Ramai yang menggunakan serbuk perasa dalam masakan, kalau tak letak sedap pula rasanya. Tapi dalam masa yang sama risau juga dengan penggunaan bahan kimia atau MSG.
Sekiranya mahu amalkan pemakanan lebih sihat tapi dalam masa yang sama mengekalkan rasa sedap makanan mungkin boleh tukar penggunaan dari serbuk perasa kepada mushroom seasoning atau serbuk perasa cendawan.
Paling menarik mushroom seasoning ini boleh kita buat sendiri. Lagi sihat kerana ia rendah kalori dan mengandungi antioksidan yang tinggi daripada cendawan.
Bagi yang nak cuba buat sendiri boleh ikut langkah yang dikongsi oleh Nawal Yasmin Mat Noh.
Ayam goreng salut tepung yang rangup ini memang kegemaran semua dan selalu kita buat di rumah. Tapi ramai yang tak berjaya hasilkan salutan tepung yang berkerinting supaya ayam jadi rangup macam ala-ala KFC.
Rupanya untuk dapatkan ayam salut tepung yang bekerinting ini mudah saja. Dikongsi oleh Reha Rahman, caranya ayam yang disalut kena celup dalam air. Untuk lebih jelas boleh ikut perkongsian beliau ini.
Cara buat ayam goreng banyak kerinting
Nak juga makan sedap tapi kalau boleh cara masaknya paling simple dan cepat. Macam saya ada anak-anak kecik memang tak dapat duduk lama kat dapur. Saya share masakan ayam goreng ala KFC versi saya dengan 2 bahan perapan saja.
Bahan perap :
Kunyit
Stok ayam maggi
Bahan salutan ayam :
Tepung gandum
Tepung Bistari
Cara-cara masak
Satu sudu kecik serbuk kunyit, sukatan ini untuk sekilo kepak ayam.
2. Gaul dengan stok ayam pekat Maggi. Perasa ini dah lengkap semua bahan untuk jadi bahan perapan. Guna 3 sudu makan kemudian perap ayam dalam sejam atau lebih. Lagi lama lagi sedap. Saya selalu perap semalaman. Perap malam ini untuk masak esok hari. Simpan dalam peti.
3. Ambil satu cawan tepung gandum, setengah cawan tepung Bistari. Saya campur tepung gandum sebab bila semua salutan guna tepung Bistari boleh rasa muak bila makan banyak.
4. Sebati kan tepung gandum dan tepung Bistari. Salut ayam perapan dengan tepung.
5. Petua nak bagi ayam ada kerinting-kerinting, ayam dibasahkan dengan air. Sediakan air dalam mangkuk, masukkan ayam bersalut tepung dalam air rendam dalam beberapa saat.
6. Kemudian salut sekali lagi dengan tepung sampai nampak kerinting-kerinting . Nak lagi banyak kerinting boleh ulang dengan rendam ayam sekali lagi dan salut dengan tepung macam proses awal tadi.
Ketika ini tular di media sosial tentang #MalaysiaLockdown. Meskipun ia berita palsu dan kita diminta tidak menularkannya namun tak salah jika kita membuat sedikit persediaan.
Ia memandangkan wabak Covid-19 sudah memasuki fasa pandemik dengan peningkatan kes setiap hari di negara kita sendiri. Tak mustahil satu masa jika masih tidak ada cara untuk mengekang wabak ini, kita mungkin akan mengikut jejak beberapa negara seperti di Itali, Korea, Australia yang mengarahkan penduduknya kuarantin atau lockdown.
Justeru tak salah untuk kita membuat sedikit persediaan untuk situasi yang sama. Perkongsian daripada Nurul Kasmadillawati Zakaria mungkin boleh kita jadikan panduan.
1. Bertenang
Masuk dapur tengok apa yang masih ada. Ambil kertas dan pen, tengok apa yang kurang, senaraikan. Paling utama ialah beras sebab tu makanan ruji kita. Beli lebih sikit daripada biasa. Biasa beli beras 10kg satu beg? Esok pergi beli dua beg. Begitulah. Lebihkan beras kalau ada bajet. Tak perlu beli beras sampai 10 beg. Guna otak, jangan ikut perasaan.
Kalau rumah awak selalu ada masalah air, simpan air. Utamakan barang yang penting macam beras, lauk, gula, garam. Kalau ada anak kecik pastikan ada stok susu, pampes. Kalau ada bajet lebih boleh beli makanan dalam tin, bihun, pasta. Kalau ada bajet banyak sikit, boleh beli barang dalam senarai ini:
Ikan bilis
Telur
Tepung
Kurma
Gula
Garam
Ikan masin
Ikan kering
Bawang
Kentang
Kismis
Kacal dal
Kacang hijau
Kacang merah
Makanan dalam tin
2. Ubat-ubatan
Kalau awak sakit dan perlu makan ubat setiap hari, tak boleh terputus ubat, sila tambah stok ubat. Ubat adalah sangat penting selain makanan. Ada bajet beli ubat-ubatan basic sikit macam panadol, painkiller, chi kit teck aun, vicks, bla bla bla.
Beli apa yang awak perlukan sahaja. Tak guna tisu tandas tak payahlah beli tisu tandas. Duit tu guna untuk barang lain yang awak perlu. Jangan sebab tengok orang lain beli awak pun pakat beli juga.
4. Beli ikut kemampuan
Ukur poket sendiri. Tengok orang memborong sampai 3 troli, jangan awak pun beli sampai 3 troli. Sudahnya kat kaunter orang lain bayar cash, awak pula berhutang bayar dengan kredit kad. Salah tu. Acik tak galakkan buat macam tu.
5. Beli dalam keadaan yang tenang.
Jangan berebut. Jangan bertolak-tolak.
7. Ambil barang dalam jumlah yang awak perlukan
Jangan buat benda mengarut seperti borong daging burger sampai 2 troli, beli telur 30 papan, beli tisu tandas 10 pek, beli megi penuh bonet kereta. Banyak mana awak perlu? Beli banyak itu sahaja.
8. Solat awal waktu
Kalau awak beragama Islam, solat awal waktu, solatlah diawal waktu. Jangan dilupa. Dalam keadaan genting macam ni solatlah talian hayat yang menghubungkan kita dengan Allah.
Pesanan terakhir: Tak usah tayang barang yang awak borong di media sosial. Troli penuh, bonet kereta penuh, kabinet dapur penuh. Perbuatan awak akan mencetuskan panik, menyebabkan orang yang tak mampu beli semakin tertekan, dan dalam masa yang sama akan membahayakan awak sendiri. Bahaya macam mana pulak acik? Fikirkan sendiri. Dah dewasa.