Hidangan sizzling yee mee ini biasa kita makan kat food. Selalu saja teringin nak buat sendiri di rumah tapi mengenangkan takde hot plate, tak jadi nak buat.
Sebenarnya nak buat hidangan sizzling ini di rumah boleh saja tanpa hot plate. Buat dalam kuali atau pan biasa pun boleh kemudian tuang dalam pinggan. Rasa tetap sama sedap.
Caranya boleh ikut perkongsian Rozmaliza Omar. Paling best bila buat sendiri, kita boleh lebih letak ayam, cendawan shiitake dan tahap kepedasan ikut cita rasa.
Buat sendiri sizzling yee mee, tak perlu hot plate
Bahan untuk kuah:
Ayam bahagian isi
3 keping halia -dihiris halus
5 ulas bawang putih cincang
6-8 kuntum cendawan shitake (rendam hingga lembut dan potong dua)
5 biji cili kering
1 sdb serbuk lada hitam
1 sdb kicap pekat
1 sdb sos tiram
1 sdb kicap manis
1 kiub ayam
1 sdt minyak bijan
Air untuk kuah
3 sdb tepung jagung & air
Bahan mee
1 bungkus yee mee
Telur
Sayur pakchoy
Ads
Cara membuat:
1. Tumis bawang putih, halia dan cili kering hingga wangi.
2. Masukkan ayam dan lada hitam. Masak hingga ayam lembut dan masukkan cendawan shitake.
Ads
3. Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tiram dan kiub ayam.
4. Masukkan air utk kuah secukupnya. Sedikit gula. Biarkan hingga mendidih. Masukkan tepung jagung masak hingga pekat. Tutup api.
5. Ambil kuali kecil/ pan dan letakkan yee mee, ceduk kuah beberapa senduk.
Ads
6. Gunakan api yang besar, letak sayur pakchoy dan pecahkan telur atas yee mee.
7. Bila yee mee, sayur dan telur dah masak, titiskan minyak bijan atas pan sizzling mee. Boleh terus hidang panas, tuang dalam pinggan.
TIP: Kalau nak sedap kena buat hidangan seorang satu persatu. Kalau buat banyak sekali gus tak sedap.
Bagi yang sedang berusaha untuk kurangkan berat badan tapi mahu makan sedap boleh amalkan sup kurus yang dikongsi oleh Khairuzetti Zaini
Mengamalkannya hampir 13 tahun, inilah rahsia beliau kekal langsing, dengan berat badan 45KG walaupun anak sudah 4 orang, pada usia bakal masuk 40 tahun.
Macam mana nak sediakan sup kurus ini? Jom ikut perkongsian Khairuzetti!
Amalan hampir 13 tahun, kekal 45KG
Sup sayur cendawan ni antara resepi SUP KURUS yang ZT amalkan hampir 13 tahun. Lama kan? Ni je rahsianya nak slim pada umur nak cecah 40-an tahun depan.
Rahsianya sup sayur cendawan yang dibuat 3-4 kali seminggu. Boleh mix dengan sayur sawi jepun. Jom slim macam zaman dulu-dulu( berat badan maintain 45kg, anak 4 & umur 39) Selamat memasak uols…
Cara sediakan sup kurus
Bahan A
4-5 ulas bawang putih tumbok pecah ( khasiat: bakar lemak + buang kolesterol )
2 biji cili api hijau tumbuk pecah ( khasiat: bakar lemak )
2 batang serai diketuk ( khasiat: awet muda + membakar lemak + membantu sistem pencernaan + membuang angin dlm badan )
1 sudu besar minyak jagung.
Bahan B
100 gm isi ayam potong halus (rendam dengan tepung gandum selama 1/2 jam untuk hilang lendir ayam ), seterusnya rendam dgn air garam 10 minit then cuci bersih nak buang kesan ubat antibiotics dicucuk pada ayam).
4. Kemudian masukkan cendawan tiram. Masak sehingga cendawan lembut dan masukkan sawi. Terus tutup api. Sawi akan masak layu sendiri dgn haba masakan tadi.
5. Bila sudah suam masukkan gula perang & garam bukit.
INFO
Gula Kelapa Perang ( beli kat Jusco bahagian produk organic )
Sawi jepun Cameron highlands ada kat jusco juga. Harga RM1.50 sepaket.
AMALAN
Amalkan sup kurus ini 4 -5 kali seminggu. Buat selama 3 bulan, Makan ini saja, insyaAllah selim melim laju.
Penting: Ada dua tip tambahan kat sini untuk dua individu berbeza. Pertama tak bole makan nasik sebab cepat naik berat jadi makan sup sayur ni saja, jangan tambah nasi.
Satu lagi yang jenis makan nasi boleh tapi tak boleh lepas pkul 6 ptg. So uols sesuaikan la ye resepi ni untuk diri sendiri. Boleh makan sup kurus ni SAHAJA selama 3 bulan atau mix sikit nasi putih guna beras less kanji kalau masih menyusu ada anak kecil tapi nak maintain selim melim.
Lauk pajeri nenas ini memang ramai yang suka makan tapi tak ramai yang tahu cara membuat menu warisan ini. Selalu makan di restoren saja. Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Norfadilah Ibrahim.
Bahan A (menumis )
Bawang besar -1/2 biji
Bawang putih -2 ulas
Bunga lawang -2
Kulit kayu manis – 1 batang
Bahan B (dikisar )
Bawang besar – 2 biji
Bawang putih – 3 ulas
Ikan bilis
Bahan C
Rempah kari daging 2 sudu makan
Bahan D
Kerisik 2 sudu makan
Garam 1 sudu kecil
Serbuk perasa 1 sudu kecil
Gula putih 2 sudu makan
Bahan E
Buah nenas – siap dipotong
Cara memasak
Panaskan minyak kemudian masukkan bahan A. Tumis sehingga garing
Selepas garing masuk bahan B. Kacau dan biar dalam 3 minit kemudian masukkan bahan C. Biar sehingga betul-betul pecah minyak.
Apabila rempah sudah masak boleh masukkan air dalam 1/2 cawan.
Kemudian masukkan bahan D & E. Biarkan seketika tunggu semua bahan sebati.
Bila rasa dah cukup, boleh tutup api dan dihidangkan.
Makanan Jepun, takoyaki ini memang ramai peminatnya. Tapi nak beli selalu pun kena berkira juga sebab harganya boleh tahan, RM10 untuk 10 biji.
Kalau dalam famili ramai yang suka makan maka elok sangat kalau kita buat sendiri. Boleh guna acuan yang ada di rumah asalkan dapat bulat bentuknya. Atau pun beli saja acuannya supaya senang membuatnya bila-bila masa.
Cara nak membuatnya pun tak susah sangat. Ikut perkongsian Fuzi Omar
Resipi Takoyaki (kuantiti 26 – 30 biji)
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
2 cawan susu cair
2 cawan air
1 kiub ayam
Secubit garam
2 sudu besar minyak masak
1 sudu teh baking powder
Cara membuat adunan:
Campurkan semua bahan dalam bekas besar, kisar dan tapis.
Adunan mesti cair macam adunan roti jala baru lembut takoyakinya.
Tanaman tak layu bila balik kampung lama untuk sambut raya nanti, boleh buat self watering system cara bajet ini.Jadi kebiasaan bila menyambut Aidilfitri kita...