Dah ada rumah sendiri dan ada rezeki lebih. Teringin nak beli rumah kedua, kalau boleh lagi besar dan selesa. Tapi adakah keputusan ini tepat, maklumlah nak beli rumah modalnya dah tentu ratusan ribu dan kena pertimbangan dengan betul.

Jika ada yang dalam situasi ini, saranan Azizi Ali, Mentor Wang boleh dijadikan panduan. Menurut beliau jika mahu memiliki rumah kedua jangan pilih rumah yang paling mahal atau besar tapi belilah rumah kedua terbaik yang kita mampu. Penjelasannya seperti di bawah.

Belilah rumah kedua terbaik yang kita mampu

Belilah rumah kedua terbaik yang anda mampu beli (tetapi tinggallah berdekatan para jutawan lain).

Di sinilah tempat yang anda patut membelanjakan wang. Dapatkan rumah yang baik di dalam kejiranan yang baik. Malah saya cadangkan anda membeli rumah kedua terbaik mengikut kemampuan anda. Mengapa?

1. Pertama sekali, rumah adalah pengkalan kehidupan dan kebahagiaan anda. Ia juga perlu memberikan keselamatan dan ketenangan untuk kehidupan anda.

2. Keduanya, ia merupakan ganjaran usaha dan penat lelah anda.

3. Ketiga, ia akan memberi anda wang yang banyak apabila anda menjualnya kelak!

IKLAN

Ada Rezeki Lebih, Nak Beli Rumah Kedua. Baca Dulu Nasihat Mentor Kewangan Ini

Kenapa tak beli rumah yang terbaik?

Tetapi mengapa membeli rumah kedua terbaik dan bukan yang terbaik? Sebabnya ialah kerana langkah ini akan memberikan anda wang yang lebih untuk perkara lain.

Jika anda beli rumah yang paling mahal, bayaran bulanan gadaijanjinya pasti akan menjulang tinggi. Ia pasti akan membaham bahagian yang besar daripada pendapatan anda dan oleh itu, ia menghadkan pilihan anda.

Strategi kewangan 

Salah satu strategi kewangan yang bijak ialah untuk mempunyai aliran wang tunai yang positif setiap masa. Ini akan (1) membolehkan anda untuk mengambil peluang yang timbul, dan (2) membantu anda di masa perlu.

IKLAN
Selain itu:  Buat Sendiri Makaroni Bakar Cheese Meleleh Yang Sedap Macam Makan Di Kafe

Ini bermaksud yang anda perlu mempunyai baki wang yang banyak selepas membayar gadaijanji rumah setiap bulan. Itulah sebabnya saya sarankan membeli rumah kedua terbaik.

Kalau nak ubah suai jangan berbelanja lebih RM50k

Jadi, walaupun anda boleh mengubahsuai rumah untuk menjadikannya lebih besar, lebih cantik dan lebih selesa, buatlah dengan cara sederhana. Janganlah berbelanja RM50,000 atau RM500,000 untuk menjadikannya rumah terbesar di kawasan anda.

Jika anda ingin sangat membelanjakan wang, belanja untuk melengkapkan ruang dalam rumah, bukan di luar. Contohnya, belilah penghawa dingin yang terbaik untuk setiap bilik. Atau pasanglah kabinet dan kelengkapan dapur yang terbaik. Ini bukan sahaja membuat rumah anda cantik tetapi juga menggembirakan isteri anda!

IKLAN
Apa nak buat kalau ada duit lebih yang banyak

Jadi apa yang perlu anda buat apabila anda mempunyai wang lebih atau mendapat durian runtuh? Pendek kata, apa yang perlu anda buat apabila anda bertambah kaya?

Jawapannya adalah berpindahlah ke kawasan kejiranan yang lebih baik. Apabila kekayaan anda bertambah, berpindahlah ke tempat yang lebih baik. Dalam erti kata lain, tinggallah bersama orang yang berpendapatan sebanyak anda.

Pada masa itu, rumah anda mungkin merupakan sebuah mahligai tetapi ia cuma salah satu daripada puluhan lagi mahligai yang ada di kawasan tersebut.

Kemungkinan pencuri dan perompak menjadikan rumah, err, mahligai anda sebagai sasaran akan menjadi lebih rendah. Salah satu kebaikan sampingan yang anda akan dapat ialah jiran-jiran yang lebih berkualiti!

Semoga bermanfaat

Sumber: Azizi Ali, Mentor Wang

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI