Makaroni bakar cheese ini antara hidangan kesukaan peminat keju. Dapat pula cheese yang meriah meleleh lagilah sedap.
Cuma selalunya hidangan ini kita makan di kafe, sebab nampak macam susah nak buat. Hakikatnya nak buat makaroni cheese mudah saja kalau ikut perkongsian Jija Mycomel. Lepas ni kita buat sendiri, baru puas makan.
Buat sendiri makaroni bakar cheese meleleh
Bahan-bahan
2 cawan makaroni – rebus
1 tin sos spageti Prego (boleh guna perisa tradisional)
Lada hitam Ajishio
1 labu bawang besar – cincang
3 ulas bawang putih – cincang
1/2 paket daging cincang (nak guna semua pun boleh)
1/2 tin cendawan potong dadu
1 biji lobak merah kecik potong dadu
1/2 biji Capsicum potong dadu
Buah zaitun – jika suka
Cheddar cheese – parut
Cara membuat:
Ads
1. Panaskan 3 sudu minyak (nak guna minyak zaitun pun boleh). Tumis bawang & bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan lobak merah dan juga daging cincang kemudian kacau. Letakkan sedikit air untuk empukkan daging dan lobak merah masak dalam 3 minit.
3. Masukkan cendawan, capsicum, buah zaitun (kalau ada) kacau sekejap.
Ads
4. Masukkan sos Prego lalu kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
5. Perisakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu sebab sos Prego dan lada hitam dah ada rasa garam.
6. Kemudian boleh masuk dalam bekas alumunium size 7×7. Boleh dapat 2 bekas. Kalau tiada boleh guna loyang masak kek size 9×9.
Ads
7. Seterusnya buat sos putih. Sediakan;
-2 cawan susu segar
-2 sudu besar tepung gandum
-4 sudu besar butter
-Sedikit garam
8. Masak semua bahan dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 minit. Kemudian tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni.
9. Parutkan chedar cheese kalau suka cheese yang banyak. Lapis dengan cheddar slice di atasnya. Bakar oven 160 selama 20 minit. Siap!
Duduk di bandar, kebanyakan rumah tak punya laman yang luas. Bagi yang minat bercucuk tanam, alternatif mereka adalah tanam dalam pasu.
Antara yang ditanam dalam pasu adalah pokok limau purut yang tak dinafikan banyak gunanya dalam masakan. Memang tak rugi menanamnya.
Tapi nak tanam dalam pasu ada cara penjagaannya supaya pokok limau subur dan sentiasa berbuah. Izham Alias berkongsi tip melalui pengalamannya.
Tip pokok limau purut tanam dalam pasu sentiasa subur
Pokok limau purut tanam dalam pasu. Alhamdulillah masih subur walaupun telah dua tahun dalam pasu.
Rahsianya adalah sentiasa top up dengan baja organik. Biasa baja organik saya guna adalah kompos cacing yang dibeli. Palet tahi ayam proses pun sama. Ikut mood.
Kadang saya nampak tahi lembu saya ambil dan letak dalam pasu.
Sekali sekala sembur dengan mikrob baik. Cuka kayu semestinya. Saya dapati cuka kayu memang sesuai dengan pokok limau. Meriah bunga selepas sembur.
Tapi sebelum itu perlu saya pastikan pokok cukup baja. Cuka kayu hanya penggalak dan bukannya baja.
Kadang saya nampak si ulat bulu memakan daun. Saya biarkan sahaja. Berkongsi rezeki dengan makhluk Allah SWT. Lagipun jarang togel pokok ini semenjak saya beri kasih sayang cukup.
Memandu pada waktu hujan memang memerlukan lebih perhatian. Tapi fokus kita mungkin terjejas akibat daripada wiper yang tak berfungsi dengan baik.
Ini berlaku kerana wiper sudah perlu ditukar namun masih kita gunakan. Supaya tak menjejaskan keselamatan sewaktu memandu ketika hujan, perkongsian oleh James Alatin boleh jadi panduan.
4 tanda wiper kereta dah tak boleh guna, perlu ditukar
1. Wiper ‘melompat’ bila dibuka.
2. Ada nampak coretan pada cermin bila wiper berfungsi.
3. Nampak kesan pecah-pecah pada cermin, tanda wiper dah tak rata.
4. Bila buka wiper ada bunyi memekik atau bising.
Boleh juga tonton video dari James Alatin ini untuk lebih jelas.
Mesti ramai yang rindu nak makan sizzling mee. Maklumlah hidangan ni biasa kita makan kat luar, di restoran atau di food court shopping mall.
Memandang sekarang nak makan luar pun susah, maka kalau dah teringin kita buat sajalah sendiri.
Dah tentu boleh, nak lagi real, beli pinggan sizzling yang macam kat kedai tu. Cara nak buat homemade sizzling mi boleh ikut perkongsian Lyzza Lyzza.
Bahan-bahan:
Yee Mee – yg sudah direbus Bawang merah & bawang putih – hiris halus Cili kering – potong dan rendam air panas Cendawan – rendam biar kembang Serbuk lada hitam Lada Sulah Kiub/serbuk ayam Telur Sayur Ayam – potong kecil 4-5 sudu sos tiram 4-5 sudu kicap pekat Tepung jagung Air – 4 cawan
Cara membuat:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kering.
2. Masukkan ayam dan biar ayam masak.
3. Tambah air 4 cawan utk kuah 4 orang. Kuantiti ikut cita rasa ya.
7. Panaskan plate sizzling. Tambah sedikit minyak utk goreng telur terlebih dahulu utk elakkan telur melekat.
8. Masukkan mee yg dah direbus. Tambahkan kuah yg dah siap bersama sayur. Kalau tiada plate, goreng jer telur separuh masak letak dalam pinggan tabur sayur dan tuang kuah.
Dah siap sizzling mi. Boleh makan puas-puas satu famili.