
Isi Kandungan
ToggleSelalu buat bergedel leper tapi yang ini bebola bergedel ayam. Nampak sedap pulak buat dibentuk begini.
Bebola bergedel ayam ini boleh dimakan bersama soto, dibuat lauk atau dimakan dengan sambal kicap. Nak makan begitu saja pun boleh.
Cara membuatnya dikongsi oleh Har Ryea. ini ampak macam sedap pulak.
Bahan-bahan
6-7 biji kentang – dipotong dadu
Isi ayam – dikisar
Daun sup -dihiris
Bawang merah -dihiris
Lada merah -dihiris
1 biji telur
Bawang goreng
Lada sulah
Garam
Cara membuat
1. Rebus kentang hingga empuk dan lenyekkan dalam mangkuk hingga hancur.
2. Kemudian masukkan semua bahan lain bersama dengan sedikit garam. Gaul sebati,
2. Ambil sedikit adunan dan bentuk bulat seperti meatball sehingga habis adunan.
4. Sejukkan bebola begedil ayam dalam peti ais selama setengah jam sebelum digoreng.
5. Cara menggoreng, pukul dua biji telur dalam mangkuk. Panaskan minyak dan celup begedil lalu masukkan dalam kuali yang sudah dipanaskan minyak.
6. Goreng hingga warna keemasan. Angkat dan tos.
Sumber: Har Ryea
Ada Rezeki Lebih, Nak Beli Rumah Kedua. Baca Dulu Nasihat Mentor Kewangan Ini

Isi Kandungan
ToggleDah ada rumah sendiri dan ada rezeki lebih. Teringin nak beli rumah kedua, kalau boleh lagi besar dan selesa. Tapi adakah keputusan ini tepat, maklumlah nak beli rumah modalnya dah tentu ratusan ribu dan kena pertimbangan dengan betul.
Jika ada yang dalam situasi ini, saranan Azizi Ali, Mentor Wang boleh dijadikan panduan. Menurut beliau jika mahu memiliki rumah kedua jangan pilih rumah yang paling mahal atau besar tapi belilah rumah kedua terbaik yang kita mampu. Penjelasannya seperti di bawah.
Belilah rumah kedua terbaik yang kita mampu
Belilah rumah kedua terbaik yang anda mampu beli (tetapi tinggallah berdekatan para jutawan lain).
Di sinilah tempat yang anda patut membelanjakan wang. Dapatkan rumah yang baik di dalam kejiranan yang baik. Malah saya cadangkan anda membeli rumah kedua terbaik mengikut kemampuan anda. Mengapa?
1. Pertama sekali, rumah adalah pengkalan kehidupan dan kebahagiaan anda. Ia juga perlu memberikan keselamatan dan ketenangan untuk kehidupan anda.
2. Keduanya, ia merupakan ganjaran usaha dan penat lelah anda.
3. Ketiga, ia akan memberi anda wang yang banyak apabila anda menjualnya kelak!
Kenapa tak beli rumah yang terbaik?
Tetapi mengapa membeli rumah kedua terbaik dan bukan yang terbaik? Sebabnya ialah kerana langkah ini akan memberikan anda wang yang lebih untuk perkara lain.
Jika anda beli rumah yang paling mahal, bayaran bulanan gadaijanjinya pasti akan menjulang tinggi. Ia pasti akan membaham bahagian yang besar daripada pendapatan anda dan oleh itu, ia menghadkan pilihan anda.
Strategi kewangan
Salah satu strategi kewangan yang bijak ialah untuk mempunyai aliran wang tunai yang positif setiap masa. Ini akan (1) membolehkan anda untuk mengambil peluang yang timbul, dan (2) membantu anda di masa perlu.
Ini bermaksud yang anda perlu mempunyai baki wang yang banyak selepas membayar gadaijanji rumah setiap bulan. Itulah sebabnya saya sarankan membeli rumah kedua terbaik.
Kalau nak ubah suai jangan berbelanja lebih RM50k
Jadi, walaupun anda boleh mengubahsuai rumah untuk menjadikannya lebih besar, lebih cantik dan lebih selesa, buatlah dengan cara sederhana. Janganlah berbelanja RM50,000 atau RM500,000 untuk menjadikannya rumah terbesar di kawasan anda.
Jika anda ingin sangat membelanjakan wang, belanja untuk melengkapkan ruang dalam rumah, bukan di luar. Contohnya, belilah penghawa dingin yang terbaik untuk setiap bilik. Atau pasanglah kabinet dan kelengkapan dapur yang terbaik. Ini bukan sahaja membuat rumah anda cantik tetapi juga menggembirakan isteri anda!
Apa nak buat kalau ada duit lebih yang banyak
Jadi apa yang perlu anda buat apabila anda mempunyai wang lebih atau mendapat durian runtuh? Pendek kata, apa yang perlu anda buat apabila anda bertambah kaya?
Jawapannya adalah berpindahlah ke kawasan kejiranan yang lebih baik. Apabila kekayaan anda bertambah, berpindahlah ke tempat yang lebih baik. Dalam erti kata lain, tinggallah bersama orang yang berpendapatan sebanyak anda.
Pada masa itu, rumah anda mungkin merupakan sebuah mahligai tetapi ia cuma salah satu daripada puluhan lagi mahligai yang ada di kawasan tersebut.
Kemungkinan pencuri dan perompak menjadikan rumah, err, mahligai anda sebagai sasaran akan menjadi lebih rendah. Salah satu kebaikan sampingan yang anda akan dapat ialah jiran-jiran yang lebih berkualiti!
Semoga bermanfaat
Sumber: Azizi Ali, Mentor Wang
Buat Sendiri Mexican Bun, Tak Perlu Beli Dah Lepas Ni!

Mexican bun ini memang ramai peminat. Kalau lalu depan kiosk roti ini mesti terjebak beli sebab baunya yang harum. Jika ramai dalam keluarga yang suka, elok kita belajar buat sendiri. Boleh ikut cara yang dikongsi oleh Amy Akim ini.
Buat sendiri Mexican Bun
Bahan roti :
300gram atau 3 cawan tepung gandum
70gram gula
30gram marjerin
Sebiji telur
1 sudu besar mauripan
150ml susu segar
Esen vanila
Secubit garam
Salted Butter atau Buttercup (untuk inti)
Bahan topping :
50gram tepung gandum
40gram gula
60gram marjerin
Sebiji telur
2 sudu besar Nescafe dan air suam (sekadar boleh larut)
Esen vanila
Cara membuat:
1. Campurkan yis atau mauripan dengan susu segar dan gula. Biarkan dalam 10 minit.
2. Dalam bekas lain, ayak tepung gandum dan masukkan marjerin gaul sampai jadi macam serbuk roti. Kemudian masukkan telur, secubit garam & esen vanila.
3. Masukkan bancuhan yis/mauripan tadi. Uli sampai tepung tak melekat di tangan. Tambah tepung sikit demi sikit kalau adunan lembik. Uli doh dalam 10 minit. Lagi lama uli lagi lembut doh roti.
4. Tutup doh dengan kain yang lembap. Boleh guna napkin juga. Perap doh selama 1 jam.
5. Selepas doh naik, tumbuk-tumbuk doh untuk buang angin.
6. Bahagikan doh kepada 10 bahagian. Buat 50gram untuk setiap doh, boleh dapat 13 biji roti.
7. Masukkan butter dalam doh jadikan inti roti dan bulat-bulatkan. Letak atas baking tray yang disapu marjerin. Tutup dan biarkan dalam 10 minit.
8. Sementara itu boleh sediakan topping. Kisar marjerin dan gula, kemudian baru masukkan bahan-bahan lain. Akhir sekali baru masukkan tepung. Blend sebati. Masukkan dalam piping beg.
9. Buat lingkaran topping dari tengah roti. Cukup topping bahagian atas tak perlu sampai bawah sebab topping akan cair ke bawah semasa roti dibakar.
10. Panaskan oven dalam 10 minit, baru bakar roti guna api atas dan bawah dengan suhu 170°c selama 20 minit bergantung pada suhu oven masing-masing.
Hasilnya
Selamat mencuba.
Layari laman web VANILLA KISMIS untuk pelbagai tip dan info berguna termasuk masakan.
Guna Tisu Saja, Tip Simpan Buah Strawberi Supaya Tahan Lama & Kekal Segar Hingga 2 Minggu

Buah strawberi ini memang sedap dimakan segar sebab itu ramai yang sanggup beli walaupun mahal.
Tapi ada juga situasi dah beli banyak dan mahal akhirnya busuk pulak bila simpan dalam peti sejuk. Semuanya gara-gara tak tahu cara simpan yang betul.
Bagi memastikan buah strawberi ini kekal segar dan tahan lama hingga dua minggu boleh guna tip yang dikongsi oleh Rahayu Rosli. Tip sesuai sangat untuk yang baru balik Cameron Highland dan homebaker yang menggunakan banyak buah ini.
Cara simpan buah strawberi supaya tahan lama
Mesti ada yang penggemar strawberi atau bakers-bakers yang selalu guna strawberi. Hari ini sis nak share cara simpan buah strawberi supaya tahan lama, tak berkulat dan berair. Insya-Allah boleh tahan satu miggu hingga dua minggu (bergantung pada kesegaran buahnya).
Tip untuk tahu buah segar atau tak, kena tengok daunnya. Kalau daun masih hijau, tiada kuning atau hitam, insya-Allah buah masih segar. Caranya;
1. Kita perlukan buah strawberry, tisu ( tisu yang tebal ya, nak guna tisu dapur pun boleh supaya air-air wap boleh meresap pada tisu dan tisu tak cepat lembik )
2. Bekas untuk simpan. Saya guna bekas letak kek saja. Pastika bekas itu dibuat lubang supaya udara dapat keluar masuk. Nanti takdelah air bertakung dalam bekas. Saya tebuk bekas guna pemutar skru.
3. Basuh tangan dulu kemudian ambil buah, letak atas tisu. Seterusnya balut buah strawberi satu persatu hingga menutup semua bahagian.
4. Bila dah semua buah strawberi selesai dibalut, susun dalam bekas tadi. Pastikan bekas tak terbuka.
5. Kemudian bolehlah disimpan dalam peti sejuk bahagian bawah.
Ini hasil strawberi yang masih segar untuk hiasan kek.
Semoga bermanfaat
Sumber: Rahayu Rosli