba giliran dia untuk didaftar masuk.

Minta kebenaran beri laluan kepada lelaki tua itu

Selanjutnya, Aznil cuba berbicara dengan petugas kaunter untuk membenarkan lelaki tua itu daftar masuk di laluan kelas perniagaan. Ini memandangkan Aznil bersimpati dengan lelaki tua itu yang perlu beratur panjang. Kudrat seorang lelaki tua mungkin tidak terdaya untuk berdiri lama untuk beratur sebelum dapat berurusan untuk daftar masuk.

Paknil cuba nak minta kebenaran dpd petugas kaunter kelas perniagaan bagi memberi laluan kepada lelaki tua itu daftar masuk tetapi tidak diizinkan. Paknil paham mungkin itu SOP nya.

Saran wujudkan kaunter khas

Apabila berdepan dengan situasi begini dan Aznil tidak terdaya membantu lelaki tua itu disebabkan SOP yang diamalkan, Aznil telah mencadangkan supaya MAS mewujudkan kaunter laluan khas untuk golongan yang memerlukan. Ini kerana tidak semua individu mempunyai kudrat yang sama untuk berdiri dan beratur panjang.

Tetapi #paknil nak syorkan agar MAS mulakan kaunter khas untuk orang tua, wanita mengandung, golongan istimewa dan yg bawa2,kanak. Mungkin kita akan lebih dihormati #malaysiaairlines

Respon MAS dipuji

Melalui video dan caption di instagram, MAS telah memberikan maklum balas yang memberangsangkan. Saranan Aznil akan dibawa ke tengah untuk dibincangkan. Tahniah Aznil. Jika berjaya, nampaknya Aznil telah membantu ramai individu yang memerlukan laluan khas tersebut.

 

Semoga dengan adanya sedikit perubahan tetapi membawa makna yang besar ini boleh menjadikan Malaysia sebagai salah satu negara terbaik di dunia.

Inilah sebab kita bakal jadi Negara terbaik di dunia. Sedia menerima teguran dan sentiasa positif. Tahniah @malaysiaairlines !!

 

View this post on Instagram

 

Ini berlaku di kaunter check in MAS di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi Bangkok semalam. Seperti biasa jaluran beratur kelas perniagaan dan pertama mmg lengang dan tak ramai orang berbanding kelas ekonomi yang sangat panjang. Paknil terlihat seorang lelaki tua yang berada di hujung garisan beratur kelas ekonomi yg panjang itu. Paknil tak terbayang bagaimana dia terpaksa berdiri begitu lama sebelum tiba giliran dia untuk didaftar masuk. Paknil cuba nak minta kebenaran dpd petugas kaunter kelas perniagaan bagi memberi laluan kepada lelaki tua itu daftar masuk tetapi tidak diizinkan. Paknil paham mungkin itu SOP nya. Tetapi #paknil nak syorkan agar MAS mulakan kaunter khas untuk orang tua, wanita mengandung, golongan istimewa dan yg bawa2,kanak. Mungkin kita akan lebih dihormati #malaysiaairlines

A post shared by Datuk Aznil Hj Nawawi (@aznilnawawihm) on

VK kagum dengan orang yang prihatin macam Pak Nil ni. Beliau sangat prihatin dengan nasib golongan yang memerlukan. Semoga rezeki Pak Nil melimpah ruah dan dipermudahkan urusan beliau dalam kerjaya.

Sumber: Datuk Aznil Hj Nawawi

Nak Berjaya, Alasan Buang Jauh-Jauh, Chef Wan Saran Jadikan Video Bayi Usaha Turun Dari Katil Sebagai Inspirasi

Nak Berjaya, Alasan Buang Jauh-Jauh, Chef Wan Saran Jadikan Video Bayi Usaha Turun Dari Katil Sebagai Inspirasi

 

 

Hendak berjaya dalam hidup, seseorang itu perlu berusaha. Chef Selebriti, Chef Wan semalam berkongsi video seorang bayi perempuan turun dari katil sebagai inspirasi. Sesungguhnya video itu sungguh memberikan maksud tersirat.

Menurut Chef Wan, kejayaan tidak akan datang bergolek. Apatah lagi bagi orang yang suka beri alasan dan asyik menyalahkan orang lain. Seseorang itu juga perlu belajar hidup dalam kesusahan terlebih dahulu supaya boleh membina jati diri yang kuat berusaha untuk hidup senang.

 

Kuasa minda seorang bayi

Please take time to watch this video till the end.
Such a bright child and wise too.
See how the mind power developed by itself even as a baby Allah dan beri a mind of its own.

Its all about survival.
This is the mind power that has strong determination and will power not to give up on things.
We should dari awal learned to cultivate this didalam sifat anak2 kita to acquire and learned new things.

Dididik dari kecil

As a child i too developed my own instinct untuk terus berusaha mencari rezeki yg Halal untuk my own family ad young as umur 9 tahun dah mula menjual kueh dan betcucuk tanam my 1st lesson how i can bring food to the table.
Despite being successful i also encouraged both my children to do what they need to do to be successful with me not sticking my nose to much but i am always there to guide them if they need too.
Biar mereka belajar cara hidup yg susah tetap gigih dan belajar dari kesilapan masing2.
Its the best lesson they can give themselves as i went through that myself.

Segala ujian jadikan lebih kuat

Remember i always say.
” What doesnt kill me will make me stronger!”.
Some people bila kita bercerita benda yg baik mereka pulak terasa hati konon nya kita ini menunjuk kebaikan kita dan sudah rasa besar kepala pulak?
Ada yg berkata ” U boleh la buat semua u buat boleh jadi tetapi kita belum tentu lagi!”
U see if they both have such defensive attitude to ” comfort” themselves how are they going to opened up and change?
U see alot of successful people in their life will make special effort to usaha and not be spoon fed neither memberi pelbagai alasan yg remen temeh.
They just go and do it?

Jadikan video ini sebagai teladan

Look at this child with the mind of her own using her common sense she said by hook or by crook i am getting out of this bloody bed!
At last she made it.
Sempat gelak lagi as she knew that in the end she can do it.
See how people can be motivated and driven all the time?

Buang alasan jauh-jauh

U wonder why?
Its all about making it happened!
Bukan beri alasan atau mencari kesilapan orang lain!
U think what others might think of me will change my mind set?
Off course not!
Infact what they do is give me more strength each day.
THIS IS HOW ONE SHOULD HANDLE LIFE.
STOP JUDGING AND STOP FEELING THAT U CANT DO IT!

 

 

View this post on Instagram

 

Please take time to watch this video till the end. Such a bright child and wise too. See how the mind power developed by itself even as a baby Allah dan beri a mind of its own. Its all about survival. This is the mind power that has strong determination and will power not to give up on things. We should dari awal learned to cultivate this didalam sifat anak2 kita to acquire and learned new things. As a child i too developed my own instinct untuk terus berusaha mencari rezeki yg Halal untuk my own family ad young as umur 9 tahun dah mula menjual kueh dan betcucuk tanam my 1st lesson how i can bring food to the table. Despite being successful i also encouraged both my children to do what they need to do to be successful with me not sticking my nose to much but i am always there to guide them if they need too. Biar mereka belajar cara hidup yg susah tetap gigih dan belajar dari kesilapan masing2. Its the best lesson they can give themselves as i went through that myself. Remember i always say. ” What doesnt kill me will make me stronger!”. Some people bila kita bercerita benda yg baik mereka pulak terasa hati konon nya kita ini menunjuk kebaikan kita dan sudah rasa besar kepala pulak? Ada yg berkata ” U boleh la buat semua u buat boleh jadi tetapi kita belum tentu lagi!” U see if they both have such defensive attitude to ” comfort” themselves how are they going to opened up and change? U see alot of successful people in their life will make special effort to usaha and not be spoon fed neither memberi pelbagai alasan yg remen temeh. They just go and do it? Look at this child with the mind of her own using her common sense she said by hook or by crook i am getting out of this bloody bed! At last she made it. Sempat gelak lagi as she knew that in the end she can do it. See how people can be motivated and driven all the time? U wonder why? Its all about making it happened! Bukan beri alasan atau mencari kesilapan orang lain! U think what others might think of me will change my mind set? Off course not! Infact what they do is give me more strength each day. THIS IS HOW ONE SHOULD HANDLE LIFE. STOP JUDGING AND STOP FEELING THAT U CANT DO IT!

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

VK pun jadi termotivasi bila tengok video ni. Bijak betul baby tu.

Sumber: Chef Wan

Pemandu GrabCar Tak Ambil Bayaran, Lelaki Berkerusi Roda Luah Rasa Terharu Di Facebook

Pemandu GrabCar Tak Ambil Bayaran, Lelaki Berkerusi Roda Luah Rasa Terharu Di Facebook

 

 

Pada hari ini masih ramai orang yang berhati mulia namun selalunya yang buruk itu orang lebih nampak kehadirannya. Baru-baru ini viral di laman facebook kisah seorang pemandu grab yang sangat berbudi bahasa dan baik hati.

Seorang pengguna akaun facebook bernama Zamri Mohamed Orgpayrock telah memuat naik kisah pemandu grab yang membawanya balik ke rumah tanpa mengambil tambang yang sepatutnya dubayar sebanyak RM24. Tujuan dia memuat naik kisah itu ialah kerana ingin mengucapkan terima kasih kepada pemandu tersebut.

“Terima kasih yang tidak terhingga kepada pemandu Grab ini yang mengambil saya yang berkerusi roda di Hospital Besar Kuala Lumpur sewaktu hujan lebat & menghantar saya sehingga ke Taman Medan, Petaling Jaya tanpa menerima sebarang bayaran walau 1 sen pun daripada saya,” ucap Zamri.

Dahlah dia angkat saya…

Rasa terharu Zamri ini bertambah-tambah kerana memikirkan betapa susah payah pemandu grab ini mengangkatnya dari kerusi roda ke dalam kereta dan dari dalam kereta ke kerusi roda. Inilah yang membuatkan Zamri rasa terhutang budi dengan pemandu grab tersebut.

“Dengan bersusah payah beliau mengangkat saya masuk ke dalam dan mengeluarkan saya dari kereta sehingga berpeluh-peluh. Semoga Allah S.W.T. memudahkan perjalanan dan memurahkan rezeki beliau sekeluarga. Amin.”

Netizen mendoakan pemandu GrabCar

Ekoran kisah yang viral ini, ramai netizen mengucapkan syukur dan mendoakan supaya pemandu itu dimurahkan rezeki.

Murni jiwanya

Moga bertambah murah rezekinya

Allah balas keikhlasan hati

 

Terima kasih yang tidak terhingga kepada pemandu Grab ini yang mengambil saya yang berkerusi roda di Hospital Besar Kuala Lumpur sewaktu hujan lebat & menghantar saya sehingga ke Taman Medan, Petaling Jaya tanpa menerima sebarang bayaran walau 1 sen pon dari saya. Dengan bersusah payah beliau mengangkat saya masuk kedalam & mengeluarkan saya dari kereta sehingga berpeluh2… Semoga Allah S.W.T. memudahkan perjalanan & memurahkan rezeki beliau sekeluarga… Amin…

Zamri yang menghidap kanser paru-paru tahap empat menggunakan khidmat pemuda tersebut untuk perjalanan dari Hospital Kuala Lumpur (HKL) pulang ke rumahnya di Taman Medan, Petaling Jaya. Semoga pemandu GrabCar yang baik hati itu dimurahkan rezeki. Alangkah bagusnya kalau ramai insan berhati mulia sepertinya.

Pun begitu, di laman facebook, Zamri ada memuat naik kisah bahawa pemandu GrabCar itu ada menghubunginya dan memaklumkan ID yang keluar di Aplikasi Grab Zamri bukan ID sebenar kerana dia menggunakan akaun abangnya untuk menjalankan perkhidmatan tersebut.

Pokok pangkalnya sikap terpuji pemandu tersebut harus dipuji kerana bukan sahaja tidak mengambil bayaran malah dia turut membantu golongan berkerusi roda seperti Zamri dengan cara mengangkat. Itu sudah sangat baik dan harus dipuji.

 

VK pun nak turut serta ucap tahniah pada pemandu GrabCar yang berhati mulia ini. Tak ramai orang macam awak dik. Semoga awak murah rezeki dan terus membantu golongan yang memerlukan.

Sumber: Zamri

20 Tahun Merokok Sampai Tonsil Bernanah, Lelaki Ini Gembira Untung RM6,120 Lepas Tekad Berhenti Rokok

20 Tahun Merokok Sampai Tonsil Bernanah, Lelaki Ini Gembira Untung RM6,120 Lepas Tekad Berhenti Rokok

 

 

 

Tempoh 20 tahun bukanlah tempoh yang sekejap. Ianya adalah satu tempoh yang cukup lama. Bayangkan macam mana keadaan organ dalaman yang terjejas akibat aktiviti merokok sepanjang tempoh itu. Maka tidak hairanlah apabila lelaki bernama Mohd Firdaus ini mengakui dia mengalami pelbagai masalah kesihatan sepanjang bergelar perokok tegar.

“Semasa bergelar perokok, saya selalu batuk sampai sesak nafas. Kalau demam, selalunya saya demam disebabkan masalah tonsil dan banyak kali doktor sarankan buat pembedahan tonsil. Semuanya kerana tonsil saya bengkak apabila saya demam. Sampaikan tahap bernanah dah tonsil saya tu. Bila dah setahun berhenti merokok ni, saya rasa semakin sihat dan rasa lapang dada ni apabila bernafas. Sudah tak kerap demam tonsil dan banyak lagi perubahan dalam kesihatan”

Hati kena cekal, ubat nikotin hanya ganti

VK kagum dengan semangat Firdaus dalam usaha untuk dia berhenti merokok. Tanpa menggunakan ubat nikotin pun. Ini kerana menurut Firdaus, ubat nikotin tu seperti gantian nikotin yang diambil apabila merokok, jadi tetap tak bebas nikotin.

“Saya ada buat survey pada kawan-kawan yang cuba berhenti merokok menggunakan bantuan ubat nikotin tapi kebanyakannya tak berjaya sebab ubat tu hanya gantian. Bila ubat itu habis, cari balik rokok. Sebab itu saya ambil keputusan untuk terus berhenti dengan usaha kuatkan semangat dan cekalkan hati.”

Demi menguatkan semangat, Firdaus perbanyakkan berdoa dan dekatkan diri dengan Allah. Ya, hanya Tuhan yang boleh membantu hamba-NYA yang berusaha untuk ke arah kehidupan yang lebih baik.

Ikuti perkongsian Firdaus di facebook.

Apa saya dapat selepas setahun berhenti merokok?

Alhamdulillah genap setahun dah stop smoking dgn izinNYA. Bersyukur sangat kerana menjadi insan terpilih mendapat hidayah dan diberikan kekuatan.

Saya bekas perokok tegar 20thn dari usia 15thn sehingga 35thn, bekas perokok tegar Dunhill Red, Winston Red & Marlboro menthol.

Setahun dah saya berhenti merokok apa yang saya dapat setahun ini?

Kesihatan

 Saya dah x batok sehingga sesak nafas lagi.
 Saya dah x demam tonsil lagi dan x perlu dah operation tonsil.
 Saya rasa kehidupan seharian semakin rasa sihat dan rasa dada lapang jek bila bernafaz.

Kehidupan

✔ Saya rasa semakin dekat dengan Maha Pencipta kerana rasa senang untuk beramal ibadah.
✔ Saya rasa doa senang diterima dan apa yg dihajati senang termabrur.
✔ Saya rasa lapang fikiran tanpa fikirkan nak merokok lepas makan atau nak kena mencari tempat nak merokok bila di shopping complex atau bila drive jln jauh nak kena berhenti untuk merokok, bayak lebih masa untuk family.

Ekonomi

Antara kebaikan berhenti merokok, Firdaus menegaskan yang dia mempunyai lebih banyak masa dan kewangan untuk menggembirakan hati keluarga. Dapat selalu bercuti dengan keluarga sama ada ke luar negara mahupun dalam negara. Malah dia tidak perlu lagi selalu berhenti apabila dalam perjalanan untuk merokok. bagus, kan?

✔ First time saya dapat bawa 1 family travel overseas, biasa berdua dan selalu dapat pergi bercuti dgn family.
✔ First time dapat merasa tidur hotel bilik berharga 1 malam Rm1000++ di Lexis Hibiscus PD.
✔ First time rasa nak beli apa² pon x kesah dan berkira sgt sebab fikir dulu beli rokok lagi rugi bayak.

Untung RM6,120 setahun!

Sehingga hari ini kos perjimatan x beli rokok yg saya untung :
-Sehari untung Rm17
-Sebulan untung Rm510
-Setahun untung Rm6,120

Tak ada 1 kebaikan pun pada rokok

Bukan niat share nie untuk bangga diri tapi sekadar perkongsian untuk memberi semangat pada yg ingin berhenti merokok tu, berusahalah untuk berhenti.

Pada yang belum nak berhenti tu fikir²kan untuk berhenti merokok, sebab senaraikanlah sepuluh kebaikan merokok tak ada 1 pon kebaikannya yang boleh disenaraikan.

2 minggu bebas rokok, insya-Allah akan terus berhenti

Good luck pada yang nak berhenti merokok. Kita kena berusaha mencari hidayah Allah. Hidayah itu milik Allah sesiapa sahaja yg dikehendakiNYA pasti akan dapat HidayahNYA.

In Syaa Allah semoga dipermudahkan usaha kearah kebaikan. Niat berazam, berusaha dan kentalkan jiwa 2 minggu jek kena kuatkan semangat tu. In Syaa Allah lepas tu akan kembali pulih bebas dari rokok.

Terima kasih pada yang sudi membaca kisah saya ini.

#Ikhlasdariseorangbekasperokoktegar

Selain itu, Firdaus akui semangat yang diberikan oleh isteri, ahli keluarga dan orang terdekat adalah amat diperlukan. Semangat orang sekeliling termasuk semangat daripada diri sendiri amat membantu sepanjang usaha dia cuba berhenti merokok.

VK tabik spring la pada lelaki ni. Boleh bebas rokok dengan kecekalan hati. Betul kan pepatah Melayu kata, hendak seribu daya, tak hendak seribu dalil. Kalau dalam diri memang dah pasak niat nak berhenti merokok, mesti boleh punyalah. Syabas!

Sumber: Mohd Firdaus

 

Kali Pertama Uruskan Jenazah Ketika Misi Kemanusiaan di Sabah, Anita Baharom Akui Gementar dan Seram

Kali Pertama Uruskan Jenazah Ketika Misi Kemanusiaan di Sabah, Anita Baharom Akui Gementar dan Seram

 

 

 

Hilang daripada radar dunia lakonan selama tiga tahun bukanlah bermakna pelakon, Anita Baharom hanya duduk di rumah tanpa melakukan sebarang aktiviti bermanfaat. Mengakui dia aktif dengan aktiviti kemasyarakatan, Anita menegaskan dia ingin membantu dalam usaha berdakwah untuk orang ramai.

“Sejak berhijab pada 2013, saya ada berlakon lagi. Tapi selepas itu saya stop sejak lahir anak kedua. Saya nak fokus pada anak-anak dan rumahtangga. Dalam masa sama ada buat bisnes kecil-kecilan. Tapi bukan itu saja yang saya buat. Saya aktif dengan aktiviti kemasyarakatan bersama Yayasan Amal Malaysia.”

 

Kali pertama kena mandikan jenazah

Menurut Anita, dia pernah mengikuti Misi Sukarelawan Bantuan Ziarah Dan Mahabah ke kawasan pedalaman Sabah dan Sarawak. Antara yang paling memberi kesan adalah pengalaman pada awal tahun di Pulau Banggi, Sabah.

“Ketika itu saya dimaklumkan ada kematian di pulau sebelah. Orang yang meninggal dunia ialah seorang warga emas wanita. Wanita itu telah meninggal dunia jam 8 malam. Saya perlu naik bot untuk ke sana. Bot yang saya naiki ni penuh dengan kuali besar dan tong gas yang digunakan untuk kami memasak nanti. Dengan buaya di tebing-tebing sungai. Perjalanan dari Pulau Banggi ke kampung yang ada kematian itu lebih kurang 30 minit perjalanan naik bot. Nama kampung itu ialah Kampung Selangan.

“Setibanya kami di pulau itu, saya nampak kediaman warga emas yang meninggal dunia itu rumahnya di atas air. Kumpulan saya sampai di sana jam 9 pagi. Maknanya sudah lebih 12 jam wanita itu meninggal dunia. Saya memang orang yang penakut sikit. Tapi dalam grup yang pergi menguruskan jenazah itu, sayalah yang paling tua. Yang lain semua lebih muda daripada saya.”

Nak dijadikan cerita, inilah pengalaman pertama Anita memandikan jenazah. Dia memang pernah mengikuti kursus pengurusan jenazah namun secara teori. Kini apabila perlu melakukan secara praktikal, pada jenazah yang sebenar pula, memang Anita akui, dia gementar.

“Macam-macam yang saya fikirkan. Terfikir macam mana kalau tiba-tiba matanya terjegil ke, apa ke. Memang seram. Namun saya perlu buat untuk meyakinkan masyarakat di sana bahawa kunjungan kami ke sana ialah untuk membantu mereka mengamalkan ajaran Islam dengan lebih baik.”

Yakinkan diri

Apabila perlu menguruskan jenazah buat kali pertama, Anita akui perlu yakinkan diri. Ingat kembali apa yang telah dipelajari termasuk merujuk buku mengenai pengurusan jenazah. Anita memanggil ahli keluarga terdekat si mati untuk sama-sama berada dalam ruang untuk memandikan jenazah.

“Setelah selesai memandikan dan mengapankan jenazah, si mati perlu dibawa keluar dari rumah untuk dikebumikan. Lokasi pengebumian pula di pulau sebelah. Jadi jenazah wanita ini perlu dibawa menaiki bot. Saya kagum dengan masyarakat di sini. Bayangkanlah ketika itu cuaca sudah semakin gelap. Hanya dengan sedikit cahaya lampu yang dipakai di kepala, perjalanan membawa jenazah ke sana dipermudahkan Allah.”

Bot dinaiki 40 orang

Dari pulau tempat mengebumikan jenazah, kumpulan Anita yang menguruskan jenazah tadi perlu kembali semula ke Kampung Selangan. Namun disebabkan hari sudah gelap, orang yang mengetuai misi ini mengarahkan orang yang menguruskan kubur juga balik sekali dengan bot yang sama.

“Saya mulanya terkejut juga dengan arahan itu. Bila dihitung semua penumpang adalah 40 orang. Dengan muatan berat tong gas dan kuali, saya gerun juga sebenarnya. Paling saya ingat semua penumpang senyap seribu bahasa. Orang di depan saya, saya dengar dia baca ayat-ayat suci. Masa tu memang terfikir mati itu begitu dekat dengan kita. Kawasan di situ dahlah ada buaya. Macam-macam bermain di fikiran. Masa pergi 30 minit, masa balik perjalanan tu ambil masa sejam sebab bot berat dengan muatan. Bila sampai je di lokasi yang dituju, semua penumpang mengucapkan syukur tak henti-henti.”

Malu dengan orang yang lebih tua

Anita mulai menyertai misi kemanusiaan bersama Yayasan Amal Malaysia sejak 2016. Ditanya kenapa sertai misi seperti ini, menurut Anita, dia ingin berbakti dan bantu orang lain yang ingin berbakti.

“Mereka yang buat kerja amal ni ramai juga yang tua-tua. Dan mereka ini tak pernah mengeluh walau sedikit pun. Pernah saya naik trak nak ke satu lokasi yang jauh di Sarawak. Kaki saya dah mula kebas-kebas dah. Konon nak luruskan kaki. Tapi saya pandang kiri kanan mereka ni umur dah 60, 70 tapi duduk tegap je. Takde pun kebas ke, sakit kaki ke. Saya malu. Jadi, kita yang muda-muda ni apa sumbangan kita pada masyarakat?

Niat kena ikhlas

Anita berterima kasih kerana suaminya reda dengan pemergiannya mengikuti misi kerja amal ini. Tanpa reda suami, pasti Anita tak berpeluang untuk berbuat bakti seperti ini.

“Kalau ada yang kata saya buat kerja amal sebab nak glamour, itu sangat salah. Saya tak pernah pun minta mereka letak poster ada gambar saya. Taka da. Saya pergi bukan atas jemputan tapi atas inisiatif sendiri saya nak pergi. Niat saya ikhlas membantu mereka yang memerlukan.

“Selain itu, sebelum pergi buat kerja amal, kena persediaan diri yang tinggi. Ada tempat yang tiada air, tiada elektrik, kena bangun tidur jam 4.30 pagi. Jadi kalau bersedia dengan itu semua, barulah boleh sertai sebagai sukarelawan. Hanya Allah yang membalas segala sumbangan kita ini.” kata Anita menutup bicara.

Kemanisan dalam kehidupan.. . Ada orang ingat saya pergi holiday… Sebenarnya bukan…. Saya sedang mengikuti MISI SUKARELAWAN BANTUAN ZIARAH DAN MAHABBAH bersama YAYASAN AMAL MALAYSIA @amalmalaysia .
Kami membantu masyarakat di pedalaman Sabah atau Sarawak… Tapi sekarang ni di Sabah… Yg masih daif kehidupannya… Membantu menjana ekonomi kehidupan mereka.. Membantu mereka mendapatkan pendidikan pra sekolah / tadika.. Tidak kira bangsa dan agama… Yg paling penting… Memberi mereka senyuman kegembiraan dengan kehadiran kita… Ini dah 4 kali saya join…. JOM JOIN JADI SUKARELAWAN..

 

VK jumpa Anita ketika majlis Media Preview – Tayangan 13 Khurafat (Episod Minyak Dagu & Buluh Perindu). Seronok berbual dengan Anita, mak 3 anak ni. Semoga come back Anita selepas tiga tahun bersara berlakon ni akan menambah seri dalam dunia seni. Anita kata, ini semua rezeki anak dan dia pun dah rindu dengan dunia lakonan. Anita bakal muncul dalam episod Gerun. Cerita 13 Khurafat ini akan ditayangkan mulai 17 Oktober 2018, jam 11 malam, Astro Prima dalam slot Meremang.

Sumber: Anita Baharom

Jaga Ibu, Hadiahkan Banglo Cara Wak Doyok Bahagiakan Orang Tua Wajar Dicontohi

Jaga Ibu, Hadiahkan Banglo Cara Wak Doyok Bahagiakan Orang Tua Wajar Dicontohi

 

 

Walaupun ramai yang suka mengecam tapi bab ini VK kagum respek dengan Wak Doyok. Di sebalik macam-macam kata-kata netizen dia tak kisah kerana matlamatnya adalah membahagiakan ibunya.

Semua itu diceritakan oleh Wak Doyok melalui instagramnya baru-baru ini. Ikon fesyen lelaki ini berkongsi bagaimana dia menelan segala caci maki terutama di media sosial demi mencari rezeki agar dapat menyediakan keselesaan untuk ibunya.

 

 

View this post on Instagram

A post shared by Wak Doyok (@wakdoyok) on

Alhamdulilah saya bersyukur yang teramat sangat kepada Allah hari ni saya dapat senyumkan,ketawakan,gembirakan ibu saya yang selama ini menjaga saya membesarkan saya menberi pendidikan akhlak yang baik untuk menjadikan saya insan yang berbakti kepada kedua ibu bapa saya.

Tiada yang berharga dalam hidup saya ia adalah untuk membahagiakan ibu dan bapa. Saya bekerja siang dan malam mencari rezeki selama beberapa tahun saya usahakan dengan mengunakan nama saya iaitu Wak Doyok walaupon dicaci dihina dimaki disosial media.

Matlamat saya adalah untuk keluarga saya selagi ibu saya masih ada selagi itulah saya terus menjaga dia. Saya bukan hendak menunjuk-nunjuk tetapi ini adalah hadiah saya sebuah rumah banglo saya buat khas untuk ibu saya yang berusia 76 tahun saya berilah sedikit keselesaan untuk nya menikmati sisa-sisa hidupnya di rumah baru ini.

Tuan-tuan mesti tahu yang saya dulu adalah orang yang sangat susah sekali rumah buruk retak seribu anai-anai berkampung disitu. Betapa peritnya saya laluai liku-liku hidup untuk berada di tahap sekarang ini. Saya berjaya bukan saya menipu orang atau menjatuhkan orang lain.

Saya berjaya atas berkat doa kedua ibu bapa saya selama ini tak putus-putus berdoa agar anak nya berjaya. Bukan untuk kaya raya tetapi sekadar hidup selesa di samping ibu dan bapa tercinta. Ini semua adalah hak ibu saya. Saya hanya menumpang sahaja.

Akhir kata apa yang saya kerjakan selama ini adalah untuk ibu saya. Kekasih,bini Itu semua boleh dicari tak hari ni tak lusa. Tatapi ibulah hanya satu dalam sejuta. Sayang gi lah ibu kita kerana dia adalah kunci segala rezeki dalam dunia ini. Dialah amanah Allah untuk kita menjaga sehingga hembusan nafaz terakhir. 

 

View this post on Instagram

 

Alhamdulilah saya bersyukur yang teramat sangat kepada Allah hari ni saya dapat senyumkan,ketawakan,gembirakan ibu saya yang selama ini menjaga saya membesarkan saya menberi pendidikan akhlak yang baik untuk menjadikan saya insan yang berbakti kepada kedua ibu bapa saya. Tiada yang berharga dalam hidup saya ia adalah untuk membahagiakan ibu dan bapa. Saya bekerja siang dan malam mencari rezeki selama beberapa tahun saya usahakan dengan mengunakan nama saya iaitu Wak Doyok walaupon dicaci dihina dimaki disosial media. Matlamat saya adalah untuk keluarga saya selagi ibu saya masih ada selagi itulah saya terus menjaga dia. Saya bukan hendak menunjuk-nunjuk tetapi ini adalah hadiah saya sebuah rumah banglo saya buat khas untuk ibu saya yang berusia 76 tahun saya berilah sedikit keselesaan untuk nya menikmati sisa-sisa hidupnya di rumah baru ini. Tuan-tuan mesti tahu yang saya dulu adalah orang yang sangat susah sekali rumah buruk retak seribu anai-anai berkampung disitu. Betapa peritnya saya laluai liku-liku hidup untuk berada di tahap sekarang ini. Saya berjaya bukan saya menipu orang atau menjatuhkan orang lain. Saya berjaya atas berkat doa kedua ibu bapa saya selama ini tak putus-putus berdoa agar anak nya berjaya. Bukan untuk kaya raya tetapi sekadar hidup selase di samping ibu dan bapa tercinta. Ini semua adalah hak ibu saya. Saya hanya menumpang sahaja. Akhir kata apa yang saya kerjakan selama ini adalah untuk ibu saya. Kekasih,bini Itu semua boleh dicari tak hari ni tak lusa. Tatapi ibulah hanya satu dalam sejuta. Sayang gi lah ibu kita kerana dia adalah kunci segala rezeki dalam dunia ini. Dialah amanah Allah untuk kita menjaga sehingga hembusan nafaz terakhir. 👵🏻 #SayaSayangIbu #YangManaSatuManiteeSyurga #TakPanaske #AkuYangPakaikoYangPanas #KodahKenapa #WegWak #WakDoyok #LegasiWakDoyok #WDLifeStyle #WakDoyokFC #BeardedGentlemen #Sedagher #MensWear #Fashion #MensFashionReview #StreetFashion #Dapper #Ootd #TheMenClub #MenWithClass #Details #Sartorialist #Pittiuomo

A post shared by Wak Doyok (@wakdoyok) on

Ok, korang yang mengecam tu ada hadiahkan banglo untuk mak korang. Huh!

 

 

Sumber: wakdoyok

 

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: