Jika bercucuk tanam di rumah selain baja, garam Epsom ini wajib ada kerana ada banyak kegunaan atau manfaat untuk pokok. Garam ini selalu digunakan di spa kecantikan tapi zat magnesium dalam garam ini juga sangat berguna untuk pokok sayur atau buah.
Antaranya menjadikan hasil pokok buah lebih manis, benih cepat bercambah, rawat daun pokok sayur kuning, kerinting, mengelak serangan perosak dan banyak lagi.
Untuk cara penggunaan garam ini dan sukatannya boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Puan Liyana Poad
Garam Epsom kena ada kalau bercucuk tanam
Manfaat dan cara penggunaan
1. Meningkatkan Percambahan Benih
Magnesium membantu percambahan benih dan membantu menguatkan dinding sel benih. Cara penggunaan: 1 cawan garam per 100 kaki persegi tanah atau campuran 1 – 2 sudu gaul dengan tanah semaian
2. Meningkatkan Penyerapan Nutrien (Akar Pokok)
Banyak baja komersial menambah magnesium untuk membantu akar tumbuhan mengambil nutrien penting (nitrogen, fosforus, sulfur.) Bagi yang menggunakan bahan-bahan organik untuk memberi ‘makan’ kepada pokok, menambah garam Epsom kepada tanah akan meningkatkan lagi penyerapan secara semula jadi. Cara penggunaan:1 sudu 1 pokok tabur pada tanah sekeliling pokok
Ads
3. Mengelak Transplant Shock (pokok terkejut selepas alih pasu atau ke tanah)
Sesekali selepas alih anak semaian atau pokok-pokok dari bekas kecil ke bekas besar atau dari pasu ke tanah, pokok akan layu (terkejut). Ini kerana akar pokok mungkin tercedera ketika proses pengalihan tersebut. Bagi mengelak pokok layu selepas dialih boleh gunakan garam Epsom.
Cara penggunaan: Tabur Epsom salt ke sekeliling pokok selepas alih dan tutup semula dengan lapisan tanah.
4. Rawat Daun Kekuningan
Tumbuh-tumbuhan yang tidak mendapat magnesium yang cukup boleh dikenal pasti dengan daun yang menguning. Ini kerana magnesium merupakan komponen penting dalam pengeluaran klorofil. Cuba percikan Epsom garam sekitar tanaman anda untuk mendapat dedaun yang sihat.
Cara penggunaan: Tabur/ siram lebih kurang 1 sudu besar setiap pokok sebulan sekali akan memberi manfaat kepada tumbuh-tumbuhan di taman sayur-sayuran anda, serta mana-mana pokok, pokok renek, bunga dan rumput anda akan hijau semula.
Kadar : Siraman 1 sudu + 4 liter air 2 minggu sekali.
Ads
5. Elak Daun kerinting Untuk Pokok Cili
Mencegah masalah daun kerinting/leaf curling dengan Epsom salt. Daun kerinting disebabkan oleh kekurangan magnesium- dalam tumbuh-tumbuhan. Sekali lagi, tambah garam Epsom untuk tanah di sekeliling pangkal pokok yang sakit.
Secara alternatif, untuk penyerapan yang lebih cepat anda boleh mencampurkan 2 sudu besar Epsom garam dalam segelen air dan siram terus kepada daun. Cara penggunaan: 2 sudu + 4 liter air, siram pada daun sebulan sekali
6. Mengelak Perosak Tanaman
Garam Epsom boleh digunakan untuk elak siput, ulat bulu, bena, boleh juga untuk mengelak jentik jentik di dalam bekas hidroponik. Perlu diingat bahawa garam Epsom larut dengan mudah larut dalam air, hujan akan mencairkan garam ini. Cara penggunaan: Tabur pada tempat yang bermasaalah.
7. Memaniskan Buah
Tabur garam Epsom pada pokok buah-buahan, pokok kacang, sayuran, dan anggur menggunakan kaedah sama dan kuantiti yang dinyatakan di atas untuk meningkatkan tahap klorofil dalam sel tumbuhan membolehkan pokok menghasilkan hasil buah yang manis. Boleh juga diguna pada pokok tomato. Cara penggunaan: Kadar siraman 1 sudu + 4 liter air 2 minggu sekali. Tabur 1 sudu setiap pokok 1 bulan sekali.
Ads
8. Melebatkan Buah Cili, Buah lebih besar, Lebih Pedas
Pokok cili perlu diberi magnesium setiap dua minggu untuk mencapai hasil yang lebih tinggi daripada buah-buahan yang lebih besar.
Cara penggunaan: Taburkan 1 sudu garam Epsom untuk setiap kaki persegi 2 minggu sekali
9. Pokok Rose Lebih Cantik, Bunga Lebih Besar
Guna garam Epsom untuk pokok lebih cantik, bunga lebih besar dan lebat dan daun lebih gelap. Guna ketika awal penanaman ketika nampak pertumbuhan baru dan ketika bunga berkembang.
Laman tak besar, nak bercucuk tanam tak minat, sudahnya dibiarkan sampai tumbuh lalang. Dah buang tumbuh lagi. Ramai yang macam ni.
Satu alternatif untuk elak kita buang masa dan tenaga cabut rumput atau lalang, adalah pasang rumput tiruan. Laman jadi cantik menghijau macam semula jadi dan ia boleh dilakukan sendiri. Caranya dikongsi oleh Shukor Linda.
DIY pasang rumput tiruan
Projek PKP, DIY pasang rumput tiruan. Boleh jimatkan kos, cara pemasangan tengok Youtube. Seeloknya ukur dulu keluasan tanam sebelum beli rumput.
1) Beli rumput tiruan -1 gulung saiz 2m x 25m ikut keluasan tanah. Klik SINI untuk beli.
2) Buang rumput dulu dan buang sedikit tanah merah.
3) Letak plastik hitam/pelapik bumi (beli di Shopee, klik SINI untuk beli). Tujuan letak plastik hitam ini adalah untuk elak rumput tumbuh selepas rumput tiruan diletakkan.
4) Letak pasir dan ratakan.
5) Ini laman selepas pasir yang telah diratakan.
6) Letakkan gulungan rumput yang dibeli dan ratakan.
Inilah hasilnya lepas sahaja letak rumput, letakkan gam rumput di bawah agar ia tidak akan tercabut. Ia akan melekat dengan kuat.
Cara buat tiramisu sebenarnya mudah saja rupanya… Ramai sangka ia renyah tapi langkah membuat pencuci mulut yang sedang viral dan dicari-cari ketika ini cukup ringkas.
Memandangkan ramai mencari cari resipi tiramisu apa kata gunakan perkongsian Ina Azlina sebagai panduan. Resipi tiramisu ini menggunakan keju mascarpone yang dikatakan lebih enak.
1. Bancuh kopi dengan air panas hingga larut. Kemudian tambah air sejuk dua cawan. Ketepikan seketika.
2. Satukan bahan B iaitu keju mascarpone bersama gula aising. Putar hingga sebati kemudian masukkan whipping cream non dairy. Putar lagi hingga kental. Asingkan seketika.
3. Dalam pengisar, satukan bahan C iaitu keju Tatura, susu pekat, whipping cream non dairy bersama satu cawan susu segar. Kisar sebati.
4. Satukan krim ini dengan krim dari bahan B. Kacau sebati.
5. Untuk melapis, sediakan bekas yang sesuai. Celupkan biskut ladies finger dalam air kopi. Kemudian susun terus dalam bekas.
6. Sendukkan krim yang disatukan tadi lalu ratakan di atas biskut. Percikkan sedikit air kopi di atas lapisan krim tadi.
7. Ulang proses celup biskut dan susun. Kemudian ratakan krim di atasnya.
8. Simpan tiramisu ini di dalam peti sejuk semalaman.
9. Taburkan serbuk kokok sebelum dimakan. Hidangkan Ketika sejuk, memang sedap.
Menu ayam bawang ini memang kegemaran kalau makan di restoren nasi kandar. Malah ada juga yang sanggup ke restoren nasi kandar di Penang semata untuk makan lauk ayam bawang ini.
Mesti ramai juga yang tertanya-tanya macam manalah nak buat ayam bawang yang sedap ni. Okay, ini dia cara membuatnya ya, dikongsi oleh orang Penang sendiri Che Atie.
Cara buat ayam bawang Pulau Pinang
1. Sediakan bawang besar selabu dimayang halus, daun pandan sehelai di potong empat, daun kari setangkai dan ayam digaul garam kunyit.
2. Mula-mula goreng bawang yang dimayang sehingga kekuningan dan toskan.
3. Minyak goreng bawang tadi guna goreng ayam garam kunyit. Goreng ayam tiga perempat masak.
4. Gunakan minyak goreng ayam tadi satu senduk dan tumis daun pandan, daun kari, rempah empat sekawan.
5. Masuk pes halia bawang putih dan kacau.
6. Masuk pes bawang besar satu labu yang dikisar dengan air. Masuk pes dulu, kacau kemudian baru masuk air bawang untuk kuah.
7. Seterusnya masuk 2 sudu serbuk cili, 1sdk serbuk kunyit, 1sdk serbuk jintan manis dan jintan puteh, 1 sudu serbuk kari daging, setengah sudu garam masala. Kacau.
8. Masuk 1 sudu sos cili, sos tamato, sos tiram. Kacau.
9. Masuk garam gula secukup rasa, Che atie pakai gula perang. Garam jangan masuk banyak sangat sebab ayam goreng kunyit tadi dah masin. Gaul biar sebati, kuah biar pekat.
10. Masuk ayam yang digoreng tadi, kacau biar sebati.
11. Akhirnya sekali masuk bawang yang digoreng tadi. Kacau, siap!
Masalah siling atau dinding 'leaking' di kediaman bertingkat memang boleh berpanjangan malah mampu mencetuskan konflik.Mana tidaknya kediaman kita dah cantik di deko tapi dek...