Roti kukus atau roti bakar makan dengan kaya pandan memang best. Makan pulak waktu panas-panas.
Selalu makan di kopitiam macam ni kan! Kali ini apa kata buat sendiri kaya pandan dan makan sendiri di rumah. Makan sampai puas tanpa perlu bayar mahal.
Cara membuat kaya pandan ini dikongsi oleh Fazelina Isa. Cara membuatnya mudah dan manis pun boleh dikurangkan jika mahu.
Cara buat kaya pandan homemade
Ads
Bahan-bahan:
1 cawan air pandan (5 helai daun pandan dikisar dan tapis)
1 cawan susu cair
1 cawan gula (saya letak buat 3/4 saja)
1 kotak santan 200g
2 sudu besar susu pekat manis
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Sedikit garam
Titiskan sikit pewarna hijau kalau nak
Ads
Cara membuat:
Masuk semua bahan dalam periuk kecil.
Tenggekkan atas api dan kacau sampai dia berkilat.
Bila dah nampak berkilat boleh tutup api.
Boleh terus sapu pada roti dan makan.
Buat banyak boleh simpan dalam peti sejuk, boleh makan bila-bila masa
Ads
Selamat mencuba!
Artikel ini disiarkan atas keizinan penulis. Posting asal boleh rujuk di SINI
Selama ni tak terfikir pulak nak buat sendiri sebab kebanyakan kita suka makan nasi kandar di restoran mamak. Sekali sekala cuba masak sendiri terutama hujung minggu Resipinya boleh ikut perkongsian Nur Hidayah.
Cara Buat Nasi Kandaq
Bahan-bahan:
Beras
Daun Pandan
Serbuk Kunyit
Rempah 3 sekawan
Pewarna kuning
Mentega
Cara membuat:
Basuh beras dan ketepikan.
Tumis daun pandan, 3sekawan dan serbuk kunyit menggunakan butter. Masukkan garam dan sedikit gula.
Jika ada pewarna kuning, boleh letak sedikit untuk naikkan warna.
Kemudian masukkan beras. Masak sebentar di atas dapur.
Kemudian pindahkan ke dalam rice cooker. Masak macam biasa.
Cara Buat Ayam Goreng
Tepung serbaguna Pak Lah/Bestari
Sedikit tepung beras
Serbuk Cili Kering
Serbuk Kari Daging
Sedikit Garam
Adun dengan air bahan bancuhan di atas sampai kelikatan yang kita nak, dan boleh salut ayam menyeluruh, then goreng ayam smpai masak.
Kuah Kari Kicap
Bawang Besar hiris
Bawang Putih hiris
Rempah 3 sekawan
Ketumbar /Jintan Manis (tumbuk sikit)
Sos cili – 3 sudu
Tumis semua sampai garing dan naik bau. Kemudian bubuh serbuk cili kering, serbuk kari daging.
Kemudian masukkan kentang, tomato, terung dan air. Biarkan sampai mengelegak.
Kemudian masukkan kicap manis (sampai jadi warna kehitaman yang kita nak).
Masukkan juga, gula, garam, sos cili. Sesuaikan rasa sampai dapat rasa manis-manis kicap dan pedas kari tu. Dan pada pendapat saya, kuah untuk Nasi Kandaq kelikatannya janganlah terlalu pekat atau terlalu cair.
Kalau berhajat nak tanam terung di rumah, tak kiralah apa jenis pun boleh guna panduan ini. Dikongsi oleh Azuan Abdullah.
Cara dan bahan-bahan yang diperlukan untuk menyemai benih terung yang betul.
Ada sahabat tanya, macam mana saya semai terung naik seragam dan sekata? Nak guna media apa yang terbaik?
Berdasarkan pengalaman kami, media yang terbaik untuk semai biji benih adalah peatmoss.
Ini tak bermaksud media lain seperti cocopeat, sekam padi bakar dan tanah campuran tak boleh digunakan untuk semaian. Ianya boleh juga digunakan, tidak ada masalah.
Bila guna peatmoss ni, sahabat yang baru nak berkebun pun boleh tumbuh bila semai benih. Dengan syarat ikut sop dengan betul la ya.
Baik. Ini cara saya semai benih terung.
Apa yang diperlukan
Tray semaian
Peatmoss
Spray semaian
Plastik
Besen bekas untuk siraman secara rendam
Langkah semai benih terung
Kita tengok step by step cara menyemai pula ya.
1. Peatmoss dimasukkan ke dalam lubang tray semaian hingga penuh limpah. Jangan tekan peatmoss. Hentakkan tray ke lantai secara perlahan 2 kali. Ratakan peatmoss tadi.
2. Letak biji benih ditengah tengah lubang tray. 1 biji benih untuk setiap lubang. Pilih benih yang berkualiti.
3. Tekan biji benih tadi dengan hujung jari. Kedalamannya lebih kurang 0.5 cm. Jika terlalu dalam, benih akan lambat cambah.
4. Tutup kesan lubang yang ditekan tadi dengan peatmoss. Tabur je atas lubang tu dan jangan tekan. Ratakan semula peatmoss tersebut dengan hati-hati supaya kedudukan benih tidak terusik dan bergerak.
5. Spray media dalam tray dengan air kosong. Saya guna spray tangan je. Setting nozzel tu supaya keluar semburan kabus. Spray cukup cukup basah sahaja.
6. Bungkus bekas semaian dengan plastic hitam supaya ia kedap udara. Biarkan selama 5 hari 5 malam dan simpan di tempat teduh. Proses ini dinamakan “heating”.
7. Buka bungkusan dengan hati hati pada hari ke 2 lepas semai. Jika media kering, spray dengan air kosong. Letakkan tray di tempat asal (redup).
8. Rendam tray semaian dalam takungan beberapa minit pada hari ke 6 lepas semai. Bila media dah basah sepenuhnya, keluarkan tray dan letak tray tersebut dikawasan yang kena cahaya matahari secara terus.
9. Siraman dibuat pada hari ke 7 lepas semai. Ianya dibuat 2-3 hari sekali bergantung pada kelembapan media semaian. Caranya adalah dengan rendam tray semaian dalam takungan beberapa minit. Bila media dah basah sepenuhnya, keluarkan tray dan letak tray tersebut ditempat asal (tempat yang kena cahaya matahari).
Siraman ni kita tak galakkan spray atau siram dipermukaan daun sebab jika kelembapan terlalu tinggi, anak pokok mudah diserang penyakit yang disebabkan kulat.
10. Kawalan perosak dan penyakit dibuat bersama dengan semburan bersama foliar pada hari ke 8 lepas semai. Ianya dibuat 1-2 kali seminggu bergantung pada tahap perosak dan penyakit.
Kombinasi bahan yang digunakan adalah racun organic serangga + racun organic kulat + cuka kayu + larutan baja NPK 18.18.18 + mikro (EC 1.5)
11. Pembajaan anak benih biasanya saya tak buat sebab peatmoss dah ada cukup nutrient untuk tumbesaran pokok. Jika pokok kita nampak terlalu kuning, boleh la buat pembajaan secara rendaman dalam besen.
Guna baja NPK larut air 18:18:18 + mikro atau baja AB. Kepekatan air baja buat 2.0 mS.
12. Paling awal anak benih boleh ditanam bila usianya 30 hari lepas semai . Saya biasa tanam pada usia 35 hari lepas semai. Anak pokok ni boleh bertahan hingga 45 hari lepas semai. Jika kita tanam lebih pada usia tu, tumbesarannya akan jadi terbantut.
Ada pantang larang orang tua yang pesan jangan tanam pokok betik depan rumah. Kita pun ikut tapi ramai yang tak faham kenapa ia dilarang hingga ada yang mengaitkannya dengan perkara mistik.
Hakikatnya ia tiada kaitan dengan ilmu mistik atau perkara pelik lain. Tapi apa yang boleh kita faham dari pantang larang itu adalah secara logiknya ia berkait dengan akar pokok betik itu sendiri.
Akar pokok betik ini sebenarnya bersifat besar dan menyelinap di bawah tanah. Ia boleh menyebabkan lantai rumah atau longkang pecah jika ditanam berhampiran.
Perkara ini ditunjukkan oleh PuteraKe4 melalui satu perkongsian YouTube. Beliau menunjukkan betapa besarnya akar pokok betik yang baru ditanam 3 tahun.
Menurut beliau kebetulan pokok betik tumbang tapi masih hidup. Ia mennyebabkan akarnya membesar di atas tanah dan boleh dilihat.
Akar pokok betik yang ditanam ini katanya menjalar hingga berhampiran rumah menyebabkan ia perlu ditebang dan akarnya dikerat kerana bimbang menjejaskan lantai rumah.
Dalam video yang dikongsi dapat dilihat saiz akar pokok betik yang berjaya menjalar dan dikerat yang sememang besar.
Info akar pokok betik
Pokok jantan-akar tunjang (tidak berbuah, boleh tebang)
Pokok betina – akar serabut