Biasanya bila teringin layan char kuetiau kita akan makan saja di gerai. Jarang sangat nak buat sendiri sebab kena buat pes sendiri yang mana agak remeh. Nak kena rebus kulit udang, kisar dan letak macam-macam bahan.

Tapi rupanya ada saja cara mudah untuk kita buat sendiri hidangan ini. Malah tak perlu menggunakan pes yang perlu disediakan awal sebaliknya hanya guna satu sos  untuk menjadikan rasanya macam char kuetiau yang biasa kita nikmati. Caranya dikongsi oleh Nurhani Yusoff .

Buat sendiri char kuetiau tanpa guna pes khas

Buat Sendiri Char Kuetiau Cara Paling Mudah, Tak Perlu Buat Pes Khas. Guna Sos Ini Saja!

3 tahun kahwin, makan char kuetiau di kedai saja, sebab pernah try tak pernah menjadi. Sejak jumpa Thai fish saiuce ini, suami kerap betul request nak makan char kuetiau.

Bila cari terjumpa resipi yang guna sos ini tak payah lagi nak air rebus udang, kisar kulit udang, guna pes bagai yang banyak step.

IKLAN
Bahan-bahan:

2 genggam kueyteow
2 biji bawang keci -dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
Sesudu cili kisar (ikut tahap pedas)
Sesudu fish sauce
3 atau 4 sudu sos tiram
3 atau 4 sudu sos cili
Kicap
Gula
Sebiji telur
Taugeh, kucai
Udang

*Kuantiti ini untuk dua orang makan.

Buat Sendiri Char Kuetiau Cara Paling Mudah, Tak Perlu Buat Pes Khas. Guna Sos Ini Saja!
Sos ikan inilah yang kena ada
Cara membuat:

1. Tumis hirisan bawang kecil dan bawang putih sehingga wangi, masukkan cili kisar, macam biasa tunggu cili garing atau masak.

IKLAN

2. Masuk sos semua sekali, air, kicap, gula, telur. Biarkan mendidih seketika. Sesuaikan rasa, jangan manis sangat sebelum masuk udang (kalau tak cukup masam manis, adjust sos cili, gula dan air).

3. Bila lihat kepekatan, rasa dan warna dalam sesuai masukkan kuey teow, tauge, kucai, udang.

IKLAN

4. Kacau sehingga udang masak, tak lama pun kemudian terus masuk dalam pinggan. Kena makan panas-panas, jangan sampai kembang. Baru sedap!

Selain itu:  Cara Tanam Pokok Bunga Matahari Dari Biji Benih. Letak Atas Tisu Basah, Keluar 'Tanduk' Baru Semai

Buat Sendiri Char Kuetiau Cara Paling Mudah, Tak Perlu Buat Pes Khas. Guna Sos Ini Saja!

Selamat mencuba!

Sumber: Nurhani Yusoff

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI