
Waktu PKP ini nak beli pisang goreng pun tak banyak gerai yang buka. Jadi kalau teringin memang kena buat sendiri.
Jika nak hasilkan pisang goreng yang rangup macam kita selalu beli di gerai boleh ikut resepi bancuhan tepung yang dikongsi oleh Yayar B. Awang Noh.
Sukatan bancuhan tepung pisang goreng rangup
Musim PKP ini payah nak makan pisang goreng kan. Dengan ini saya izinkan berkongsi resipi tepung pisang goreng yang rangup. Doakan saya sekeluarga dimurahkan rezeki. Ini resipi abang saya yang berniaga hampir 15 tahun.
Bahan-bahan
Tepung beras 3 paket (1.5kg)
Tepung gandum 500g
Garam secubit
Gula sesenduk kecil
Kapur sebesar ibu jari
Telursebiji
Serbuk kunyit satu sudu
- Bancuh bahan ini dengan air, jangan terlalu cair. Pekat sedang-sedang.
- Masuk pisang yang dipotong dalam bancuhan dan goreng dalam minyak panas.
- Bagi yang nak berniaga pisang goreng pun boleh guna resepi ini kerana kuantitinya banyak.
Selamat mencuba.
Sumber: Yayar B. Awang Noh
Tip Susun Barang Dalam Peti Sejuk, Setiap Rak Ada Fungsinya! Baru Teratur & Bersih

Disebabkan peti ais adalah tempat menyimpan barang yang bertutup, orang tak nampak maka ramai tak kisah tentang susun aturnya.
Tapi hakikatnya letak barang dalam peti ais ada cara susunannya. Sebab barang yang tersusun rapi akan memberi pengudaraan yang lebih baik malah beri banyak ruang dalam peti sejuk. Lebih dari itu peti sejuk akan nampak kemas dan bersih.
Kalau nak lebih sistematik boleh ikut cara yang dikongsi oleh Hani Mynis.
Tip peti ais nampak kemas dan bersih
1. Pasang lapik
Boleh pasang lapik kat setiap shelf. Wall paper pun boleh tapi Hani setia pakai placemats dari Mr. DIY je.
Hani prefer pakai placemats sebab senang nak tanggalkan utk cuci kalau placemats kotor (tak payah keluarkan tray). Lagi pulak hani suka tukar style kejap corak bunga kejap corak lain.
2. Cari warna terang
Apa pun, tips hani kalau nak pakai placemats, pilih yang transparent bukan yang legap sebab yang legap menghalang cahaya dari tembus hingga ke shelf paling bawah. Kalau gelap sangat peti ais tu kang tak nampak pulak isi harta karun kat shelf bawah2 dan area belakang2.
3. Bekas pilih satu atau dua warna tema
Pilih satu atau dua warna tema bekas yang nak disimpan dalam peti ais.
Untuk setiap container, jika ada, pilih bekas bertapak empat segi dari berbentuk bulat. Jimat ruang dan lebih kemas (dari segi visual).
4. Setiap rak tentukan untuk letak apa
Buat pengkhususan setiap shelf utk letak apa. Optional: labelkan (guna masking tape pun ok). Detail label pengkhususan setiap shelf ada dalam caption gambar sebagai rujukan.
Shelf pertama (pes) – untuk letak pes (contohnya pes bawang merah, cili kering, bawang putih dan bwg putih + halia) letak di shelf paling atas, senang nak ambil sebab ni barang dalam peti ais yang selalu keluar masuk. So letak paling atas senang nak ambil.
Shelf kedua (today) : ini bahagian utk letak protein yang akan dimasak utk “hari ini”. Sebelum keluar pergi kerja pagi-pagi atau sebelum tidur, protein akan diturunkan dari bahagian freezer ke bhgn chiller dan Hani letak kat sini.
Shelf kedua (leftover) : ini bhgn utk letak lebihan makanan. Simpan dalam bekas bertutup dan bekas microwave-able atau tahan panas kukusan. Sebab nak panaskan nnt senang. Seeloknya kalau simpan lauk tu kat bhgn chiller, kena makan lauk tu dalam masa tiga hari.
Kalau agak-agak nak simpan lama nak makan balik minggu depan ke, letak kat bhgn freezer.
Kalau hn teringat, akan tulis tarikh lauk guna pelekat je, kalau tak hn just check semula dgn jadual menu mingguan hn bila hn masak lauk tu.
Shelf ketiga (dry foods) : ini bahagian utk letak makanan kering mcm hn simpan ikan bilis, asam keping, belacan, asam jawa. Barang-barang ni sebenarnya boleh je letak luar atau dalam peti ais, takde masalah.
Shelf keempat (vegetables) : utk letak sayur yang guna kan teknik rendaman dan daun-daun (kari, limau, kunyit, kesum dan lain-lain)
Vegetables drawer : tempat letak sayur yang dimasukkn dlm ziplock bag. Pastikan sayur dlm ziplock bag tak dihempap dgn sayur lebih berat atau besar.
Bahagian pintu peti ais
Shelf pertama : kawasan paling tak sejuk dalam peti ais. Selalu hani kosongkan takpun hani letak masker homemade
Shelf kedua : letak pes2 lauk (pes tomyam, pes asam rebus) dan cili jeruk .
Shelf ketiga : air minuman
Shelf keempat (condiments) : untuk letak botol sos dan kicap dan juga susu pekat manis.
Dah buat semua tip ni confirm peti ais akan kemas tip top.
Sumber:Hani Mynis
Berbaloi Tanam Pokok Betik Sekaki. 5 Bulan Dah Berbuah, Tengoklah Saiznya Memang Puas Makan!

Betik antara pokok buah yang selalu ditanam di halaman rumah. Dan sekarang ramai pula yang sedang mencuba menanam pokok betik sekaki.
Pokoknya pendek tapi berbuah lebat dan saiznya lebih panjang dan lonjong dari betik biasa (mungkin dari sini dapat namanya).
Biji benihnya boleh dibeli di nurseri mana kala cara penanamannya boleh ikut seperti yang dikongsi oleh Donis De Donnis

Tip tanam dan penjagaan betik sekaki
- Penyediaan biji benih – ebelum menyemai benih betik sekaki, rendam dulu benih dalam air suam, iaitu campurkan 1/2 cawan air panas dengan 1/2 cawan air pada suhu bilik. Suhu sekitar 35 hingga 40 darjah Celsius selama 2 jam.
- Biji benih boleh disemai di atas tapak tray menggunakan cocopeat atau peatmoss atau tanah organik.
- Biji benih akan mula bercambah selepas 5 ke 8 hari.Apabila anak benih sudah mula membesar, taburkan racun siput disekeliling untuk mengelakkan serangan siput.
- Selepas anak benih berumur 4 minggu atau mempunyai daun 8 helai, anak semaian boleh di pindahkan.
Cara penanaman
- Kawasan penanaman hendaklah bersih dan digembur terlebih dahulu.
- Gali lubang sedalam 30 cm X 30 cm lebar. Semasa anda menanam, gaulkan tanah bersama baja NPK subur.
- Gunakan sungkup untuk elakkan rumpai atau rumput tumbuh.
Pembajaan
- Pembajaan pokok betik adalah penting supaya dapat menghasilkan buah yang banyak dan berkualiti.
- Pembajaan asas dengan menggunakan baja organik seperti tahi ayam.
- Baja NPK subur ( baja subur) digunakan dengan kadar 50gram usia pokok 1bulan ke 2bulan. 100gram usia pokok 3 bulan dan 300gram usia pokok 5 bulan.
- Baja NPK buah pula diberikan pada bulan ke enam sebanyak 300 gram sepokok setiap 6 bulan.
- Pengairan juga penting terutama pada musim kemarau,pokok betik perlu mendapatkan air yang cukup, kekurangan air boleh menyebabkan bunga bunga gugur.
Penghasilan Buah
Betik berbuah selepas 5 bulan disemai. Ia berbuah berpanjangan.
- Pokok berbuah paling banyak ketika berumur 10 bulan atau 1 tahun. Petik berbuah apabila hampir ranum, iaitu apabila buah kekuningan.
- Sepokok betik boleh menghasilkan 25 kilo sepanjang hayatnya.Masa pengeluaran hasil yang banyak adalah diantara 18-24 bulan.
- Jangka hidup betik antara 1-4 tahun .Hayat berbuah banyak 2 tahun.
TIP
Pohon betik akan hidup subur di kawasan lapang yang tidak terdedah kepada angin kencang. Jika angin kuat pendebungaan buah tidak akan berlaku. Bunga akan gugur.Pastikan kawasan anda mempunyai cahaya matahari yang cukup.
Sumber: Donis De Donnis & Abd Jalil
Tip Mudah Elak Tong Sampah Berbau & Berair, Alas Dengan Sarang Telur Saja

Tong sampah tak penuh lagi tapi dah bau busuk. Ataupun nak buang sampah, waktu angkat plastik yang diikat menitis pula air yang busuk pada lantai.
Memang geram bila kena kejadian begini di rumah sebab kita kena mop dan basuh tong sampah yang berair dan berbau ini.
Untuk elak masalah ini dari berlaku boleh praktikkan cara yang dikongsi oleh Nur Husna Shaikhun. Caranya mudah sangat cuma guna sarang telur saja.
Daripada kita buang sarang telur, boleh gunakan begini ya.
Guna sarang telur untuk elak tong sampah berbau dan berair
- Ambil sarang telur terpakai kemudian potong ikut saiz tong sampah.
2.Masukkan plastik sampah dan lapik sarang telur yang dipotong tadi di dasar tong sampah.
3. Sarang telur ini berfungsi untuk menyerap air sampah supaya tak menitis dan juga untuk menyerap bau busuk.
Selamat mencuba.
Sumber: Nur Husna Shaikhun
Klik SINI untuk beli tong sampah praktikal & lebih bersih.