
Isi Kandungan
Toggle
Rumah mana yang tak pakai extension plug/socket. Setiap kediaman malah pejabat pasti ada untuk memudahkan penggunaan kelengkapan elektrik.
Tapi awas ya, jangan sembarangan guna. Elak daripada membeli atau menggunakan lima jenis extension plug yang disenaraikan di bawah.
Menurut laporan Hong Kong’s Electrical and Mechanical Services Department (EMSD) April lalu lima jenis extension ini bahaya jika digunakan kerana wayar di dalamnya nipis menyebabkan ia cepat panas dan boleh jadi punca kebakaran.
1. Jenama: Remax, Model: RU-S4
2. Jenama: LDNIO, Model: SC3301
3. Jenama: LDNIO, Model: SC3604
4. Jenama: Tiada, Model: ZGN-T06
5. Jenama: Tiada, Model: ZGN-T08
Sumber: World Of Buzz
Cara Keringkan Daun Kari Supaya Tahan Berbulan-Bulan Lamanya, Bau Pun Kekal Sama

Isi Kandungan
ToggleKeringkan daun kari adalah satu cara nak pastikan daun untuk masakan ini tahan lama Selalunya kita pakai daun ini sikit saja tapi di kedai jual dalam paket kuantiti banyak. Guna sikit untuk memasak bakinya yang banyak kadang-kadang buruk begitu saja. Membazir kan!
Lepas ini kalau beli daun kari dalam jumlah yang banyak boleh praktikkan cara Emma Zam supaya tak membazir.
Cara ini dilakukan selepas pokok kari di rumahnya ditebang. Dari terbuang, daun kari dikeringkan sebelum disimpan untuk tahan lama. Baunya juga kekal sama.
Cara keringkan daun kari, tip supaya tahan lama
Boleh ikut cara ini;
1. Jemur daun kari hingga betul-betul kering.
2. Bila dah kering, masukkan daun kari dalam balang. Tutup kemas.
3. Jika nak guna waktu memasak, boleh terus cekup dan masuk dalam masakan, baunya kekal sama.
Tip ekstra
- Boleh basuh daun terlebih dahulu supaya boleh terus digunakan untuk memasak selepas dikeringkan.
- Boleh keringkan dalam oven untuk lebih mudah.
- Untuk lebih tahan lama, boleh simpan balang dalam peti sejuk atau freezer.
- Kaedah yang sama boleh juga dilakukan untuk daun daun kunyit, daun limau purut dan daun kesum.
Sumber: Emma Zam
Elak Curah Air Sejuk Dalam Kuali Panas Sebelum Cuci. Ini Kesan Yang Berlaku Tanpa Kita Sedar

Isi Kandungan
ToggleLepas siap masak guna kuali, ramai yang terus masukkan dalam singki dan siram dengan air sejuk sampai keluar asap sebab masih panas. Tujuannya supaya nak cepat bersihkan dan kotoran tak melekat kalau dah sejuk.
Tapi sebenarnya cara ini tak disarankan terutama kalau kita guna kuali yang mahal. Kuali yang panas perlu dibiarkan sejuk dahulu sebelum dicuci.
Menyiram atau mencurah air sejuk ke dalam kuali yang panas akan menyebabkan berlakunya thermal shock. Ia boleh merosakkan permukaan dalam kuali, termasuklah kuali berjenama.
Thermal shock boleh buat kuali berubah bentuk
Apa itu thermal shock? Umumnya ia adalah keadaan di mana logam mengembang ketika ia dalam keadaan panas. Sebahagian besar periuk dan kuali diperbuat daripada beberapa lapisan logam tahan karat dan mungkin memiliki beberapa lapisan enamel atau anti melekat.
Bahan tersebut akan mengembang dan menyusut pada suhu berbeza.
Apabila air sejuk tiba-tiba dicurahkan ke dalam kuali panas, ia boleh menyebabkan kuali melengkung, retak atau pecah. Sebab itu kalau kita perasan ada sesetengah kuali di rumah yang berubah bentuk.
Kalau nak terus cuci guna air panas
Cara terbaik untuk mengelak kerosakan ini adalah dengan membiarkan kuali sejuk dahulu sebelum dicuci. Jika ingin mencurah air ke dalamnya, gunakan air suam atau panas bagi mengelakkan kotoran melekat.
Sumber: Mstar
Teknik Mudah Cuci Kain Lap Dapur Supaya Tanggal Semua Kotoran & Wangi. Tak Perlu Rendam Atau Sental

Kain lap dapur antara barang yang kotor dan banyak kuman di rumah. Maklumlah fungsi mengelap kotoran, tumpahan dan sisa masakan di dapur.
Kain ini pula ada yang dibiarkan berhari- hari tanpa dibasuh menyebabkan kotoran melekat dan ada bau masam yang sukar dihilangkan. Dah sental pun belum tentu hilang.
Sebab itu untuk membasuh kain lap dapur ini kena guna betul caranya, barulah semua kotoran ini hilang. Dikongsi oleh Ellie Haji Darus yang juga guru kelas masakan, ini cara mudah yang boleh kita dipraktikkan untuk mencuci kain lap dapur.
Kaedah ini tak memerlukan kita merendam atau memberus kain lap yang kotor namun hasilnya kain bersih dan bau pun hilang. Senangkan…
Cara cuci kain lap dapur
Setiap hari kita guna paling tak 1-2 helai kain lap, yang buat baking lagi la kadang 5 helai sehari!
Biasa bila kain dah kotor kita masuk dalam baldi, buh sabun dan air… biar rendam semalaman. Kadang-kadang jadi bermalam-malam sampai berbau dan berlendir.
Ini cara Ellie cuci kain lap.
1. Sedia kan sebiji periuk (kalau boleh sediakan periuk khas jika basuh setiap hari, eli di kedai Eco pun bole).
2. Masukkan air dan sabun pencuci (sabun serbuk) kemudian tambah sedikit baking soda. Kacau supaya bahan larut.
3. Rebus air atau dapur dan masukkan kain lap. Rebus selama 10 minit.
4. Selepas 10 minit, tutup api dan curah air dalam singki.
5. Bilas kain dengan air paip. Sambil itu boleh berus manja-manja saja cukup.
6. Bilas dan perah air kemudian boleh jemur. Bila dah kering kain memang bersih dan wangi.
Boleh juga tonton video DIY Ellie seperti di bawah;
Selamat mencuba.
Sumber: Ellie Haji Darus