Pada hari ini, rutin harian yang membebankan boleh menyebabkan stres sekali gus kulit wajah turut terjejas menjadi kusam. Justeru penjagaan kulit wajah perlu dititikberatkan supaya kulit tidak menampakkan anda lebih tua berbanding usia sebenar.

Vanilla Kismis memberikan anda 5 tip mudah yang boleh bantu kulit anda nampak berseri dan paling penting bebas kusam.

IKLAN

1) Elak Guna Krim Bayi

5 Tip Mudah Untuk Kulit Cantik Berseri Tanpa Kusam

Kita selalu sangka produk bayi bagus kerana melembapkan kulit. Ya, itu memang betul. Tapi hanya untuk bayi dan bukannya orang dewasa. Krim bayi mengandungo Lanolin yang hanya bermanfaat untuk sel kulit bayi serta kanak-kanak. Linolin tidak memberikan sebarang manfaat pada kulit orang dewasa.

IKLAN

2) Simpan Krim Mata Di Dalam Peti Sejuk

Menggunakan komputer pada tempoh lama boleh buat mata jadi penat. Tidak cukup tidur pada waktu malam pun boleh menyebabkan mata sembap nampak tidak bermaya. Untuk dapatkan lebih kesan baik daripada krim mata yang disapukan di bawah mata, cuba simpan krim mata anda di dalam peti sejuk.

IKLAN

3) Guna Toner Yang Ditambah Minyak Biji Anggur

Minyak biji anggur mempunyai manfaat antipenuaan. Jadi bolehlah bantu sel kulit mati diperbaharui. Minyak ini membantu melembapkan kulit dan kulit jadi lebih lembut. Tambah sesudu kecil minyak biji anggur dalam toner dan oleskan pada wajah.

4) Gunakan Plastik Seal Hilangkan Bintik Hitam

Selepas anda mencuci muka, sapukan krim muka agak tebal sedikit pada kawasan yanga da bintik hitam terutamanya hidung. Kemudian bungkus dengan plastik seal dan tutup dengan tuala. Selepa 10 minit, tanggalkan plastik seal itu dan lap kawasan berbintik hitam dengan kain bersih. Ketika mengelap, picit-picit sedikit supaya bintik hitam lebih mudah keluar. Selepas itu, sapukan toner.

Selain itu:  Begini Cara Buat Pasta Carbonara '5 Bintang' Macam Makan Di Kafe Mewah

5) Jadikan Rutin Cuci Muka Dua Kali Sehari

Selalunya kita hanya cuci muka selepas rutin seharian selesai. Tapi untuk dapatkan kulit lebih cantik berseri tanpa kusam, elok jika amalkan cuci muka dua kali sehari. Muka akan jadi lebih bersih. Amalkan cuci muka selepas bangun tidur. Mungkin ada kotoran dari bantal yang digunakan. Jadi, muka lebih bersih.

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI