![mulberi](https://cdn.vanillakismis.my/2021/05/mulberi-696x365.png)
Ramai yang menanam pokok mulberi untuk buahnya yang enak, manis dan masam. Selain itu ia juga kaya dengan khasiat vitamin C memang tak rugi untuk ditanam.
Namun begitu jika ada yang menanam pokok ini tapi kecewa kerana pokok tidak berbuah lebat, boleh praktikkan cara yang dikongsi oleh Ana Embong ini.
Tip kalau nak buah mulberi lebat
Tak rugi tanam mulberi, berbuah sepanjang masa. Boleh boleh makan, daun mudanya pula boleh dijadikan bahan masakan.
Jika buah pokok mulberi tidak lebat tip yang boleh dilakukan adalah;
– Sentiasa pangkas pokok. Bila keluar pucuk baru akan keluarlah buahnya.
– Manakala untuk dapatkan buah yang besar pula buang daun-daun sekitar buah ketika pokok sedang berbuah.
Ini pokok mulberi kampung yang saya tanam dalam pasu besar, buahnya pun agak besar.
Selamat mencuba.
Sumber: Ana Embong
Artikel berkait:
Kalau Pokok Mulberi Tak Mahu Berbuah, Buat Teknik Lenturan & Luruh Daun Ini
Teknik Perah Santan Untuk Dapat Perahan Santan Pekat Lebih Banyak
![Teknik Perah Santan Untuk Dapat Perahan Santan Pekat Lebih Banyak](https://cdn.vanillakismis.my/2020/11/untitled-design-03_35_649185.png)
Santan perah memang tak dapat dinafikan lagi sedap kalau kita guna dalam masakan. Tapi ramai tak tahu teknik perah santan untuk dapatkan santan pekat lebih banyak. Bila dapat santan pekat macam ni, guna dalam masakan memang puas hati.
Yatie Eimra ada berkongsi teknik perah santan yang diajar oleh ibunya untuk dapatkan perahan santan yang pekat.
Ini cara yang mak saya ajar untuk dapatkan perahan santan pekat. Alhamdulillah, sejak dari zaman sekolah dulu sampailah sekarang saya masih gunakan cara mak. Ini caranya.
1. Sediakan air suam
Untuk dapatkan santan yang pekat, kita kena gunakan air panas suam & gunakan blender. Jangan guna air terlampau panas (air panas menggelegak) sebab santan akan pecah minyak. Gunakan air panas & air masak dalam anggaran 1 : 1.
Ataupun kalau simpan kelapa parut dengan cara frozenkan, boleh juga guna air panas & air masak dalam nisbah 2 : 1 (supaya tak terlampau panas & dalam masa yang sama kelapa parut tu jadi suam). Air kena suam supaya santan lebih mudah diekstrak/diperah.
2. Bahagian santan pada 2 bahagian
Air panas suam tadi dituang sedikit dalam bekas berisi kelapa parut, ramas kelapa parut agar sekata. Kemudian bahagi kelapa parut pada 2 bahagian. Ambil 1 bahagian, masuk dalam blender, tambah air suam sikit (sampai boleh blend saja). Perah/tapis santan tadi.
3. Guna air perahan santan pertama
Ambil satu lagi bahagian kelapa parut tapi kali ini gunakan santan yang telah diperah tadi. Tak perlu tambah air lagi. Gunakan santan perahan pertama tadi saja.
Kenapa kelapa parut kena bahagi 2? Sebab kalau sekali blend saja lebih banyak air yang perlu ditambah untuk pastikan kelapa parut dikisar dengan lancar. Tapi dengan asingkan 2 bahagian & blend 2 kali, hanya kali pertama saja kita tambah air.
Tengok dalam gambar di bawah, lapisan air (air yang ditambah) tak sampai ⅓ bahagian pun. Lapisan atas semuanya santan pekat/kepala santan. Biasanya jika saya buat sekali blend jer, lapisan air dah hampir separuh dari santan.
4. Blend semua sekali
Bila sudah blend semua kelapa parut, barulah blend sekali lagi (semua sekali) & tambahkanlah air untuk dapatkan santan cair. Walaupun blend kali kedua ini dapat santan cair saja tapi masih ada sikit lagi lapisan pati santan pekat (rujuk gambar di bawah).
Cara ini untuk sebiji kelapa jer. Kalau nak buat lebih dari sebiji kelapa, biasanya saya blend sebiji demi sebiji. Tambah air hanya untuk kelapa yang pertama, kelapa selebihnya gunakan perahan santan untuk blend. Kalau guna cara ni, nak buat tahi minyak pun kejap jer sebab kandungan air sikit saja.
TIP
Jika nak santan tahan lama, pastikan guna air masak (jangan guna air paip) & taburkan garam sikit pada lapisan atas santan (jika simpan santan bahagian fridge bawah untuk beberapa hari). Kalau nak frozenkan pun boleh juga.
Senangnya Tanam Kacang Renek. Mudah Hidup, Tanam Dalam Pasu Saja Pun Boleh
![Senangnya Tanam Kacang Renek. Mudah Hidup, Tanam Dalam Pasu Saja Pun Boleh](https://cdn.vanillakismis.my/2021/02/kacang-renek-15_47_737242.png)
Kalau suka makan ulam-ulaman boleh jadikan kacang renek atau kacang duduk ini sebagai tanaman di rumah. Rasanya macam kacang panjang biasa tapi lebih manis.
Kelebihan tanam kacang jenis ini berbanding kacang panjang biasa, kacang renek ini mudah hidup dan tak perlu banyak tanah.
Boleh ditanam dalam pasu saja malah yang duduk di apartment kalau nak tanam pun boleh. Ia juga tak perlukan junjung atau pancang. Hasil pun cepat 2 bulan dah boleh tuai.
Cara tanam kacang renek/dwarf/kacang duduk
1. Benih kacang renek atau kacang duduk secara online di Shopee.
2. Cambahkan biji benih kemudian alih dalam pasu. Boleh letak dalam 3 anak benih dalam satu pasu.
3. Siram setiap hari dan pokok ini perlukan cahaya matahari terus.
4. Dalam tempoh 2 bulan boleh tuai hasilnya. Bila kacang dah matang, jangan biar lama terus tuai.
5. Tip supaya pokok kacang berbuah banyak kali, selepas habis berbuah, buang semua daun yang kering dan letak baja supaya naik pucuk baru dan berbuah lagi.
6. Sebaiknya letak di tempat pasu di tempat yang sedikit tinggi bila berbuah supaya kacang tak terkena tanah.
Selamat mencuba!
Sumber: Laila Safiah
Cara Betul Semai Benih Terung Supaya Pokok Subur & Banyak Buah
![Cara Betul Semai Benih Terung Supaya Pokok Subur & Banyak Buah](https://cdn.vanillakismis.my/2022/03/Untitled-design-52.jpg)
Kalau berhajat nak tanam terung di rumah, tak kiralah apa jenis pun boleh guna panduan ini. Dikongsi oleh Azuan Abdullah.
Cara dan bahan-bahan yang diperlukan untuk menyemai benih terung yang betul.
Ada sahabat tanya, macam mana saya semai terung naik seragam dan sekata? Nak guna media apa yang terbaik?
Berdasarkan pengalaman kami, media yang terbaik untuk semai biji benih adalah peatmoss.
Ini tak bermaksud media lain seperti cocopeat, sekam padi bakar dan tanah campuran tak boleh digunakan untuk semaian. Ianya boleh juga digunakan, tidak ada masalah.
Bila guna peatmoss ni, sahabat yang baru nak berkebun pun boleh tumbuh bila semai benih. Dengan syarat ikut sop dengan betul la ya.
Baik. Ini cara saya semai benih terung.
Apa yang diperlukan
Tray semaian
Peatmoss
Spray semaian
Plastik
Besen bekas untuk siraman secara rendam
Langkah semai benih terung
Kita tengok step by step cara menyemai pula ya.
1. Peatmoss dimasukkan ke dalam lubang tray semaian hingga penuh limpah. Jangan tekan peatmoss. Hentakkan tray ke lantai secara perlahan 2 kali. Ratakan peatmoss tadi.
2. Letak biji benih ditengah tengah lubang tray. 1 biji benih untuk setiap lubang. Pilih benih yang berkualiti.
3. Tekan biji benih tadi dengan hujung jari. Kedalamannya lebih kurang 0.5 cm. Jika terlalu dalam, benih akan lambat cambah.
4. Tutup kesan lubang yang ditekan tadi dengan peatmoss. Tabur je atas lubang tu dan jangan tekan. Ratakan semula peatmoss tersebut dengan hati-hati supaya kedudukan benih tidak terusik dan bergerak.
5. Spray media dalam tray dengan air kosong. Saya guna spray tangan je. Setting nozzel tu supaya keluar semburan kabus. Spray cukup cukup basah sahaja.
6. Bungkus bekas semaian dengan plastic hitam supaya ia kedap udara. Biarkan selama 5 hari 5 malam dan simpan di tempat teduh. Proses ini dinamakan “heating”.
7. Buka bungkusan dengan hati hati pada hari ke 2 lepas semai. Jika media kering, spray dengan air kosong. Letakkan tray di tempat asal (redup).
8. Rendam tray semaian dalam takungan beberapa minit pada hari ke 6 lepas semai. Bila media dah basah sepenuhnya, keluarkan tray dan letak tray tersebut dikawasan yang kena cahaya matahari secara terus.
9. Siraman dibuat pada hari ke 7 lepas semai. Ianya dibuat 2-3 hari sekali bergantung pada kelembapan media semaian. Caranya adalah dengan rendam tray semaian dalam takungan beberapa minit. Bila media dah basah sepenuhnya, keluarkan tray dan letak tray tersebut ditempat asal (tempat yang kena cahaya matahari).
Siraman ni kita tak galakkan spray atau siram dipermukaan daun sebab jika kelembapan terlalu tinggi, anak pokok mudah diserang penyakit yang disebabkan kulat.
10. Kawalan perosak dan penyakit dibuat bersama dengan semburan bersama foliar pada hari ke 8 lepas semai. Ianya dibuat 1-2 kali seminggu bergantung pada tahap perosak dan penyakit.
Kombinasi bahan yang digunakan adalah racun organic serangga + racun organic kulat + cuka kayu + larutan baja NPK 18.18.18 + mikro (EC 1.5)
11. Pembajaan anak benih biasanya saya tak buat sebab peatmoss dah ada cukup nutrient untuk tumbesaran pokok. Jika pokok kita nampak terlalu kuning, boleh la buat pembajaan secara rendaman dalam besen.
Guna baja NPK larut air 18:18:18 + mikro atau baja AB. Kepekatan air baja buat 2.0 mS.
12. Paling awal anak benih boleh ditanam bila usianya 30 hari lepas semai . Saya biasa tanam pada usia 35 hari lepas semai. Anak pokok ni boleh bertahan hingga 45 hari lepas semai. Jika kita tanam lebih pada usia tu, tumbesarannya akan jadi terbantut.
Sumber : Azuan Abdullah