Dalam keadaan cuaca kita yang selalu panas, aircond dalam kereta yang sejuk memang perlu.
Tapi kalau masih tak puas hati dengan tahap sejuk aircond kereta dan nak lagi sejuk boleh ikut tip yang dikongsi oleh Edward_vstar_oe melalui akaun Tik Tok beliau.
Menurut Edward yang juga pembekal alatan aircond kereta, untuk memastikan suhu aircond kereta lebih sejuk boleh buat empat setting ini.
4 cara setting aircond kereta supaya jadi lebih sejuk
1. Buka internal circulation
-Jika dalam keadaan external, tolak kepada kedudukan internal circulation.
2. Temperature degree/ suhu
-Letak pada suhu yang paling rendah.
3. Fan Speed Control
-Letakkan pada speed 2 sahaja.
4. Setting arah angin
-Letak pada kedudukan kepala atau bahagian atas sahaja.
Cara setting ini aircond dalam kereta akan jadi lebih sejuk tak kisah sama ada anda pemandu atau penumpang. Boleh juga tonton video penjelasan Edward di SINI
Selamat mencuba.
Sumber: Edward_vstar_oe
Begini Cara Buat Nasi Ayam Hainan Atau Roasted Ala ‘The Chicken Rice Shop’
Antara hidangan mudah yang jadi kegemaran kebanyakan kita adalah nasi ayam. Kalau rasa nak makan di luar selalu yang dituju adalah The Chicken Rice Shop.
Menun pilihan kita sama ada nasi ayam hainan atau roasted. Makan pula dengan tauge rangup, memang lengkap.
Kalau satu famili gemar nasi ayam di sini, rasanya elok juga kalau kita belajar buat sendiri. Bolehlah berjimat sikit selain puas makan, nak tambah pun tak mengapa.
Macam mana nak buat? Resipinya dikongsi oleh Rafiah Nor, lengkap dengan cara buat tauge sekali.
Nasi ayam hainan & ayam roasted ala The Chicken Rice Shop
Bahan untuk ayam Hainan:
Ayam
Daun bawang
halia -hiris
Bahan untuk kicap ayam:
Bawang putih – dicincang
Hirisan halia
Air rebusan ayam
Sos tiram
Kicap cair
serbuk 5 spices
Tepung jagung
Garam & gula
Cara penyediaan ayam hainan
- Ayam direbus bersama daun bawang & hirisan halia selama 15-20 minit(ikut saiz ayam).
- Bila sudah masak rendam dalam air ais. Biarkan selama 20-30 minit. kemudian tos.
- Untuk kicap ayam tumis bawang putih yang cincang sehingga perang.
- Masukkan air rebusan ayam. Tambah sos tiram, serbuk 5 spices, sedikit garam dan gula.
- Bila mendidih masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan air. Agak-agak pekatnya ya.
- Bila air kicap dan mendidih boleh tutup api.
- Potong ayam hainan dan tuang kicap diatasnya sebelum hidang.
- NOTA : Boleh buat lebih kerana sos kicap ini juga digunakan untuk siram taugeh.
Bahan untuk ayam roasted
1 ekor ayam (sederhana besar)
2 sudu gula pekat
8 sudu cuka
1 sudu serbuk lada putih
2 sudu serbuk 5 spices
1 sudu mkn gula& garam
Cara penyediaan ayam roasted
- Gula pekat di campur dengan 2 cawan air, cuka, serbuk lada putih.
- Panaskan dalam masa yang sama kita perapkan ayam bersama serbuk 5 spices, garam dan gula.
- Gaul sebati bahan dan sapu di dalam perut ayam (jemur sekejap).
- Kemudian goreng dengan cara menyiram minyak panas ke atas bdn ayam (bakar pun boleh ya). Goreng sehingga warna keemasan.Siap
Cara buat cili
- Kisar cili merah, bersama serai, bawang putih (ulas je) bersama air rebusan ayam. Nak pedas tambah cili padi.
- Tumis bawang putih yang dicincang. Bila keperangan masukkan bahan dikisar.
- Tambah cuka, gula, garam & sos tomato.
- Bila mendidih tutup api, siap
Cara buat sup
- Satukan dalam periuk air rebusan ayam, halia, bawang putih hiris, serbuk perasa, dan garam.
- Sesuaikan rasa, bila mendidih tutup api siap. Boleh masukkan bebola ikan/ ayam
Cara buat tauge stim
- Ambil taugeh siram dengan air panas. Toskan.
- Letakkan dalam pinggan & curahkan sos kicap yang kita guna untuk buat ayam tadi.
- Kemudian boleh tabur dengan daun bawang & cili merah. Siap.
Bolehlah dihidang
Sumber: Rafiah Nor
Tip Hilangkan Kesan Kuning Akibat Peluh & Deodorant Pada Baju. Sebelum Cuci Letak Bahan Ini
Selain kesan kuning pada bahagian ketiak, pakaian putih atau berwarna cerah yang lama tersimpan selalunya akan mempunyai tanda kekuningan pada bahagian lipatan. Kesan ini memang susah nak dihilangkan walaupun dah dibasuh berulang kali.
Biasanya akan kita sisih dan kemudian buang saja baju yang ada kesan ini. Tapi sebenarnya ada saja cara nak hilangnya supaya dapat dipakai semula malah nampak seperti baru.
Hanya tiga bahan yang diperlukan:
- 1/2 cawan baking soda
- 1 sudu besar garam
- 1 biji lemon (diambil jusnya)
Cara-caranya:
1) Masukkan baking soda dan garam ke dalam mangkuk. Campurkan dengan sedikit jus lemon.
2) Kacau campuran sampai jadi pes.
3) Sentalkan pes ini pada bahagian ketika baju. Sental hingga kesan hilang dan bBilas macam biasa.
4) Kemudian boleh basuh baju menggunakan sabun untuk lebih harum. Hasilnya pakaian akan kembali bersih.
Selamat mencuba.
Sumber: Wikihow
Tip Goreng Bihun Satu Kawah Untuk Makan Ramai, Bihun Elok Lembut Tak Putus
Goreng bihun untuk hidangan famili mungkin tiada masalah tapi bila ada yang minta goreng untuk makan jumlah yang ramai kita mungkin tak berani.
Nak masak untuk jumlah yang ramai ini memang kena ada skill, apatah lagi nak hidang untuk beratus-ratus orang makan.
Tapi bagi yang nak mencuba atau terpaksa memasak untuk jumlah ramai ini boleh gunakan panduan dan tip yang dikongsi oleh Nurjuwaini Aziz. Menggoreng bihun sekawah untuk 200 orang makan, ini cara yang beliau gunakan.
Tip goreng bihun satu kawah
Bila nak goreng bihun untuk 200 pax, masa ni memang masak sekawah terus. Boleh guna bihun beg besar, dalam 4kg per bag. Satu beg boleh cater untuk 60-70pax.
Paling mencabar, waktu nak mengacau bihun. Kena guna kudrat tulang empat kerat. Kena guna sudip besi yang panjang. Tujuannya supaya dasar kawah tak berkerak nanti.
Persediaan bahan, tak perlu tambah air
Bihun ni kena rendam di dalam air biasa dulu. Tak perlu air panas. Dalam sejam pun ok. As long as bihun ni lembut.
Siapkan pes rencah dulu, kemudian masukkan bihun. Sewaktu nak menggoreng, selepas dimasukkan bihun, elakkan dari menambah air ke dalam kuali. Tambah air bukan membantu bihun lembut, tapi membuatkan bihun kembang, putus dan hancur. Teksturnya boleh jadi kurang cantik.
Buat lubang masa menggoreng
Untuk jadikan bihun lembut sewaktu menggoreng, mula-mula gaul sebati bihun dengan rencah dulu, kemudian buatkan lubang di tengah-tengah. Pastikan boleh nampak dasar kuali di bawah tu. Guna api perlahan.
Selepas beberapa ketika, dasar kuali tu akan berasap, kacau bihun perlahan-lahan dengan penuh kesabaran. Jangan sesekali putuskan bihun. Masak dengan sopan. Lebih elok sambil kacau sambil selawat ke atas Nabi Muhammad. Pahala pun dapat.
Ulang langkah buat lubang di tengah dan kacau dengan sopan sehingga bihun betul-betul lembut. Bila dah lembut, boleh masukkan sayur-mayur. Gaul sebati. Bila siap boleh angkat bihun dan hidang ke dalam bekas.
Buat bihun sikit pun boleh guna cara sama
Teknik ni applicable untuk goreng bihun skala kecil mahupun besar. Dan yang pasti, tiada cara betul atau salah dalam memasak ni. Masing-masing ada cara dan teknik sendiri. Mari raikan perbezaan kita. Hidup aman harmoni.
Semoga bermanfaat
Sumber: Nurjuwaini Aziz