Sup ayam, siapa saja yang tak suka kalau dapat yang pekat memang lagi sedap. Nak masak sup yang pekat begini memang senang. Tapi kalau tak kena cara dan rempahnya tak menjadi juga.
Jika ikut cara yang dikongsi oleh Zurina Zulkifli, untuk menghasilkan sup ayam berempah yang pekat kena gunakan 2 jenis rempah ini. Barulah hasilnya jadi pekat, sedap dan ada ‘kick’. Resipi ini sup ayam pekat oleh Zarina ini juga mendapat 15k perkongsian di Facebook.
Cara buat sup ayam berempah yang pekat
Berikut adalah langkah demi langkah membuat sup ayam yang dikongsi. Cara memasaknya memang mudah.
1. Bahan untuk masak sup ayam pekat, mesti guna dua paket rempah ni.
-Paket serbuk rempah sup
-Paket 4 sekawan rempah dan bunjut
2. Sediakan semangkuk ayam bahagian bertulang. Kalau banyak ayam, kena guna dua paket serbuk rempah sup.
3. Panaskan 3 sudu minyak masak, tumiskan sebiji bawang merah yang dihiris nipis bersama dan 4 sekawan. Masak sehingga layu.
4. Kemudian untuk bawang putih dan halia, saya suka tumbuk lumat. Kemudian masukkan ke dalam masakan, kacau sehingga naik bau harum.
5. Kemudian masukkan sebiji tomato merah yang dipotong dadu. Kacau sehingga tomato lembik.
6. Masukkan serbuk rempah sup dan sedikit air, kacau sebati.
7. Masukkan ayam, gaul rata.
8. Masukkan dua mangkuk air, kemudian masukkan bunjut sup.
9. Masukkan ubi kentang. Tutup periuk. Saya biarkan sup direneh selama 30 minit pada suhu api kecil.
10. Biarkan sehingga sup dah mendidih masak, boleh perasakan dengan garam dan sedikit kiub pati ayam.
11. Sedia untuk dihidang, taburkan daun sup dan bawang goreng.
Selamat mencuba
Sumber: Zurina Zulkifli