Keringkan daun kari adalah satu cara nak pastikan daun untuk masakan ini tahan lama Selalunya kita pakai daun ini sikit saja tapi di kedai jual dalam paket kuantiti banyak. Guna sikit untuk memasak bakinya yang banyak kadang-kadang buruk begitu saja. Membazir kan!

Lepas ini kalau beli daun kari dalam jumlah yang banyak boleh praktikkan cara Emma Zam supaya tak membazir.

Cara ini dilakukan selepas pokok kari di rumahnya ditebang. Dari terbuang, daun kari dikeringkan sebelum disimpan untuk tahan lama. Baunya juga kekal sama.

Cara keringkan daun kari, tip supaya tahan lama

Cara Keringkan Daun Kari Supaya Tahan Berbulan-Bulan Lamanya, Bau Pun Kekal Sama

IKLAN

Boleh ikut cara ini;

1. Jemur daun kari hingga betul-betul kering.

IKLAN

2. Bila dah kering, masukkan daun kari dalam balang. Tutup kemas.

3. Jika nak guna waktu memasak, boleh terus cekup dan masuk dalam masakan,  baunya kekal sama.

IKLAN

Cara Keringkan Daun Kari Supaya Tahan Berbulan-Bulan Lamanya, Bau Pun Kekal Sama

Tip ekstra
  • Boleh basuh daun terlebih dahulu supaya boleh terus digunakan untuk memasak selepas dikeringkan.
  • Boleh keringkan dalam oven untuk lebih mudah.
  • Untuk lebih tahan lama, boleh simpan balang dalam peti sejuk atau freezer.
  • Kaedah yang sama boleh juga dilakukan untuk daun daun kunyit, daun limau purut dan daun kesum.

Sumber: Emma Zam

 

Selain itu:  Lembutkan Daging Ikut Cara Chef, Guna 3 Cara Ini 10 minit Dah lembut
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI