Foto Putera William bersama anaknya Putera George memang banyak kita lihat di media massa. Menariknya tatkala berbicara dengan anaknya, gambar yang dirakam selalunya dalam keadaan dia sedang duduk atau berlutut di depan menatap wajah anaknya.

Tujuannya untuk mengimbangi ketinggiannya dengan Putera George yang berusia lima tahun. Sebenarnya cara komunikasi Putera William dengan anaknya ini menurut pakar psikologi kanak-kanak harus dicontohi oleh bapa lain.

IKLAN

Didengari dan dilayan baik

Gill Connel, Child Development Expert dan Penulis A Moving Child Is a Learning Child, mengatakan bahawa cara seorang bapa bercakap dengan anak sambil menatap wajah dan matanya akan memberi kesan anak berasa dirinya didengari dan dilayan baik oleh ibu bapa mereka.

5 Sebab Pakar Kanak-kanak Saranan Bapa Lain Ikut Cara Putera William Didik Anaknya
Yakin diri dan tingkat kebolehan berkomunikasi

Cara ini katanya sangat berkesan untuk memberi anak keyakinan diri dan kebolehan untuk untuk berkomunikasi dengan orang lain di sekitarnya.

IKLAN

Fokus

Selain menyesuaikan ketinggian tinggi tubuh agar sesuai dengan jarak pandang anak, ayah juga harus fokus ketika anak sedang bercakap dengan anda.

Ibu bapa juga disarankan untuk menghentikan seketika segala aktiviti yang dilakukan ketika anak bercakap dengan mereka agar anak berasa diri mereka tidak diabaikan.

IKLAN

Ini kerana tiada maknanya masa bersama anak dan orang tua jika mereka tidak memberi perhatian dan mendengar apa yang diperkatakan anak.

Sumber: Womansday

Selain itu:  Tanam Terus Bayam Dalam Besen 4 Segi Macam Ni Lagi Mudah. Tak Perlu Alih Anak Pokok
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI