Malu Dengan Budak 8 Tahun Shamsul Ghau Ghau Insaf,  Kini Bergelar Tenaga Pengajar Agama Bertauliah

Malu Dengan Budak 8 Tahun Shamsul Ghau Ghau Insaf, Kini Bergelar Tenaga Pengajar Agama Bertauliah

 

 

Bermula dari rasa malu kerana membuka al-Quran terbalik dari kanan ke kiri, sejak itulah timbulnya
rasa insaf dalam diri pelakon, Shamsul Ghau Ghau. Kejadian itu dialami ketika berada di hadapan Kaabah semasa
mengerjakan umrah.

 

“Sedang duduk di depan Kaabah, seorang budak lelaki dalam lingkungan 7 atau 8 tahun umurnya duduk di depan Pak Su. Dia bukak Quran dan baca. Pak Su terfikir, sejak khatam Quran masa usia 12 tahun dulu, Pak Su tak pernah dah baca Quran. Terfikir, macam mana kalau Pak Su mati pada hari itu dalam keadaan Pak Su tak boleh baca Quran,” ceritanya.

Ketika itu Shamsul yang mesra dipanggil Pak Su mengakui dia rasa tercabar dengan kanak-kanak tersebut. Dia membuka Quran namun dalam keadaan terbalik hingga mencetuskan rasa bersalah dalam dirinya. Malah ketika itu dia sendiri gagap untuk membaca surah al-Baqarah kerana sudah lupa tanda-tanda bacaan yang sepatutnya diketahui oleh seluruh umat Islam.

Doa depan Kaabah

Keinsafan yang  dirasai di Kaabah itu menyebabkan dia memasang niat untuk mengubah diri. Mengambil kesempatan berada di bumi yang penuh barakah Pak Su memohon berdoa supaya dia yang ketika itu belum berumah tanga diberikan jodoh yang baik, dikurniakan anak yang menyejukkan hati, kediaman yang dekat dengan masjid selain dipermudahkan usaha untuk mengaji al-Quran. Paling utama, Pak Su berdoa supaya ditetapkan iman kerana dia sedar ketika itu imannya pasang surut.

Pada 2004, doa Pak Su dimakbulkan Allah. Dia bertemu jodoh dan tahun berikutnya dia dikurniakan seorang cahayamata malah doanya untuk punya rumah berhampiran masjid juga dimakbulkan.

“Pak Su juga bersyukur kerana Allah makbulkan Pak Su miliki rumah dekat betul dengan masjid. Sejak itulah Pak Su rasakan bahawa Allah dengar segala doa yang Pak Su bacakan ketika kali pertama pergi Mekah untuk mengerjakan umrah dulu. Maha Suci Allah.”

Tukar persekitaran

 

Menurut Pak Su, jika kita ingin berubah dalam hidup, hijrahlah dengan persekitaran terlebih dahulu. Kalau masih perlu berada dalam persekitaran lama, maka mereka yang ingin berhijrah itu perlu lebih kuat. Dia bagaimanapun bersyukur kerana memperoleh kawan-kawan baru yakni jemaah masjid yang dapat membantu membimbingnya.

Dari situ jugalah sedikit demi sedikit Pak Su belajar ilmu agama hingga kini dia sudahpun bergelar tenaga pengajar agama di Selangor. Pentauliahan ini diberikan oleh Jabatan Agama Islam Selangor yang membolehkan Pak Su mengajar agama dan al-Quran.

“Ilmu kita kena cari kerana ilmu tak datang sendiri. Pergi berguru dengan orang yang betul. Dan kena mula dengan menutup aurat sebaik mungkin terutama wanita,” nasihat Pak Su.

Istiqamah

Setiap perubahan perlukan proses yang berterusan dan istiqamah. Menurut Pak Su, untuk terus istiqamah, dia amalkan 5 perkara iaitu:

1) Rajin baca Quran dan faham maknanya.
2) Rajin solat pada waktu malam.
3) Banyak berzikir.
4) Kerap berpuasa.
5) Berkawan dengan orang soleh.

3 impian ingin dicapai

Semua orang inginkan kebahagiaan dalam hidup. Untuk mendapatkan kebahagiaan itu, sudah pasti perlu ada usaha dan tingkah laku kita sendiri perlu menjurus ke arahnya. Demikian kata Pak Su bila ditanya tentang impiannya yang ingin dicapai.

“Dalam hidup Pak Su, antara yang ingin Pak Su capai ialah untuk mati dalam iman. Biarlah pengakhiran hidup kita ini selalu ingat mati dan diakhiri dengan iman. Bahagialah kita di alam sana nanti. Keduanya, Pak Su ingin isteri dan anak jadi insan yang soleh serta solehah. Seterusnya, Pak Su ingin Allah melapangkan kubur ibu bapa dan masukkan mereka ke dalam syurga,” kata Pak Su.

Ditanya apakah impiannya yang lain, Pak Su mengungkap sesuatu yang berbeza.

  “Pak Su ingin mengislamkan Christiano Ronaldo. Apa yang Pak Su baca di internet, Christiano seorang yang punya keperibadian yang baik. Dia seorang pemain bola sepak bukan Islam namun sangat menyokong Islam. Malah dia pernah menolak kontrak syarikat produk Israel yang lumayan nilainya. Dia juga menolak bertukar jersey dengan pemain Israel dan turut menolak untuk diinterview oleh media dari Israel. Alangkah bagusnya jika dapat Islamkan beliau.”

VK pun rasa sejuk hati ketika menemu bual Shamsul Ghau Ghau di sebuah restoran di Bangi. Memang nampak berbeza sungguh beliau yang dulu dengan yang sekarang. Kata Pak Su kepada VK, jangan lupa baca al-Quran setiap hari walaupun sikit. Ini kerana itulah pedoman yang ditinggalkan untuk kita semua sejak dulu sampailah dunia ini kiamat. Terima kasih Pak Su!

 

 

 

 

 

 

Hidup Susah 11 Beradik, Yuran Sekolah Selalu Sangkut, Tapi Remaja Ini Kuat Semangat, Kini Di London Sambung Ijazah

Hidup Susah 11 Beradik, Yuran Sekolah Selalu Sangkut, Tapi Remaja Ini Kuat Semangat, Kini Di London Sambung Ijazah

 

 

 

Dibesarkan dalam keluarga sederhana dengan adik-beradik seramai 11 orang bukanlah satu keadaan yang senang. Ini kerana zaman kanak-kanak semua beradik perlu saling memahami dan tidak dapat apa yang dimahukan.

Namun itulah yang jadi penguat semangat untuk remaja bernama Luqman Suhaimi ini. Kisahnya mula menjadi viral di twitter dengan retweets sebanyak 20,941 dan tanda Likes sebanyak 15,970. Dia menceritakan pengalaman hidup sebagai kanak-kanak yang perlu banyak bersabar namun akhirnya dengan berjaya melanjutkan pengajian peringkat ijazah yang ditaja sepenuhnya oleh Petronas.

Sering berpindah-randah

Being in a family with 11 siblings was not easy. I grew up watching friends going on a vacation while I can only hope to visit nearest mall during the weekends. Back then I always get sooooooo excited when my dad treats us KFC once in a few months. We had to move quite often from one house to another as both of my parents work hard to make ends meet. So my childhood was a mixed of different neighbourhood. I was always late for school because my parents had to send us to 3-4 different schools.

Cemburu kawan dan handphone

As a child, I’ve always wanted more and was jealous of how people can easily get what they wanted. “Best haritu mak aku bagi aku phone baru sbb dpt 6A untuk PMR. Hg dapat 8A PMR mesti hadiah lagi best kan?” I just smile at him without answering the question. I was struggling a lot with Biology in highschool and hoping to ask my dad if I could go to extra tuition. I didn’t have the heart to ask him because I know the money is better spent on my younger siblings.

Kamu sorang je belum bayar yuran

One morning in English class, I was asked the question that I already anticipated. “Luqman, cuma tinggal kamu sorang je belum bayar yuran sekolah. Bila boleh bayar eh?” I knew I can’t ask it from my parents because my younger siblings also need it for their school fees. I needed to find a way so I started to save money from selling shirts in my school.

Nak KFC tapi bersyukur walau hanya ada telur dan kicap

When I reached 16, my life perspective changed. I used to hate waking up for school but when I realised they are people who didn’t have proper education on the other side of the world, waking up at 6 in the morning wasn’t that hard. I used to cry because I wanted to eat KFC but started to feel grateful when there’s “nasi + telur + kicap” on my plate. I used to complain how I never have my own room but started feel grateful as a teenager because there’s roof up on my head.

Kini duit cukup untuk diri sendiri, siap boleh bagi mak dan ayah

As a result of being grateful, now I’m my way to London, pursuing my degree under Petronas. The best thing is, not only I have more than enough money for myself, I can also give some back to my family. Alhamdulillah. Thanks @Petronas for giving me this opportunity. Most importantly, thanks to both of you.

Had you given me everything I wanted back then, I wouldn’t have everything I have now.

 

Sebelum berangkat ke negara orang untuk menyambung belajar.

 

Bersama kawan-kawan seperjuangan di tanah air.

 

View this post on Instagram

 

Being in a family with 11 siblings was not easy. I grew up watching friends going on a vacation while I can only hope to visit nearest mall during the weekends. Back then I always get sooooooo excited when my dad treats us KFC once in a few months. We had to move quite often from one house to another as both of my parents work hard to make ends meet. So my childhood was a mixed of different neighbourhood. I was always late for school because my parents had to send us to 3-4 different schools. As a child, I’ve always wanted more and was jealous of how people can easily get what they wanted. “Best haritu mak aku bagi aku phone baru sbb dpt 6A untuk PMR. Hg dapat 8A PMR mesti hadiah lagi best kan?” I just smile at him without answering the question. I was struggling a lot with Biology in highschool and hoping to ask my dad if I could go to extra tuition. I didn’t have the heart to ask him because I know the money is better spent on my younger siblings. One morning in English class, I was asked the question that I already anticipated. “Luqman, cuma tinggal kamu sorang je belum bayar yuran sekolah. Bila boleh bayar eh?” I knew I can’t ask it from my parents because my younger siblings also need it for their school fees. I needed to find a way so I started to save money from selling shirts in my school. When I reached 16, my life perspective changed. I used to hate waking up for school but when I realised they are people who didn’t have proper education on the other side of the world, waking up at 6 in the morning wasn’t that hard. I used to cry because I wanted to eat KFC but started to feel grateful when there’s “nasi + telur + kicap” on my plate. I used to complain how I never have my own room but started feel grateful as a teenager because there’s roof up on my head. As a result of being grateful, now I’m my way to London, pursuing my degree under Petronas. The best thing is, not only I have more than enough money for myself, I can also give some back to my family. Alhamdulillah. Thanks @Petronas for giving me this opportunity. Most importantly, thanks to both of you. Had you given me everything I wanted back then, I wouldn’t have everything I have now.

A post shared by Luqman (@luqmansuhaimi) on

 

 

VK berharap Luqman akan berjaya dalam pengajiannya dan pulang berbakti kepda negara. Ramai remaja di luar sana yang perlu menjadikan pengalaman hidup Luqman ini sebagai inspirasi. Jangan jadikan kekurangan dalam keluarga itu sebagai kelemahan. Jadikan ianya penguat semangat untuk terus mendorong ke arah kejayaan.

 

Sumber: Instagram Luqman Suhaimi & Twitter Luqman Suhaimi

Wanita Ini Kongsi Kejayaannya Menabung Untuk Belanja Bersalin. Mula Hari Pertama Tahu Hamil, Selepas 6 Bulan Hasilnya RM 13,600. Wow!

Wanita Ini Kongsi Kejayaannya Menabung Untuk Belanja Bersalin. Mula Hari Pertama Tahu Hamil, Selepas 6 Bulan Hasilnya RM 13,600. Wow!

 

 

Bagi yang telah menimang cahaya mata mesti tahu belanja untuk bersalin dan persiapan sebelum kehadiran bayi ini bukan sikit.

Macam-macam nak kena sediakan, paling banyak biasanya kos bersalin terutama kalau memilih melahirkan di hospital swasta. Busuk-busuk VK rasa kena standby RM10k manalah tau berlaku komplikasi.

Simpan hari pertama tahu hamil

Disebabkan perkara inilah bakal ibu wanyzabry membuat persiapan awal. Sejak hari pertama tahu hamil dia dah mula.

Part paling excited belum pun bersalin lagi dia dah berjaya kumpul RM13,600. Jumlah ini dikumpul dalam tempoh enam  bulan saja ya.

Preggy mommy boleh ikut cara menabung Wany,  tapi buatlah ikut kemampuan ya!

Ada banyak tabung

Yes yes! Menabung! I orang paling gila menabung dari kecik lagi rasanya tak duit syiling 20sen duit syiling 50sen!

For those nak tahu apa Wany aim semua wany buat tabung, contoh:
•Bayar muka kereta
•Down payment rumah
•Buka kedai pagi daisy
•Travel
•Shopping (barang-barang branded sikit). Apa yang Wany aim dah cukup barulah Wany realisasikan so that tak payah semua benda hentam loan or kita akan rasa tak terbeban dgn banyak benda.

Ya boleh! Tapi ikut kemampuan

Since sedar diri business ada up and down,so kena ada perasaan boleh ke tak ke boleh ?? YES!!! BOLEH! (Ikut kemampuan).

And now for my baby day 1 Wany tahu Wany preggy, Wany buat tabung rm50 per day, tak campur dgn duit tabung business.

Kadang-kadang daddy masukkan tapi dlm hati berkobar-kobar jangan skip menabung sebab nak tengok result! Alhamdulillah harini keluarkan dari vase pineapple kecil comel tu tak sangka banyak juga!

Sumbat sampai padat sebab kalau bekas besar dan nampak mesti sibuk nak gunakan untuk banyak benda!

OMG! Total menabung 6 bulan RM13,600

Before dapat baby pun dah simpan sikit-sikit tapi we all decide guna untuk beli barang baby and untuk bersalin di hospital swasta (mudah mudahan ada rezeki kalau gov pun tak kisah janji selamat).

Menabung pun ajar diri jadi disiplin and sabar,harap anak mommy nanti pandai menabung,sikit sikit pun takpe Janji ada nampak hasil.

Agak-agak berapa total menabung selama almost 6-7bulan ni? TOTAL MENABUNG 6 BULAN (RM13,600) omg mommy you did it! Boleh masukkan dalam buku baby. 

Banyakkan! Itu kalau mampu simpan RM50 sehari. Kalau tak mampu RM10 pun dah ok, paksa suami join tabung barulah banyak sket hasilnya.

Selamat mencuba!

Sumber: wanyzabry

 

 

 

 

 

 

Ramai Impi Duduk Rumah Besar Lepas Bersara Tapi Perancang Kewangan Ini Senaraikan 6 Sebab Kita Kena Lupakannya

Ramai Impi Duduk Rumah Besar Lepas Bersara Tapi Perancang Kewangan Ini Senaraikan 6 Sebab Kita Kena Lupakannya

 

 

Seakan sudah tertanam dalam fikiran kita yang bekerja ini bila dah berhenti dan bersara nanti kita kena buat rumah yang besar untuk tinggal dengan selesa menghabiskan hari-hari tua.

Malah ini jugalah realiti yang berlaku hari ini. Ramai ibu bapa kita yang sudah tua menghabiskan wang KWSP atau simpanan mereka untuk membina rumah yang besar untuk diduduki. Seperti satu kejayaan bila dapat melakukannya.

Namun bagi perancang kewangan Azizul Azli Ahmad, dia menyarankan sesuatu yang berbeza dan VK rasa memang ada logiknya.

Azizul menyarankan kita lupakan saja hasrat tersebut dengan menyenaraikan alasan-alasan berikut.

Lupakan impian bina rumah besar bila tua

#TabungRumah

Ramai ada impian untuk bina banglo agam bila bersara dari kerja nanti.

Ada yang dah beli tanah di kampung, nak upah bina rumah banglo Yusop Aslam ini.

Alasan 1
Bersara nanti tinggal hanya kita berdua saja, itu pun jika panjang usia kita.

Alasan 2
Anak anak hanya balik setahun tak lebih 10 kali, kenapa perlu ada 10 bilik untuk semua anak ini?.

Alasan 3
Tingkat atas siapa nak cuci, kita mungkin sakit lutut nanti. Naik mengemas seminggu sekali.

Rancang persaraan dengan kediaman besar bukan ‘trendy’ lagi.

Alasan 4
Bersara itu adalah masa untuk kita nikmati, bukan kemas rumah yang besar macam istana.

Alasan 5
Tinggal di apartment, rumah kecil atau kondo bukan satu dosa. Ia sesuai dengan keperluan sebahagian dari kita bila bersara.

Jika kita sanggup cuci lantai, kemas tirai sepanjang masa. Silakan saja. Biar kecil tapi bermakna.

Alasan 6
Pertimbangkan semula impian kita bina rumah besar sedangkan hidup hanya berdua. Jika saya ingin jalan jalan dan melihat dunia. Akhirnya kita diruang yang kecil dan sempit juga?

#LupakanRumahAgamBilaBersara.
#RumahSederhana

Ha macam mana betul tak cakap Cik Azli ni. Lepas baca ni VK dah tukar cita-cita.

 

Sumber:  Azizul Azli Ahmad

 

 

 

 

 

 

Tokoh Maal Hijrah, OKU Berkerusi Roda, Dulu Niaga Sendirian, Kini Ada 65 Pekerja

Tokoh Maal Hijrah, OKU Berkerusi Roda, Dulu Niaga Sendirian, Kini Ada 65 Pekerja

 

 

 

Tokoh OKU Maal Hijrah 1440 Hijrah/2018 peringkat negeri Terengganu ialah gadis manis bernama Haziqah Nurulhuda Harun. Kisah gadis ini yang tetap gigih mengusahakan perniagaan telah membuatkan dia terpilih untuk menerima anugerah tersebut.

Gadis ini mesra dipanggil Yaya. Sejak tahun 2016, Yaya mengusahakan kuih bakul dan kuih bulan secara bersendirian. Namun kini selepas dua tahun giat dengan perniagaannya, Yaya telah mempunyai 65 orang pekerja untuk membantunya.

Baru berusia 22 tahun, kejayaan Yaya telah memberikan inspirasi untuk ramai OKU di luar sana yang pasti boleh berjaya jika rajin berusaha walaupun berkerusi roda.

Melalui facebook Yaya, ramai kawan yang memberikan ucapan tahniah untuk gadis ini. Salah satunya ialah akaun facebook Azzalina Aziz.

 

Contohi semangat dan keyakinan tinggi

Hebatnya tokoh Maal Hijrah 2018

untuk kami warga rakyat terengganu contohi ..
Keyakinan semangat yg tinggi
Yaya VictoryYaya

Memberi impack yg kuat utk k.za dan imanis hijab merasai kekuatan semangat founder bg moon kek yg paling legend..

Pilihan yg hebat dgn memakai tudung imanis utk menerima anugerah sehebat itu..
Semoga imanishijab menduplikasikan kehebatan founder yaya..

Aminn..

 

 

 

Sumber: Yaya Victory Yaya

Imam Muda Miril Meninggal Dunia. Dedikasi Imam Muda Asyraf Buat Sahabat Baiknya Menyentuh Hati

Imam Muda Miril Meninggal Dunia. Dedikasi Imam Muda Asyraf Buat Sahabat Baiknya Menyentuh Hati

 

 

 

 

Setiap yang hidup pasti akan mati. Tidak lewat atau cepat walau sesaat pun. Orang yang baik, kematiannya pasti dikenang dan namanya disebut dengan penuh ketenangan.

Bagi Imam Muda Asyraf, pemergian sahabat baiknya yang sama-sama menyertai program Imam Muda musim pertama, Imam Muda Miril, amat menyentuh hatinya.

Sahabatnya itu meninggal dunia pada usia yang muda iaitu 33 tahun. Arwah meninggalkan seorang isteri dan dua orang anak berusia 5 tahun dan 3 tahun.

Dalam facebook, Imam Muda Asyraf telah menitipkan kata-kata yang menyentuh perasaan dedikasi buat pemergian sahabatnya itu.

Mengimbau kenangan

Pemergianmu satu penyaksian. Membahagiakan orang lain mendatangkan kerinduan. Senyum tawamu mengimbau kenangan. Selama 3 bulan kita makan minum tidur bersama. Kenangan dikuarantin ketika tiada handphone, tiada internet. Hanya kita 10 orang bergurau senda. Dalam program Imam Muda Musim Pertama.

Pemergian yang baik

Kematian yang baik. Kau akhiri hidupmu dengan puasa di Bulan Haram. Setelah zikir dan ceramahmu pada malam terakhir hayatmu begitu suram. Jemaah sudah mengetahui bahawa kau sedang bertarung kesakitan. Kerut di dahi. Membuktikan kau memaksa diri hadir memenuhi hajat jemputan.

Meninggal di Kuantan

Imam Muda Miril. Menghembuskan nafasnya yang terakhir tepat jam 6.45 petang tadi di Hospital Kuantan.

Jenazah Almarhum Imam Muda Amiril sudah dibawa pulang dari Hospital Kuantan jam 9 malam tadi menuju ke Ampang Selangor.

Alamat rumah keluarga almarhum: ⤵️

No. 25 jln 5 /3
Taman Sri Raya
Ampang Tasek
Ampang

Jenazah akan dimandikan jam 10pg Esok dan
Kemudian akan di kebumikan di Tanah Perkuburan Bukit Permai insya Allah.

Semoga bersama para solihin

Didoakan semoga Arwah bersama para solihin. Balu Isteri dan 2 orang anaknya yang masih kecil diberikan kekuatan. Kami bersaksi Ya Allah arwah insan yang baik. @ Ampang, Kuala Lumpur

Sumber: Imam Muda Asyraf

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: