Jika kediaman yang kita duduki mempunyai kayu walau pun tak banyak maka ia berisiko untuk terkena serangan anai-anai. Malah jangan ingat rumah yang simen kesemuanya tidak berdepan masalah ini.

Jika kediaman diserang haiwan kecil ini memang banyak barang akan jadi makanannya sehingga boleh habis kesemuanya. Sebab itu petanda kehadiran anai-anai ini perlu kita kenal pasti.

4 petanda anai-anai sudah menjajah rumah

4 keadaan di bawah adalah petanda anai-anai sudah ada dalam rumah dan tidak mustahil sudah menjajah rumah.

Warna kayu berubah
Lihat warna pada kerangka pintu dan tingkap atau lantai kayu, jika sudah berubah warna dari coklat gelap kepada coklat cari ini bermakna terdapat anai-anak di situ.

4 Tanda Anai-Anai Telah Menjajah Rumah, Lakukan Langkah Ini Segera Untuk Hapuskannya

2.Laluan anai-anai
Tanda ini paing mudah, kita akan dapat lihat laluan anai-anai seperti satu laluan panjang bersaiz pensil muncul keluar dari perabot kayu atau kerangka pintu dan tingkap.

4 Tanda Anai-Anai Telah Menjajah Rumah, Lakukan Langkah Ini Segera Untuk Hapuskannya

3. Kalkatu berterbangan
Kehadiran kalkatu selalunya menandakan kawasan berkenaan ada anai-anai bersarang.Perhatikan di kawasan mana yang kalkatu selalu keluar dan makan, anda akan dapat mencari anai-anai di situ.

IKLAN

4 Tanda Anai-Anai Telah Menjajah Rumah, Lakukan Langkah Ini Segera Untuk Hapuskannya

Ada rekahan atau lubang pada kayu dalam rumah
Cuba ketuk perlahan pada bahagian kayu di sekitar rumah bagi mengesan lubang. Perhati dengan teliti sebarang rekahan pada kerangka berkayu. Di sinilah anai-anak berkumpul.

Selain itu perhatikan juga jika ada bunyi ketukan berbeza pada tempat tertentu.Kalau anda terjumpa selut berpasir di rekahan tu, ia menandakan kehadiran anai-anai.

4 Tanda Anai-Anai Telah Menjajah Rumah, Lakukan Langkah Ini Segera Untuk Hapuskannya

IKLAN

Langkah segera hapuskan anai-anai

1. Gunakan asid borik
Kenal pasti laluan anai-anai dan juga perabot kayu yang menjadi mangsa kerakusan mereka, taburkan serbuk asid borik pada permukaannya. Jika anda jumpa lubang anai-anai lebih bagus.

Selain itu:  Tampal 'Wallpaper' Khusus Untuk Perabot, Kabinet Lama Terus Nampak Macam Baru

Asid borik adalah bahan utama kebanyakkan racun kimia anai-anai. Asid ini akan melumpuhkan sistem saraf anai-anai dan terus mematikannya. Asid borik sangat efektif untuk menghapuskan anai-anai.

2. Kapur sirih
Siramkan air kapur sirih secara kerap ke atas laluan anai-anai dan juga permukaan kayu. Mengapa air kapur sirih berkesan? Jawapannya kerana kapur bersifat panas. Syukur anai-anai hanya mempunyai sesungut yang keras tetapi kulit anai-anai sangat nipis.mKepanasan kapur mampu membakar anai-anai.

IKLAN

3. Garam dapur
Taburkan garam di laluan anai-anai. Lebih bagus jika garam dilarukatn dan air larutan dijirus di kawasan yang diserang anai-anai. Biarkan semalaman.

4. Air basuhan beras
Cara ini agak mudah memandangkan hampir setiap hari kita lakukan perkara ini. Air basuhan beras mampu membunuh anai-anai. Simpan air basuhan pertama dan siramkan ke atas laluan anai-anai. Biarkan semalaman dan lihat kesannya. Mudah bukan?

5. Tembakau
Dapatkan tembakau dikedai runcit. Kemudian rendamkan di dalam air untuk menjadi larutan. Jirus atau siramkan larutan termbakau itu pada kayu yang diserang atau sarang anai-anai (jika jumpa). Biarkan semalaman, Larutan tembakau boleh membunuh anai-anai.

INFO: Rumah simen pun tak terkecuali

Meskipun anai-anai tidak boleh merosakkan simen dan konkrit, anai-anai masih boleh membuat sarang kawasan seperti ruang pendawaian elektrik dan corong paip. Bayangkan apa akan berlaku kalau anai-anai mampu menggigit dan menghadam simen dan konkrit? Nasib baik tak boleh.

Rekahan di dalam dinding adalah kawasan sempurna untuk anai-anai membiak. Apa sahaja yang menghalang laluan untuk mendapatkan sumber makanan mereka (kayu) contohnya plastik, akan dimakan anai-anai.

Sumber: Harian Metro & Rapidko

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI